BUÉK itt, BÚÉK ott, a különbség csak az „Ú” betűn trónoló ékezet meglétében vagy meg nem létében mutatkozik. A közismert rövidítés a „boldog új évet kívánok!”-ot takarja. Érdekes okfejtést hallottam a jókívánsággal összefüggésben tanáromtól, Paksi Zoltántól: ne az új év(ed) legyen boldog: TE legyél boldog az új évben.

Zárul 2021., nyílik 2022., új a naptár, napok-hetek szükségeltetnek az új szám megszokásához. De tényleg új az új? A kulcsszó a „naptári.”

Igen, – szép magyaros kifejezéssel – naptárilag (üzletileg, könyvelésileg, azaz a „hétköznapi” élet számos területén) új szakasz indul. Te azonban a csillagok útját járod, emiatt pontosan tudod: még csak most kezdődött el a tél, hiszen december 21-én lépett a Nap a Bak asztrológiai jelébe.

Igen, hosszabbodnak a nappalok, növekszik a világos órák és percek száma, de hol járunk még az új esztendőtől és a fordulástól? Kérlek, emlékezz: a spirituális (ezt nevezik gyakran csillagászatinak) új év központi csillagunk, a Nap Kos jelébe érkeztével veszi kezdetét. Ez 2022-ben március 20-ra esik, ekkor lesz a tavaszi napéjegyenlőség, azaz a valódi újév.

Nem mondom, hogy ne bonts pezsgőt, ne egyél virslit/lencsét/sült malacot, ne végezz összegzést. De tudd: ezt a 2021. végével lejáró naptárad miatt teszed. Analógia: futod a maratont; ennek teljes hossza 42.195 méter. Valahol a 33. és 34. kilométer között azt mondod: kész, vége, ezt a versenyt behúztam, már az enyém, összegezzünk és készüljünk a következőre.

Szerinted célba fogsz érni? Ha mégis igen, úgy a mosott trágyához tendáló fizikai állapotban, mentális roncsként teszed meg, mert a legfontosabb részén, kulcsszakaszon engedtél ki.

Az élet nem különbözik túlságosan egy futóversenytől. Ne az utolsó etapon kezdj másfelé nézni és legelészni. Igen, tudd: a naptár 2022-t ír, de te, mint kozmikus lény, folytatod az évedet. Március 20-ig még bőven van időd javítani-alakítani. Majd ott és akkor ünnepeld a valódi új évet. Zárójel: igen, tényleg bír jelentőséggel a szilveszterből újévbe fordulás, de – csak – azért, mert mi ruháztuk fel azzal; a számtalan határidő, fogadalom és egyebek képében.

Gondold el: hány újévi fogadkozás hal hamvába, avagy dől dugájába? Miért? Mert akaratgyenge humán hulladékok lennénk? Szó nincs róla. Egyszerűen csak rossz az időzítés.

Nem január elsejétől kell új életet kezdeni, bejglihájat lekocogni, meggyónni a füstölt féldisznót, majd a kudarcok miatt tökön rúgni önbecsülésedet és bűntudattal átitatva megállapítani valamikor január első és harmadik hete között (kitartóbbak februárig is elhúzhatják), hogy megint puha a gerincem és sz@rt sem semmit nem értek a nagy elhatározásaim. Jó ez neked? Kell ez neked? Ugye, hogy nem?

Kezeld a helyén a naptári évfordulót. Amit kell, tégy meg, egyeztess a könyvelőddel, intézd, amihez köt a határidő, de tudd: még két és kétharmad hónapod van az év befejezéséig és az új kezdetéig. Még tart a táv, versenyben vagy, így válaszd meg tetteidet. És igen, a végére: boldog naptári új évet kívánok! légy boldog a naptári új évben is!

kép: pixabay.com

a naptári évtől valóban elköszönünk – de hol van még a valódi új év?

Pin It on Pinterest

Share This