Csütörtöktől egészen szeptember elsejéig az immár a Szűz zodiákusi cikkelyben vándorló Nap a Szextáns csillagképében halad végig. A szextáns eredendően egy tájékozódást szolgáló műszer, alapvető funkciója a csillagok helyzetéből a hajó pozíciójának meghatározása. Analógiás gondolkodásunk varázsköpenyét vállunkra terítve nem is kell sokat fordítani az üzenetet, hogy lehozzuk jelen valóságunkba: mi az, aminek a segítségével az ég mértékének megfelelően, azzal harmóniában tudom élni az életemet? Milyen „eszköz” segít ebben? Az eszköz persze nem – feltétlenül – egy műszer a szó földi és ahhoz ragadt értelmében: sokkal inkább szimbólum; olyan valami, amin keresztül és ami által tudunk a kozmikus erőkkel kapcsolódni és rájuk hangolódva tájolni életünket.

A táltosnak, sámánnak például a dobja is egyfajta szextáns-analógia. Vegyük észre, hogy itt nem körbenézve tájékozódunk: attól, hogy körülöttünk mindenki mosolyog és bólogat, még lehetünk a legsűrűbb erdő mélyén és tévelyeghetünk élethosszig. A tájékozódás a végtelen időtálló és örök minőségei által történik, ezt kell aláhúznunk, ez a legfontosabb üzenet a mostani napokban. Jelen földi helyzetünk valódi pozicionálása nem a térkép alapján történik, mert azt fejjel lefelé tartva is addig keresgélhetünk, amíg egy hasonló utcarészletre nem bukkanunk és így, falsul megnyugtatva magunkat tekergünk egyre távolabb a fénytől.

Az igazi helymeghatározásnál fölfelé tekintünk, oda, ahol a Forrás van, ahonnan annak idején mi is jöttünk. Az ég erői mutatják meg, hol járunk valójában és ebből azt is összerakhatjuk, merre haladva érhetjük el céljainkat. Igen, praktikus, ha vannak megfogalmazott céljaink, e nélkül hiába tudjuk, hol vagyunk, nem tudjuk a helyes irányt, hiszen akkor mi felé is tartunk valójában?

Szextánsunk életünk betájolásán túl segít a magasabb világokat is meglátni magunkban: ugyanaz a működés, ugyanaz az erő, csak kicsit más virágot hoz. Fontos tudnunk, hogy ezek bennünk vannak és néha-néha (lehetőleg azért nem túl ritkán) tudatosítsuk is mindezt magunkban. Ha rápillantunk, rágondolunk, akkor mindig végigfut az a program is, hogy a Fényből jöttünk és nem holmi evolúciós fárólmászás végtermékeiként rójuk útjainkat itt, a Földön. Használjuk égi, kozmikus mivoltunk tudatosítására is ezt a „műszert” és véssük újra és újra be ezt a tényt, itt is függetlenítve magunkat a körülöttünk lévőktől és az ő meggyőződéseiktől.

kép: www.pinterest.com

Pin It on Pinterest

Share This