Emlékszel, amikor becsípődésed volt és minden mozdulat fájt? Nemhogy lehajolni, de még lehajolásra gondolni se mertél? Akkor eszedbe jutott a gerinced, ha nem tévedek. De vajon máskor törődsz Vele? Nem gépeltem el, megérdemli a nagybetűt.

Ő a te mozgásrendszered központja, nélküle átmennél virtuális minőségekbe.

Nem orvosi és nem gyógytornászi megközelítésből szeretném bemutatni a gerincedet, csak „józan parasztként”. Ha emlékszel az egykori becsípődésre, úgy tudod, ha ő fáj, minden mozgás fáj. Jó, rágni lehet fájdalommentesen, de kell egy külső segítség, aki adagolja a falatokat, mert az értük nyúlás is fájna. Ő egy csodálatosan megkomponált „szerkezet”, ha vigyázol rá, 7-8-9-stb. évtizedig teszi a dolgát zokszó nélkül. Vigyázni pedig érdemes, mert az orvostudomány mai állása szerint – az autóddal ellentétben – nem cserélheted le 5-10 évenként, ő szolgál téged végig ebben az életben. A gerincünket végtelenül teherbírónak teremtették meg annak idején, mi mégis megpróbálkozunk őt különféle praktikákkal módszeresen kinyírni. Néhány példa: zsugorfóliázott PET-palackos vizes kartonok derékból emelése a csomagtartóba, majd onnan ki. Ha lehet, jól a hátsó ülés tövéhez tenni és onnan kiemelni, mert akkor sokkal nagyobb nyíróerők lépnek fel. Órákig tévézni puha fotelben ülve. Forgószéken ülni naphosszat. Kemény talpú (sarkú) cipőben lábunkat odaverve járni, ha lehet, minél többet. Folytathatnám a sort, de azzal már csak ragoznám.

Emelni gyakran kell, de ha egy mód van rá, térdből, egyenes derékkal tedd. Meglátod, sokkal könnyebb lesz. Ha muszáj előrehajolva, akkor is legyen a derék egyenes és karból emelj. A vektorok meg az erőhatások sose voltak az erősségeim, de most le kéne írnom, hogy egy 6×2 literes, bő 12 kilós ásványvizes karton derékból hajolva történő ki és beemelése valójában hány kiló (Newton) terhelést okoz. Fogalmam sincs, de gyanítom, a kényes területeken három számjegyű az eredmény kilóban. A szűrőkancsó vagy víztisztító készülék sem elhanyagolható megoldás: ha egy négytagú család csak hat liter vizet iszik naponta (ami vészesen kevés, de inkább alá lövök a számolással), az 180 liter egy hónapban, 2160 liter egy évben. Napi egy karton víz emelgetése tíz év alatt 3650 emelés, de kétszer, egyszer be a csomagtartóba, egyszer ki. Nem biztos, hogy megéri hosszú távon.

Ha mostantól igaz barátként tekintesz a gerincedre, nem kell sokat tenned az okos emelésen, helyes tartáson kívül. A forgószéket személy szerint nagy fitneszlabdával váltottam ki régebben; a jótékony fizikális hatásain kívül labdán ülve nem tudsz nem vidám lenni. Autóba, székre pedig pár ezer forintért már állítható gerinctámaszok kaphatóak. Ha még ennél is tovább szeretnél újonnan felfedezett régi jó barátod kedvében járni, menjetek el (szigorúan együtt!) gerinctornára, gerincjógára. Aki próbálta, tudja: olyan, mint az újjászületés.

Gondold át gerincedhez fűződő viszonyodat, öleld át őt virtuálisan, hálatelt szívvel és tegyél érte már ma!

Pin It on Pinterest

Share This