A tél a napéjegyenlőséggel immár a csillagok világára nézve is elmúlt, a tavasz közénk libbent. Most van a tavaszi fáradtság, a vitaminhiány és a napfényhiány okozta szörnyűségekkel való riogatás szezonja, még elkerülni is nehéz az ilyen cikkeket. A sorba most sem szeretnék beállni, de Paksi Zoltán csodálatos mézes mák receptúráját meg kell osszam Veletek.150329mak

Szükségeltetik hozzá egy kiló darált mák, egy kiló akácméz és 5-7 deciliter tiszta víz. A vízről, pontosabban a tiszta vízről korábban volt szó, itt kiemelt jelentőséget kap, hogy nem csapból klórosat és ne PET-palackból valót használjunk, mert az öngól-analógia.

A mézről is pár szót: mézet csak és kizárólag termelőtől vegyetek! A mézvásárlás bizalmi dolog; üzletben kapható, vonalkódos üvegbe töltött, kisker-nagyker vonalon végigfutott méz soha nem tud olyan értékekkel bírni, mint az, amit a méhész kérges kezéből vásárolsz meg a szemébe nézve. Ha nincs még méhészed, járd a piacokat, kutasd fel a te emberedet, mert valahol ott árul egy asztalkán, vagy gyűjts füleseket, hol mehetsz hozzá házhoz (ez a legjobb). Ha rátaláltál és a portékája is becses (a méz az ehető Naparany maga!), ne törődj azzal, hogy a multiban 300 forinttal olcsóbb egy kiló méz; tarts ki mellette és élvezd a valódi méz áldásait hosszú távon.

A recept egyszerű: a három összetevőt egy jénaiban vagy cseréptálban (nem fémlábosban) jól össze kell keverni. A víz mennyisége ízlésfüggő: többet használva folyósabb-hígabb, szűkösen mérve tömör állagú matériát kapunk. Amikor alaposan összekevertük a hozzávalókat, tegyük takaratlanul sütőbe 120 percre 70 Celsius fokra. Ennél a hőmérsékletnél még a tálon belül nem hevül annyira a méz, hogy odavesszenek az értékes anyagai.

Kihűlés után üvegekbe töltjük és hűtve tároljuk a csemegénket. Napi háromszor javasolt egy-egy evőkanállal enni, étkezések előtt 15-20 perccel, hogy tökéletesen felszívódjon. Ez a keverék – túl azon, hogy mennyeien finom – tökéletesen beépülő kalciumot juttat a csontjainkba, pontosan abban a mennyiségben, amennyire szükségük van. A tavasz kezdetén pedig igazán megérdemlik ők is a törődést!

Egészségetekre!

fotó: hazipatika.com

Pin It on Pinterest

Share This