Béke és nyugalom. Legelésző antilopok, kicsike liget, igazi szavannai jelentet. A levegő forróságtól vibrál. A csorda pár tagja a környéket kémleli. Fejek forognak, tekintetek pásztáznak. Amott az oroszlán. Éppen megindul, az eddigi passzív, megfigyelő pozíciójából lassú, de ritmusos lépésekkel kel vadászútra. Vibráló izomkötegek játszanak a hátán. Könnyed, ruganyos, félelmetes. A csorda reagál, összeállnak, felveszik az alakzatot. Minden kobak leköveti a ragadozó mozgását, akit két újabb példány követ. Kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok. Eltökélt oroszlán-tekintetek, a zsákmányszerző vadászat mámorától és a gyomor korgásától hajtott begyakorolt, profi mozdulatokkal indulnak meg. A szerepek kiosztva, mindenki teszi a dolgát. Itt is, ott is; mindkét oldal tudja: már nem tehetnek úgy, mintha nem történt volna semmi. A feszültség nő, az összetalálkozás elkerülhetetlennek tűnik. Kirajzolódik a felépülő hadművelet. Némely antilop fület hegyez, de elkésett. Megérti: már túl késő. A kör bezárult, a csapda máris csattan. Dráma a javából. A tempó növekszik, aki tud, menekül. Az oroszlánfalka hagyja. Ők jól tudják: nekik csak egy kell. A többség ma is, mint eddig mindig: megmenekül. Egy azonban az utolsó perceit éli. Ő hamarosan kecses növényevőből táplálékká minősül át. Tökéletes összmunka, könyörtelennek tűnő, precíz beszorítás, majd a végzetes harapások. Eldőlt. És immár jöhetnek önfeledt, súlytalan kocogással az oroszlánkölykök is: indul a pompás antilop-lakoma. Ha szeretnéd megnézni, itt megteheted: https://www.youtube.com/watch?v=jaGcelBT9S8

Nem egészen két percnyi filmecske, ami több dolgot is bemutat. Az, hogy az oroszlán csúcsragadozó, eddig is tudtad, ezért nem narráltam volna az egymásba fűzött szavannai jeleneteket. A másik tanulságban mélyünk ma el:

A gyorsuló történések és megélések igazi értelmét kell meglátnod ahhoz, hogy jól jöjj ki belőlük. Ne csak túléld, hanem építkezz és emelkedj általuk. A tempó növekedése az egész jelenetsor kulcsa, ahogyan a világi- és magánéletünkben egyaránt. Vizsgáljuk meg magát a kifejezést: gyorsul. A titok azonban a „hová” kérdése mögé bújt el. A következőképpen tette mindezt:

A gyorsulás mindig felgyorsulás. Az összes igekötő közül csak ezt szokás az alapszóhoz tapasztani. Tehát nincs legyorsulás (jó, versenyszerűen létezik), szét- és összegyorsulás, átgyorsulás, kigyorsulás, begyorsulás és így tovább. Valódi értelme csak a felgyorsulásnak van. Ugye már észrevetted a csavart? Ő hozza el a legalapvetőbb üzenetet: emelkedj szintet.

A felgyorsulás célja nem más, mint többet, jobbat kihozni belőled. Ezért „fel”gyorsulsz, nem máshová. Amennyiben elfeledkezel róla, elég emlékeztetned magad a jelenség elnevezésére. Talán keménynek tűnik, mint a belinkelt videón 1:20-tól látható történések, ám ez megy a természetben is. Tehát ez a természetes. Ha nem így esne meg, azt természetellenesnek kellene tekintenünk. Például erre gondolok:

Az oroszlánok összeállnak vidám csapatba. A maguk morgós-mély hangján dúdolják a Hupikék törpikék induló-szerű fődalát. Mivel megtértek és jobb belátásra bírta őket táplálkozási tanácsadójuk/dietetikusuk, felhagytak a húsevéssel, különösen az élő antilop elkapásával. Csúnya, nem píszí dolog, többször bocsánatot is kértek az egész szavanna színe előtt érte. Most éppen füveket gyűjtenek, gyökereket ásnak ki és rágcsálnak pépesre. Délután kettőre közösségi főzést hirdettek, meghívták a gnúkat is. A maradékot pedig elviszik az elöregedett zsiráfoknak. Ugye, milyen émelygős még csak olvasni is?

Szelektálás, azaz válogatás. A ragadozó – itt és most az oroszlán – törvényszerűen a leglassabb, legügyetlenebb, legtompább egyedet kapja el és eszi meg. Mindig is így volt, van és lesz. Ha a látvány nem tűnik barátságosnak, emlékezz: az élet más területein egyenesen keresed a szelekciót/válogatást. Például a boltok polcain:

Premium Selection. Amire ezt a mágikus két szót ráírják, félig már el is adta magát. Ha a kereskedelem és a fogyasztás világában jó és tetszik, akkor miért gonosz és embertelen másutt? Ugyehogy?

Gondold át, gondold végig. Még egyszer:

A gyorsuló történések és megélések igazi értelmét kell meglátnod ahhoz, hogy jól jöjj ki belőlük.

A felgyorsulás célja nem más, mint többet, jobbat kihozni belőled.

A konklúziót könnyedén levonhatod. A helyes végkövetkeztetés árulja el: amíg tiltakozol és menekülsz a változások és a növekvő tempó elől, főfogásnak kínálkozó antilop módjára viselkedsz. Ha ezt szeretnéd, vállald fel tudatosan. Minden más esetre ott a változtatási szabadságod.

kép: pixabay.com

#ladonyijanos #asztrozófia

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This