Vajon létezhet olyan minőség, ami csak és kizárólag negatív? Elképzelhető-e itt, a Földön, a polaritás világában árnyoldal anélkül, hogy a legeslegkisebb fényecske ott pislákolna a másik oldalán? Gondold végig ebből a megközelítésből. Jelen földi életünkben tapasztalni jöttünk ide, bolygónk ehhez kitűnő játszótér (akad, aki kiképzőtábornak aposztrofálja, ezzel azért nem értek egyet, mert az ilyen helyeken ritka vendég a nevetés, a mosoly, ami pedig az ember egyik üzemanyaga). Itt élheted meg a jó és a rossz, a sötétség és a fény, a fekete és a fehér ellenpólusait, az árnyalatokat, a csatározásokat. És – persze – tanulhatsz.

Idézd fel: még az újkori történelem legnagyobb diktátorának munkásságában is találnak az elemzők „jót,” máig használt autópályák, Nutella, stb. testesülésében. A „jó” elvivése a „civilizálatlan,” netán „barbár” bennszülöttek őslakosok közé pedig… Hagyjuk. Az eredmény ismert, mivel járt mindez. Kerüld el a végletes címkézést.

Istenes, ha lehetőséged van maradéktalanul kizárni a sajtó hangját (különösen a károgásra gondolok) életed jelen hónapjaiban. Ez azért ritkább. Vedd észre, hogy a fent említett polaritás (is) felborult. Egy jelenséget, ami globálisan teret kap, kizárólag egy oldalról mutatnak be. Neked, mint gondolkodó csillaggyermeknek, kötelességed felelősséged meglátni a másik oldalt is (még a poloskának és a meztelen csigának is vannak „jó” tulajdonságai).

Oly’ sokszor írom a sorok között olvasás fontosságáról, hogy szinte unom magamat. A két oldal ismerete és látása megóv a mélybe süllyedéstől, apátiától, depressziótól, ami akkor érne, ha szolgai módon elhinnéd a feléd sulykolt, egyoldalú (azaz szubjektív) valóságot.

Emlékezz, tények vannak (megkérdőjelezhetetlen, egyértelmű, elsődleges forrásból származó adat, nincs kérdőjel), amik számos valóságot szülnek. Az őszi Fradi-Újpest meccs 3-1-es végeredménye tény, ezt bárhol ellenőrizheted. A Megyeri út kocsmáiban egész más valósággal találkoznál, mint a kilencedik kerületben, pedig egyazon mérkőzésről szólnának az utóhangok. Ami itt megalázó vereség, a másik valóságában nagyszerű diadal. Lásd meg azt, hogy itt és most képtelen valami csak egyoldalú, kizárólag fekete, százszázalékosan rossz lenni. Lásd meg és csodálkozz rá, milyen hatások indulnak meg benned.

kép: pexels.com

 

fekete és fehér – a kotta és a billentyűk színe

az ég felé szálló muzsika azonban végtelenül színes

Pin It on Pinterest

Share This