Fény és világosság kell ahhoz, hogy eredményesen takaríthass. Mély sötétben kiglancolni a lakást – ez az, ami nem működik. Egészen egyszerűen látnod kell a sarkokat, foltokat, szennyezett felületeket, alamuszi módon, egyetlen éjszaka alatt „odakeletkezett” pókháló-szövevényeket. Leginkább az ablakokra, az üveges terasz- és erkélyajtókra igaz a tétel. Az ő esetükben gyakorlatilag nélkülözhetetlen az intenzív, áradó fény. Mert mi történik, ha mégis egy koromsötét késő estén akarod őket kristálytisztára varázsolni?

A látvány ígéretes. Csillog, szinte elhiteti veled, hogy szebb, tisztább és fényesebb, mint annak idején, a síküveggyár termelőüzemében, születése pillanatában volt. És tényleg: pompás, foltmentes, talán még büszkén el is mosolyodsz. Örömöd azonban nem tart soká, csupán egy alvási cikluson át kísér el. Ott áll ugyanis a másnap reggel, csípőre tett kezű ténsasszonyként, ajtóhoz támasztott képzeletbeli sodrófával (székelyeknek laskasíritővel).

A felkelő nap első sugarai világítják meg és pukkasztják ki a tisztaság illúzióját. Amiért előző este kepeszkedtél, az egy nagy rakás folt, maszat, paca, csík és förtelem. Pedig olyan jól nézett ki. És igen, valós időt, energiát, verejtéket; tisztítószert és lelkesedést pazaroltál el. A semmiért.

Az égen sincs másképp – az ablaktisztítós spricni, a mikroszálas törlőkendő és egyéb „felületoptimalizálási segédeszközök” csupán kellékek. Erősítik a példát, mert vagy takarítottál már, vagy ha személyesen nem is, láttad, hallottad, hogyan zajlik. Ez az analógia betalál, kézen fogva vezet a Vízöntő-Oroszlán tengely megértéséhez. A hétfő esti telihold felfejtésének első lépése ugyanis nem más.

A telihold minden égi jelenségek legismertebbike. Az is látja, észleli, aki amúgy soha, semmikor nem pillant fel (legfeljebb hanyatt vágódás idején). Fényes, kerek tányér, sajt, aranygong – ezer és egy képet társítanak a megtelő Hold látványához. Ha minimálisan törekszünk a precizitásra, akkor így határozhatjuk meg, mi is a telihold: Nap és Hold egzakt szembenállása. Íme, a pontos adatok:

A Nap a Vízöntő, a Hold pedig az Oroszlán asztrológiai jelének 16 fok 40 percénél jár 2023. február 5-én, vasárnap este, 19 óra 27 perckor (budapesti időre hangolva). Ez a kozmikus tényszerűség fedi le a telihold idő- és térbeli koordinátáit. A számokban mérhető adatoknál azonban jóval érdekesebb a két égitest farkasszemezésének szimbolikája.

Rálátás és pucolás. Oroszlán és Vízöntő. Itt simulunk össze a takarítós szállal. Az Oroszlán cikkelyében járó Hold egyfajta lelki éleslátást biztosít. Megmutatja, pontosabban fogalmazva: érezteti, hol tegyél rendet. A Vízöntő cégére alatt vándorló Nap hajlamosít tettekre váltani a belső szándékot. Ő maga is rálátás-indikátor, egyben a cselekvő én(ed) megjelenítője. Telihold idején, holdtöltés energetikában nehéz teljes passzivitásban tespedni. Apró, ám nem elhanyagolható tény teszi még színesebbé a vasárnap esti látványt:

A kiérlelődött, időszerű dolgokhoz kapcsolódó változtatás. Direkt nem írtam le a bekezdés első mondatában, hogy „elengedés,” noha azzal van dolgunk, de nem úgy, ahogyan az ezoirodalom rád okádja. Nem kell kib..dobni senkit és semmit a (csukott) ablakon. A Hold a Rák csillagzat ollójától érkezik a telihold táncába. Magában hordozza az egészségben megszületett minőségek elengedésének mintázatát. Ez az égi olló a köldökzsinórt vágja el, az pedig markánsan eltér a gyakran és hangosan rikácsolt dacos-durcás elengedősditől. Itt és most a következőképpen ragadhatod meg a lényeget:

Ami megérett, abban lépned kell. Nem csak érdemes, kell. Így előzöd meg a spirituális túlhordást. Ahogy biofizikai síkon nemigen történhet meg, életed egyéb területein annál inkább. Mire gondolok? Megszületett a szándék, hogy felhívd Dezsőt vagy Mancit. Érzed, valami fontos történik az életében. Mégse veszed kézbe a telefont. Illetve dehogynem, csak az Instát és a TikTokot scrollozod… Ilyesmire gondolj: vágy és szándék ébredt, de (még) nem cselekedtél. Ez passzol ide – egyrészt.

Amit megtettél, létrehoztál, ha úgy tetszik: energetikailag megszültél, az hagyd és engedd élni, mégpedig önállóan. Elegáns, de határozott módon segíthet le a mostani telihold a fals ragaszkodás elszabadult, semmibe robogó szekeréről. Hagyd és engedd, emlékezve arra, hogy az élet maga a változás; az élet végét pedig éppen a változások (például ki- és belégzés, szívdobogás, pulzus lüktetése) megszűnése jelenti. Van azonban még egy érdekes árnyalata a közelgő teliholdnak.

Meditáció, elvonulás, gyógyulás. Az AstroSky nevű alkalmazás gyengéden megkopogtatta a vállamat, mikor néztem a felületet és ráhangolódtam a Nap-Hold szembenállásra. Odakanyarította a Hold mögé a „Dubhe” feliratot is. Ez a különös szó nem mást jelent, mint a Nagy Medve csillagkép legfényesebb, alfa csillagát. Ezt a fényábrát te is ismered. Ha valaha is láttad a Göncöl szekerét, akkor a Nagy Medvét is megcsodáltad, legalábbis annak egy részét. Hogyan illeszkedik ez a kozmikus maci a holdtöltéhez?

Tedd a párnád alá mély, valódi vágyódásodat, így térj nyugovóra. Ez a csillagzat a medve téli álmának szimbolikáját is felkínálja. Más összefüggésben, de már biztos, hogy megélted. Újabb analógia: láz, nátha és számos egyéb nyavalya esetében kifeküdted, kialudtad magadból, úgy gyógyultál meg. A medve regeneráló álmával párhuzamos ez a fajta konkrét, direkt ráhatástól eltérő késztetés. Aludj rá egyet. A régi mondás vasárnapról hétfőre virradóan más, új, magasabb és magasztosabb töltetet kap. Több életterületen is aktiválódhat.

Bárhány szónak is csak egy vége van, most pedig több százat felhasználtunk a telihold érzékeltetésére. Egyik sem ér feleannyit sem, mint ha felnézel az égre (még felhős, borult időben is ér) és ráhangolódsz a telő Hold csodájára – és persze hagyod, és engeded, hogy elvarázsoljon.

kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This