Október huszonharmadika a munkaszüneti nap és a társadalmi megmozdulások, megemlékezések, tüntetések és egyéb összejövetelek mellett – és persze az eget fürkészők számára leginkább – arról nevezetes, hogy a nap vége felé lép át a Nap a Mérleg asztrológiai jeléből a Skorpióba. Ha már a nyitó mondatban testet öltött a demonstráció szelleme, ide kívánkozik három mondat, amivel nyugalmat igyekeznek generálni, de garantált a pánik kitörése: 1. aggodalomra semmi ok! 2. nincs itt semmi látnivaló! 3. oszoljanak, uraljuk a kialakult helyzetet! Ha nem is ennyire sarkosan, de a Skorpióba lépő Nap kapcsán felmerülhet az ellenérzés, hiszen ezt az állatövi jelet valamiért kevéssé lengi körül a népszerűség szele. A jelenség oka pedig nyilvánvalóan a kevés ismeret, a nem kellő mélységű tudás: addig félünk csak a rézf@szú bagolytól, amíg elhisszük, hogy csintalankodó gyermekként felkap és elvisz. Később már nosztalgiával vegyes mosoly ül ki arcunkra, mikor visszaemlékszünk, hogy Rózsi néni riogatására hogyan bújtunk be a kredenc aljába, ahová a fent említett szárnyas képtelen behatolni, hogy horgas karmaival kapjon fel és vigyen el egy ismeretlen, de felettébb kellemetlennek tűnő térrészbe.

Ahogyan haladunk az őszbe és az őszben előre, már érezhető a mind rövidülő nappalok hatása, szombatról vasárnapra pedig az óraállítással ugrásszerűen rövidül a látható világosság ideje. Emlékezzünk, a Skorpió titokkutató jel: nem azért csökken a szemünk által érzékelhető fény, hogy növekedjen a külső-belső sötétség, sőt. Időt és alkalmat kínál a Természet a befelé fordulásra, az önmagunkkal töltött minőségi idő megélésére. Amikor a (kívül) látható fény csökken, a belső emelkedik. Emlékezzünk, hogy el nem vész semmi: amikor kívül kevesebb mutatkozik, belül erősödik fel a ragyogás. A mostani időszakban érdemes újra rátalálni kedvenc fotelünkre, kanapénkra; kézbe venni a meleg kakaót, teát, netán tejeskávét és a kuckózásban befelé figyelni. Ez a belső „munka”, ami inkább értékes és építő időtöltés: rengeteget tehetünk önnön érzelmi biztonságunk megteremtéséért, hiszen ez a Skorpió jelében járó Nap által felkínált egyik fő lehetőség. Az érzelmi világunkban való elmélyülésnek nem szabad ijesztőnek lenni, de még annak látszani sem. A felismerések elvezetnek a változáshoz: mit kell tennünk a belső ülepedés során nyert rácsodálkozások nyomán, hogy azt a bizonyos belső biztonságérzetet emelhessük.

Természetesen a megismerés vágya nem csak befelé irányul: társainkra is a felfedezés és a látható felszín mögé pillantás vágyával tekintünk. Mély, tartalmas, amolyan igazi „lelkizős” beszélgetések ideje indul, amikor végtelen hálával tudunk érezni a másik iránt, hogy ilyen mélyen megnyílik és kölcsönösen kitárulkozhatunk, nem kevés megkönnyebbülést kapva ajándékul. Ez az időszak a változtatásra (is) nagyszerű: a belső munka során felszínre bukkanhat, ami már nem kell – őket engedjük el bátran, hezitálás és gyászkönnyek nélkül. Ami pedig nem engedhető el, de mégsem komfortos, alakítsuk át, hiszen a most következő időszak erői a minőségi érzelmi alkímiát is igen intenzíven táplálják.

 

kép: www.pinterest.com

Pin It on Pinterest

Share This