A hétvégén kezdi meg látszólagos hátráló útját a Neptunusz, egészen különleges időszakot indítva el. A retrográd mozgást otthon, az általa uralt Halak asztrológiai jelében indítottal el és november végén ott is fog majd ismét direktbe fordulni. Nominálisan mérve nem túl nagy ez az út, hónapok alatt mindössze pár fok, ám nem érdemes és nem is szabad például a fürge léptű Merkúrhoz hasonlítani Poszeidón planétáját. Emlékezzünk a régi és egyben örök tételre: a hátráló bolygó több erőbefektetést igényel, ám exponenciálisan többet is ad a törődésért cserébe. Neptunusz esetében alapvetően lelki, mégpedig mély, belső lelki munkáról beszélünk. Kifejezetten jó időszak következik leltárt, számvetést készíteni érzelmeinkről, nagyobb ívben rálátni, miket éltünk meg, egy-egy lelki folyamatunknak tisztán láthatjuk az eredményét. A Halak energetikája amúgy is támogatja ezt a fajta önmagunkkal leülős-érzelmi mérleget készítős folyamatokat. Vegyük észre, hogy a nyár, az aktivitás, a hosszú nappalok ellenére is helye van a befelé fordulásnak (nem befordulásnak). Kell, hogy legyen minőségi idő önmagunk és lelkünk számára; annyira nem gyorsulhat fel a világ s benne önmagunk, hogy ez a mérhetetlenül fontos tevékenységünk háttérbe szoruljon. Rossz hír azoknak, akik hajlamosak elmenekülni az ilyen szituációkból: ideig-óráig tán működhet, de jobb megállni és szembefordulni. Az év második fele amúgy is a nagy horderejű, mélyreható, adott esetben radikális változásokról (is) fog szólni, miért éppen a lelkiségünk maradjon ki a jóból?

Asztrozófiai értelmezésében még érdekesebb és árnyaltabb kép rajzolódik ki. A Neptunusz hátrálása majd direktbe fordulása a Vízöntő csillagzatának jövőbe ömlő, tisztító vizében zajlik. Az érzelmi munka a jövőnk fényét és boldogságát szolgálja (mi mást szolgálna amúgy?). Egyszerű hasonlatként álljon itt: a következő hónapok alkalmat adnak arra, hogy a ránk ragad sok-sok sz@rt trutymót lemossuk/letegyük. Adott egy fényes és szép kapu, a boldog és örömmel teli jövőnk; ám ez a kapu nem túl széles. Beférünk rajta, átférünk, de túl sok hordalékkal, ami úszógumiként ölel körbe fojtogat, esélyünk sincs belépni. Egészen egyszerűen most van itt az ideje, hogy nem csak az anyag világában tegyünk a következő időkért, hanem érzelmi síkon is legyünk előrelátók, öngondoskodók. Tisztítsuk meg, ami még velünk és bennünk van és méltatlannak bizonyul. Nincs szégyellnivalónk, de végre ideje van letenni, ami már idejét múlt.

A Neptunusz retrográdba forduláskor éppen csak belecsippentett a Halak kettős csillagzatának visszaúszó halába, onnan kezd hátrálni. Mielőtt elindulunk, hogy végre rendezzünk valamit, álljunk meg egy pillanatra. Gondoljuk végig ismét, most inkább a lelkünkkel, mint az eszünkkel, hogy tényleg azt akarjuk-e tenni, amilyen szándékkal a szívünkben megindultunk? A visszatérés előtt nem árt hasznos egy pillanatnyi szusszanás, befelé figyelés, érzelmi leltár. Talán régóta készülünk egy-egy fontos lépést megtenni, de most tudatosan vegyünk egy mély levegőt: ez nem megtorpanás, inkább a befelé figyelés és az onnan felszínre törő erő – mély, belső motivációból születő tetterő. Legyünk jelen a következő hónapok érzelmi munkálatainak és várjuk emelt fővel, örömmel a változásokat, mert tisztítanak és jót hoznak. Akkor is, ha a felszín elsőre mást mutat.

 

kép: www.pinterest.com

Pin It on Pinterest

Share This