Neveltetésünk során megkapjuk azt a kedvesnek látszó szemléletet, hogy lehetőségeinkhez mérten mindenkivel legyünk kedvesek, senkit ne bántsunk meg. Szüleink, környezetünk a lehető legjobb szándékkal vetik belénk ezt a gondolatmagot, mélyebben bele nem gondolva, hogy vajon tényleg jó-e ez a gyermeknek. Egyik kedvencem a nem és a nemekhez való viszony.

Teremtettségünk okán igenlő az alap-beállítottságunk. Figyeljétek meg, sokkal könnyebb fizikai síkon is rábólintani valamire, mint fejet csóválni. Szeretünk igent mondani, azonosulni, ez egy megerősítő program. Erre a jelenségre alapul a poligráfos hazugságvizsgáló működése és pontosan ez a működés használtatik manipulatívan, kifordítva. Ha valakinek nemet mondasz, azzal megbántod, a visszautasítás egy neki szóló üzenet, melyben kifejezésre juttatod az ő értéktelenségét, figyelmedre való méltatlanságát. Ez a jelentéstartalom ragadt a „nem”-re az idők során.

Ezzel szemben – sokadszor – kérlek Benneteket, hogy édes anyanyelvünket ízlelgetve nézzünk a dolgok mögé. Bármely alkalommal, mikor mélyen belül tudtad, hogy kellett volna, de nem vállaltad fel a „nem” kimondását, automatikusan (és persze tudattalanul) felvállaltad a méltatlanság minőségét. Ha nem tudsz nemet mondani, nemtelenné válsz. Ugyanígy, minden, a helyén átérzett és kimondott „nem” nemesít. Amikor tudva tudod, hogy nemet kellene mondanod, mégis igen hagyja el a szádat, képzeld magad elé azt a helyzetet, amikor nem elfújsz egy égő gyufát, hanem eldobod, bízva, hogy nem lesz belőle baj. A dolgok természetéből fakad, hogy az ilyen eldobott gyufák okozzák a legnagyobb erdőtüzeket, amint egy helyzetet röviden és tömören le tudnál egy határozott nem-mel zárni, ehelyett akár évekig cipeled a terhét a kimondásától való félelmednek. Tipikus előfordulási helye a párkapcsolatokban fedezhető fel.

Fontos tudni, hogy ha idejében nem is mondtad ki és később ébredtél rá, hogy „ej, pedig de jó lett volna”, úgy sosincs késő, minden nappal kevesebbet élsz önazonossági konfliktusban az utólag kimondott nemekkel, amikor felvállalod, hogy annak idején igent mondtál, de a mai tudásod szerint az valójában nem. A fenti példánál maradva minél hamarabb jön a tűzoltás, annál hatékonyabb a kárenyhítés.

Javaslom, leltározz egyet az életedben, hol lapulnak helyzetek, kapcsolatok, ahol „igen” vegyértékben vagy, pedig tudod jól, hogy a “nem” lenne a helyes.

fotó: www.hdwallpaper.com151203utelagazas

Pin It on Pinterest

Share This