Múltad értelemzése meghatározza a jövődet. Közvetve a jövődre vet árnyékot – vagy borítja be fénnyel. Ez a fő oka, hogy az olyan balgaságokat, mint „a múltat végképp eltörölni” töröld el végképp. De ne a múltat. Egyrészt: nem tudnád megtenni. Másrészt: annyit érnél el vele, mintha betegeskedő fa gyökereit baltáznád le, abban a fals hitben, hogy ezzel megmented és nem szívja fel a szennyezett talajból a mérgező anyagokat.

Kétféle attitűddel nézheted a múltadat. Egyik azt mondatja veled: ezt elb@sztam elrontottam. De vaskosan és alaposan. Legjobb lenne összebratyizni egy nehézgépkezelővel. Talán rá tudnád venni, hogy méltányos összegért ásson számodra egy kellően tágas gödröt. Lemásznál a mélyedésbe, meg is tapogathatnád az agyagos-nedves falát. Majd felpillantva megadod az egyezményes jelet a markoló fülkéjében békésen kucorgó jóembernek, aki rád halmozza a korábban kiemelt földtömeget. Ha már azt érzed: eláshatnád magad saját múltad miatt, legalább – gondolatban – tedd nagyszerű és nagyvonalú, stílusos módon.

Hol találsz hozzá szakembert; alkalmas, kevéssé bolygatott, nyugalmas földrészletet? Egyáltalán, mely homlokrakodó-típusok jöhetnek szóba? Ez az az irány, amivel nem foglalkozunk. Sem ma, sem később. Ha nagyon akarod, úgyis megoldod. Nem javaslom. Itt és most tüneti kezelésnek adminisztrálhatnád, de csak elodázod a megoldást, amit előbb vagy utóbb, akár egy következő leszületés alkalmával le kell majd tenned a vizsgaasztalra. Miért halogatnál hát?

Ma bölcsebb vagy mint tegnap. Ez olyan alapvetés, amivel nehéz vitába szállni. Még akkor is igaz, ha azt érzed, leépülsz és kevesebb tény, adat jut eszedbe a tegnapinál. Lehet, hogy agykapacitásod halvány görbéjűen leszálló ágba jutott, de a bölcsülésed nem vitatott. Ez az énrészed legfőbb segítőd múltad tanulmányozásában. Ő ugyanis nem ítélkezik. Nem tekinti szánni való, piruló bohócnak korábbi változataidat.

Múltad szemlélése több puszta mozizásnál. Mit tehetnék másképpen? – a kérdés, ami előre visz. Ez a kérdőjeles szentencia emel ki az önostorozás mocsarából. Megértés, átértékelés, tanulságok levonása. Három egyszerű lépés. Három masszív pillér egyben. Olyan tudati építmények, melyekre szilárd, méltó jövődbe vezető hidat építhetsz. Ez az átjáró a múltból vezet az eljövendőbe. Te vagy a kulcsfigurája, hiszen a középpontban, a jelen illó pillanatában tartod az egyensúlyt. Ez azonban nem hasonlatos cirkuszi bravúrra. Egyszerű, józan, gyakran „paraszti”-nak aposztrofált ész szükségeltetik hozzá. Abból meg kaptál, hoztál, gyűjtöttél. Most használd.

A hátráló Merkúrról nemrég beszélgettünk. Méltatlanul rossz híre – remélhetőleg – tűnőben van. A következő időszak kiemelten eredményes a múlt megértéséhez. A planéta a Szűz csillagkép jövőbe érkező lábánál halad, a Földről szemlélve látszólag visszafelé. Azaz: hogyan léphetek a jövőbe úgy, hogy korábbi úttévesztéseim, tapasztalásaim fájdalmát nem, értékeit azonban igen, zsákszámra vihessem magammal?

Olvasd vissza(felé), mint rák, a múltadat. Mint a nagyi fejtette vissza a macis pulóveredet, amikor rájött, hogy eggyel elszámolta a szemeket négy sorral korábban. A múlt megértése a cél. Nem cincálás és hamut se szórj a fejedre. Az analízis felismerésekhez vezet, azok pedig döntések meghozatalához segítenek. Így rakod le a fényes jövődbe vezető út masszív kőkockáit.

Időd bőven van. November elejéig, azaz egy hónapon keresztül a Szűz fényábrájának jövőbe érkező lábánál jár a Merkúr. Akkor is, mikor már újra direkt irányban halad. Akkor majd egy picit más színezetet kap az üzenete, de most a múltad jövődért történő feldolgozása fészkelődött fókuszba.

Talán nehéznek és fájdalmasnak tűnik. Lehet, hogy máskor az is. Amikor viszont az égi erők is támogatják egy folyamat megélését, jóval könnyeb a dolgod. Ne hidd el, fogj bele. Tapasztald meg. Legyen azért nálad papír, toll, mert platinánál értékesebb és fényesebb felismerésekkel gazdagodsz menet közben.

kép: pixabay.com

erős és masszív – segít kiásni a múlt tanulságait és nem téged földel el

Pin It on Pinterest

Share This