„Tévedés: az az állapot, hogy valaki véleményében, hitében vagy viselkedésében hibázik.”

forrás: https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/T%C3%A9ved%C3%A9s

Bár a meghatározás eléggé pongyola, kiindulhatunk belőle. Ma a tévedés és tévedhetetlenség bűvkörét pukkasztjuk ki együtt.

Közkeletű vélekedés, hogy csak az ember tévedhet. A természetben, a növény- és állatvilágban elképzelhetetlen az emberre gyakran jellemző tévedés. Fontos leszögeznünk, hogy a tévedést hibának szokás könyvelni. Utóbbira pedig rögtön rávágja az elkövetője, hogy csak az tud hibázni, aki dolgozik.

Most egy egészen meglepő dolgot fogok elárulni neked. Kérlek, hajolj közelebb, mert csak lábujjhegyen ülve merem a billentyűkbe suttogni, olyan kolosszális titok. Tádám: az asztrozófus is ember. Valahol. Ha dolgozik, nem csak tévedhet, hibát is követhet el. Én is, persze; már miért lennék kivétel?

A kérdés már formálódik és felettébb jogos: „de hát nem a csillagokról írsz, velük foglalkozol?”

Igen, így van. De. Illetve: DE!! Jelentős, majdhogynem mindennél fontosabb a különbségtétel.

Az ég, a kozmosz, a csillagok világa tévedhetetlen, kétségbevonhatatlanul és valóban hiba nélkül való.

A tolmács hibázhat. Az idegen nyelvek között hidat építő szakemberekkel is megesik. Ha még nem futottál bele ilyenbe, itt egy rövid videó. A főhőse – minden látszat ellenére – nem Cristiano Ronaldo. Még csak nem is Szalai Ádám és a gólos köcsög. Hanem a kedves hölgy, aki a portugál újságíró kérdését eléggé faramuci, kurta-furcsa, az egyik érintett számára nevettető módon fordította. Nézd meg és lépjünk tovább: https://www.youtube.com/watch?v=M6R_GGntBEo

Melléfordít, szót téveszt, bakizik a kifejezésekkel. Ahogyan a segítő is. Így véthet a csillagfürkész is. Mert ember. Azért és csak azért. Nem az ég hibázik és nem egy égi történés követ el galibát. Soha. Semmikor.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a bejegyzés,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

 

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This