Elérkeztünk a Skorpió asztrológiai jeléhez. Talán ez a legkevésbé népszerű a tucatból, mondhatnánk őt a tizenkettő piszkosának. De miért is rémséges a Skorpió? Először is irigy, kicsinyes és bosszúálló. Felelősséget vállalni? Na, azt nem! Sokkal egyszerűbb másokat hibáztatni. A Skorpióban valami szociopata szál is gyárilag huzalozva vagyon, ide fűzhető fel rosszindulata, haragtartó mivolta és féltékenysége. Kiszámíthatatlan, végletes, szereti uralni/birtokolni a dolgokat és embereket egyaránt. Egy merő maró gúny és cinizmus, amit rajta kívül a világon senki nem tart viccesnek, de erről ő semmit sz@rt se’ tud. Voltaképpen miért is várnánk csodát, ha egy ilyen, kevéssé vonzó állatról kapta a nevét?

Itt az ideje, hogy fordítsunk egyet a kaleidoszkópon és – végre! – a jó felén nézzünk bele, hogy színes okádék helyett megláthassuk a szépséget és a gyönyörű mintázatot. A Skorpió a második őszi jegy, fix és vizes. Vizes mivoltára vezethető vissza erős érzelmessége; tőle hasonlóképpen ne várjunk el konstans lelkiállapotot, mint a Ráktól. Rendkívül intenzív belső életet él, akinek nincs ilyen érintettsége, vagy nem ismer közelről Skorpiót, nemigen tudja elképzelni, milyen viharok dúlnak a lelkében. Valóban, a végletesség benne van, ám ezt képes uralni – tanulási folyamat eredményeként. Szenvedélyessége magával ragadó, a szerelemben csodákat tud adni. Könnyen azonosul másokkal, ezért megértő; átérzi embertársai érzelmi motivációit. Különös csavar, de emiatt kevéssé ítélkező típus. Víz elemű fix jelként az érzelmi biztonságot keresi, alapvető késztetése ennek meglelése. Kívülállók számára gyakran érthetetlen ez a motiváció és mindaz, amire ez a Skorpiót sarkallja.

A zodiákus ezen cikkelyének egyik leghangsúlyosabb indíttatása a titokkutatás. Emlékezzünk, az Ikrek vágyta a megismerést, mintegy felfedezőként. A Skorpió a látható dolgok mögé szeretne pillantani, vágyja a rejtett dolgok megismerését, a fátyolon túli világok látását. Tudnunk kell róla, hogy ez nem kurkászós-zsebben/telefonban matatós önkielégítős kíváncsiság; sokkal inkább mély, belső vágy a misztikus, a szem elöl eltakart minőségek felfedezésére. Az utcán sétáló Skorpió például gyakran morfondírozik azon, vajon kik élnek és milyen életet élnek a lefüggönyözött ablakok mögött, vajon miféle sorsoktól ballag el méterekre?

A jegy a Skorpió csillagképéről kapta a nevét; újra hangsúlyozandó azonban, hogy nem azonos vele, ám „áthoz” bizonyos mintákat. A Skorpió csillagkép ollója elvágja az élet fonalát, gyorsan és radikálisan vet véget méltatlanná vált minőségeknek; bizonyos szempontból a véget érés is hozzátartozik. Az asztrológiai jelben mindez az elmúlásban mutatkozik meg: az élet folyamatának teljességét ismeri a Skorpió, azzal együtt, hogy ebben a teljességben benne van a „halál” is, mint állomás. Az elmúlásból, a múlt történéseiből tanul és válik bölcsebbé. Számára az „egyszer élünk!” csak egy frázis: nála jobban kevés jegy szülötte ismeri és tudja, hogy a halál nem végállomás, sőt – egy új kezdet. Az életszemlélete sokkal inkább érzelmei által meghatározott, gyakran a szavakba öntéssel is nehézségei adódnak, mert kevéssé hiszi el, hogy más is megértené, ami benne zajlik és ahogyan mondjuk az elmúlásról és a körforgásról vélekedik.

Jó tudnunk, hogy nem csak beleérző képessége erőteljes, de gyógyítási vénával is megáldotta a Kozmosz. Ez a kettő valójában egy; erősen összefügg. Egy doktori pályán ténykedő Skorpió szülött általában a pályatársak citromsárga irigységétől kísért módon sikeres és eredményes praxist folytatva gyógyítja embertársait, időnként az egyetemen nem tanított és kevéssé magyarázható módokon. Testi szinten a nemi szervek, a végbél, a regeneráció tartozik hozzá. Két uralkodó bolygója, a Mars és a Plútó „tulajdonságai” itt is megjelennek. Az a kép, amikor a tűz körében fetrengő skorpió önmagába szúrja a fullánkját és megdöglik, eléggé leegyszerűsítő. Szubjektív véleményem, de az együttérzés és az önfeláldozásra való hajlandóság torzult karikatúrája lehet a képzet alapja, nem szuicid paranoia kódolt programja fut benne. Talán különös szerzet, de nagyon tud szeretni, és ha megnyílik és befogad, csodák tárulnak fel. Félre az előítéletekkel és tegyünk egy próbát!

 

kép: www.pinterest.com

Pin It on Pinterest

Share This