A lényeg: tudd uralni önmagadat, elfojtások nélkül kézben tartani ösztönszintű megnyilvánulásaidat, indulataidat. Erről szól az Oroszlán jelébe lépő Nap. Pardon. Ennél sokkal többről. A szokásos kulcsszavakat és jelzőket akár le is írhatnám. Mégsem teszem, mert mások, jól-jobban-tökéletesen elvégzik ezt a nemes feladatot. Évről évre lepötyögtem, mit kell tudnod az Oroszlán jelébe lépő Napról. Ha gondolod, olvasd vissza ezt a régebbi bejegyzést.

Nem lustaságból és lázadásból térek ki a „mezei” Oroszlán Nap taglalásból. Van ugyanis valami, amiről feltétlenül érdemes tudnod, de ritkábban kap publicitást. Ez pedig a szabadságod. Megengeded-e valakinek, hogy csak úgy kihozza belőled az állatot? Hogy feltúrja az egekbe az agyadat? Hogy kontrollálhatatlanul felidegesítsen? Hogy kifordítson önmagadból – csettintésre, fintorral, félmondatokkal? Ha igen, akkor hol vagy te? – kérdem én.

Az Oroszlán sajátja a rálátás és az uralás. A Nap cselekvő énedet jelöli képletedben. Rólad szól a mese, nem másról. Az ember – valójában tanító társad -, aki bosszant, nem tesz mást, mint szívességet. Helyzetbe hoz. Tessék, vizsgázhatsz. Varázsheadset, cinkelt lapok, zsíros boríték nélkül. Nem látványos, de ez a megmérettetés bír igazi értékkel, mert nem tervezhető és bármikor érkezhet.

Egyensúlyozz: az elfojtás és a visszanyelés nem való. A zsigeri ösztönállat vörös ködben elvakult ámokfutása még kevésbé. Van borotvapengéd, még ha nem is kaparod vele arcodat. Ideje kecsesen táncolnod az élén. Találj rá a harmóniára: megélt érzelmek, uralt erők. Ez az Oroszlán Nap valódi, talán legmélyebb – és igen aktuális – tanítása.

Aktuális, mert innen kapod a legtöbb tesztet. Minden hír, reklám, megnyilvánulás vadássza az érzelmeidet. Igyekszik – minél mélyebb, intenzívebb – érzelmi reakciót kiváltani belőled. Azonosulj a közlővel, legyen az politikus programmal, kávéreklám gőzölgő eszpresszóval, Youtube-videó pofátlan és veszélyeztető autósokkal. Mind-mind a zsigereidre hajt.

Tovább megyek: odáig jutottunk, hogy el sem lehetne adni semmit hideg, racionális alapon, észérvekkel. Érzelmeket vásárolsz, ha pedig jól dobbant a szíved, úgy ehhez minőség is társul. Nem baj, sőt. Beszéltünk régebben az érzelmi döntés fontosságáról. Azt viszont nem hagyhatod, hogy dróton rángatott indulat/érzelem-bábbá alacsonyodj. Kaphatsz rá mindennapos, mindenórás késztetést, de erre a táncra érdemesebb nemet mondanod.

Valódi hatalmadat belül gyakorlod. Akkor éled az uralom állapotát, amikor nem ugrasz íjként feszített terrier módjára minden érzelmi tócsába mártott csalétekre. Észreveszed, mikor és hogyan próbálnak befolyásolni indulataidon keresztül. Felismered és te, egyedül csak te döntesz. Visszakapod a szabadságodat és egyenes hátgerincedet, jó lelkiismeretedről nem is beszélve.

Mellékhatások: ítélkezés csökkenése, majd nullára redukálása. Derű, kedélyesség, szívélyesség. Nem megjátszva, nem tanult személyiségjegyként feléve, mint kiskosztümöt a fogadásra, hanem valódi, mélyen gyökerező jellemvonásként integrálva önmagadba. Igen, ez a nehezebb út. Nem csak annak látszik, tényleg, valóban rögösebb, nem akarlak áltatni.

A csordával, a nyájjal haladni mindig könnyebb. A szabadság árát meg kell fizetned. Talán népszerűtlenebb leszel bizonyos helyzetekben. Sebaj. Nem választást akarsz nyerni. Életed uralmát, stabilitását, saját Nap-ságodat akarod visszakapni. Visszaszerzed és megéled, hogy te vagy a középpont, a sugárzó origó, a szeretet középpontja. Az a tengely, ami körül az egész világ, saját mikrovilágod és az Univerzum egyaránt forog. Ezt szerettem volna elmesélni neked, a játék pedig pénteken késő este, a Nap Oroszlán jelébe érkezésekor kezdetét veszi/magasabb szinten folytatódik.

kép: pixabay.com

ez a nyugalom, ez a stabil tekintet a cél az Oroszlánba lépő Nap idején

Pin It on Pinterest

Share This