Céges karácsonyi party.

Évzáró buli az ismerősökkel.

Előrehozott 2022-temetés.

Mindegy, minek nevezed – a legtöbbek életében valahol Mikulás és karácsony között szinte elkerülhetetlen egy beülős-összejövős alkalom. Olyan, ahol inni kell. Az evést nem említem, mert az gyakran zabaorgiába csap át. Az alkohol feloldja az év során gyűjtött sérelmeket; két feles és három koktél után már a szemébe mondod (igaz, nevetgélve) a főnöködnek, mekkora tuskóként viselkedett bizonyos helyzetekben. Vagy mindegyikben, mert már az oviban is láncfűrész volt a jele. Legények fordulnak udvarlóan a szép leányok felé. Nem sorolom – vélhetően pontosan tudod, ismered, milyen folyamatok indulnak és erősödnek némi belső bekecs, itóka, lélekmelengető hatásával „megtámogatva.” Egyéb bódító szerekről – idealizmusom miatt – most ne is beszéljünk, de ők is pályára léphetnek. Minden látszat ellenére ma mégsem az „élj egészségesen és mondj nemet a májpusztító piálásra!” szlogent járjuk körül.

Se agitáció, se figyelmeztetés nem célom. Felnőtt ember vagy. De. És ez most egy nagybetűs DE! Bánj velük csínján! Igyál nyugodtan, ha jólesik. Annyit, amennyi jólesik, de ez még legyen bőven az öntudatlanságon innen. Az okot, amiért erről írok, máris megnevezem. Nap-Neptunusz qudrat. Ez egy 90 fokos fényszög, ami a két égitest között feszül, munkálkodik. Keddtől csütörtökig nevezhető egzaktnak, de ennél hosszabb a hatásmechanizmus keze. Ismerkedjünk meg a lényegével!

Központi csillagunk, a Nap cselekvő énedet jeleníti meg. Hozzá társítható a derű, a nevetés, a rálátás, a szeretet. Világosságra törekszik, ez pedig az adott szituációban jelentőséggel bír. A Neptunuszhoz a lélek mélységei, belső-alsó világod és a finomérzékelés tartozik. Zárójel: mindkét égitest ennél jóval gazdagabb jellemzőkkel írható le; itt és most csak kiragadom pár vonásukat. Minél mélyebbre mész, annál magasabb szintű harmóniát érhetsz el – ez is neptunuszi tétel. És igen: az alkohol, a tudatmódosító szerek, a bódulat és a köd is a bolygóhoz köthető – hangsúlyozottan nem toronymagas szinten működtetve annak energiáit. Lássuk, miért jelentős kettejük kapcsolódása:

Érzelmek kimondása, felszínre hozása. A fényszög, ami köztük buzgólkodik, valóságteremtésre ösztönöz. Igen, bökdös: – gyerünk, mondd meg neki! Beszélj vele! Kezdeményezz! Mikor, ha nem most?

Ahhoz, hogy ezt a folyamatot jobban megértsd, idézd fel az „Igazából szerelem” című film (talán már láttad is egyszer…) ikonikus jeleneteinek egyikét. A karácsonyi céges bulit, stílszerűen. A kigyúrt tervező és a félszeg adminisztrátor akkor jön össze. Vagy majdnem. Az indok újra és újra előkerül: mert karácsony van. De a kiragadott példánál előtte itallal olajozták meg a közeledés útját. Erre érdemes odafigyelned, mert az érme két oldalú.

Oldott, fesztelen beszélgetés, óriási nevetések, építő lelkizés. Magasba emelhet, de – a mértéken túl – akár a mélybe is taszíthat egy Nap-Neptunusz idején megejtett iszogatós buli. Tudj róla, számíts rá – és minden rendben lesz. Mert nem a fizikai másnaposság, a macskajaj, a fájó fej és a két kézzel ölelt fajansz a legnagyobb kellemetlenség. Hanem a hozzá társuló bűntudat, az önutálat rossz, le- és visszahúzó érzése. Ezt kerüld, mint bölcs macska a forró kását. Jogosan merülhet fel a kérdés: mikor hathat így ez az égi állás?

Ha nem vagy kellően szilárd és ép. Ha az alapjaidat illetően nem látod a stabilitást. Akkor jobban érdemes ügyelned a Nap-Neptunusz energetikájának kétélűségére. Stimulálhatja az ősfélelmeidet, rettegéseidet. Fontos! Ez csak eshetőség. Akkor következhet be, ha nyakló nélkül, a gyeplőt odadobva tivornyázol, fennhangon kiáltva: egyszer élünk!

Igyál nyugodtan, csendüljön a pohár, homályosodjon a szem a baráti koccintásnál. Csak tudj róla. Nem riogatlak; sose volt és most sincs ilyesmi szándékom. Ha pedig tudatosan szeretnéd szekered elé fogni a két égitest erőterét, javaslom, ilyen irányba indulj el:

Tudatos, tevőleges gyakorlatokkal kapcsolódj össze lelked mélységeivel – úgy, hogy annak látszatja, produktuma legyen. Most többet várj el, mint egy – amúgy szuper – meditáció. Számos módszer áll rendelkezésedre. Miért jó? Mert ezzel – szép magyar kifejezéssel élve – „elébe mész” annak, hogy a méltatlan vonulatba tagozódj. Uralod és rálátsz. Jót hozol ki belőle. Ennyi. És ha úgy alakul: egészségedre!

kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This