Az életed múlhat rajta, ezért kulcsfontosságú: tudj különbséget tenni a praktikus sallangmentesítés és a túlzott, elbutító leegyszerűsítés között.

Az életed múlhat rajta, okkal írtam. Nem fogsz meghalni, legalábbis temetőbe nem visznek, amennyiben belebuksz. Inkább amolyan zombi-jelleggel vegetálsz, ha észrevétlenül átveszi a hatalmat fölötted a szájbarágás és az előre megemésztett tudati műkaja.

Letisztázni, világosan egyértelművé tenni jó és üdvös.

Primitív módon kommunikálva ostobának nézni a befogadó-fogyasztót – nos, az végtelenül káros.

Íme, a következmények:

Ma felirat figyelmeztet, hogy ne idd meg az ablakmosó folyadékot. Nem is olyan régen a sima, B-s jogsihoz tudnod kellett – legalábbis elméletben – szelephézagot állítani.

Óriásplakáton „díszelgő” emojikkal érdemben befolyásolni, de akár megnyerni is lehet választásokat.

Négy rövid bekezdés, 200 szó sokaknak sok és végig se olvassák, mert a végén már nem emlékeznek, miről esett szó 42 másodperccel korábban.

A PISA-teszten – és ez nem a toronyferdítési képességeket vizsgálja – egyre gyatrábban szerepelünk. A szövegértés romlása nem csak hungarikum, Európa jó része is ott ül a süllyedő hajóban.

Lehet, hogy már meg is fogalmazódott benned. A kérdés jogos: ha ilyen káros, akkor miért nyomják és erőltetik a végletesen lebontott közlést?

Siker. Ez a metódus fényes, és ami a legfőbb: jól mérhető, dokumentálható sikereket ígér. Rövid távon. És itt kezd rohadásnak indulni a krumpli.

Választást lehet nyerni.

Bombasztikus marketing-eredményekkel piaci földindulást véghez vinni.

Mozgalmakat indítani a semmiből úgy, hogy napokon belül a földkerekség minden szegletében arról beszélnek.

Ezek mind elvitathatatlan tények. Rövid távon látványosan csillogó érem a butítás jutalma. Ám az élet nem csak egy napból áll. Kivéve a kérészeket tiszavirágzáskor.

A közép- és hosszútávú következmények enyhén szólva is ijesztőek:

Képalkotás elsorvadása.

Agy renyhülése, gondolkodás kóros eltunyulása.

Lassú, gyakran menthetetlen elbutulás.

Rémképként ott rondálkodik a sztereotípiák Amerikája, az általánosítások szerinti intellektusú amerikai átlagemberrel. Jelenleg – össz-társadalmi szinten – erre tartunk. Ha pedig nem kapunk időben, azaz baromi hamar észbe, hát célt is érünk. És abban nem lesz köszönet.

Nyess és egyszerűsíts, de! Ahogy edzed a tested, úgy olvass és gondolkodj! Nem ez a legkönnyebb út, aláírom. Mégis: ez a módja, hogy a szó valódi, spirituális értelmében ember maradj.

Ha mutatkozik rá igény (erre príma eszköz egy komment), akkor megírom a cikk második részét. Ebben kifejtem – már ha szeretnétek -, tágabb összefüggésben miért olyan borzasztó a butulás. Persze jó pár praktikus tanácsot, eszközt is összerakok, ami viszont érdemben segít.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This