Mára egy kis nyelvészkedéssel készültem nektek, amiben obszcén, trágár szavak is elő fognak fordulni, ezért kérlek, ha még nem töltötted be a tizennyolcadik életévedet, akkor ebben a minutumban navigálj el az oldalról. Zárójel: tudom, én sem így működtem; ha valamivel felkelthettem a kíváncsi kis- és fiatalkorúak figyelmét, akkor ez a kijelentés pont az.

A gondolatszál vége meglehetősen régen csusszant a kezembe. Sokáig gondolkodtam, megéri-e, hogy rámarkoljak, azaz írjak belőle, de végül az utóbbi győzedelmeskedett, teret engedve a bennem élő írónak szószaporítónak. Az origó a három évvel ezelőtt, a terhesség vs. várandósság témájában írt bejegyzés. Itt a terhesség szó használatát jártuk körbe, azt, hogy mit is vesz magára az a hölgy, aki visszatérően „terhes”-ként aposztrofálja magát. Igen, Arany János balladai világa engem is magával ragadott, a bárdok lángsírba menetele különösképpen – és valóban, meghökkentőnek találtam, hogy nem nyomdai elütés a „nézni is tereh.” Így van, a „tereh” szót réges-régen (egy messzi-messzi galaxisban…) a gyönyörűség szinonimájaként használták.

Kérdezz meg akárhány „terhes” kismamát: ennek tudatában, a régi szó jelentésének birtokában használja a kifejezést? Nem dolgoztam sose a KSH-nál (és ami azt illeti: nem is tervezem), de meg lennék lepődve, ha statisztikailag kimutatható pozitív eredménnyel zárnád bármely széles merítésű kutatásodat. Elmerült, elsüllyedt a tereh, mint gyönyörűség, felerősödött a teher, mint súly, kolonc, nyűg. Ne hidd el nekem, de engedd meg, hogy másik megközelítésből bizonyítsam be. Mostantól aktiválódik a káromkodás-faktor.

Az Isten b@sszon meg!! Amikor ezt neked mondják, meg szoktad köszönni, mégpedig hálatelt szívvel? Vajon eszedbe jut, hogy embertársad az imént a következőket kívánta számodra: „termékenyítsen meg a teremtő Isten az ő termékeny energiáival.” Ez az igazi fénynemzés, de ritkán szokás kinyilvánítanunk emiatt érzett belső, melengető érzelmeinket. Talán mert – már – nincsenek? A régi jelentés bizony elhalványult. Vajon egy televíziós műveltségi vetélkedőn, ahol igenis jól jönne a fenti inspiráció, helyénvalónak ítélnéd meg a bekiabálást: „az Isten b@sszon meg!”

Bizton számíthatsz becsületsértés miatt kezdeményezett jogi eljárásokra, ha „marha, barom” jelzőkkel illeted embertársadat. Ő megsértődik, pedig te a vagyon, a kincs, a valódi érték jelölő szavaival dicsérted őt – mindössze a kor és a környezet alakult át.

Ha valakit leparasztozol, azzal jellemzően nem a háládat kommunikálod: drága, alázattal dolgozó embertársam, köszönöm neked, hogy étket termelsz számomra, földet művelsz, gondozod a jószágot, nélküled éhen döglenék halnék.

Olvasd össze a fentieket: „az Isten b@sszon meg, te marha, barom paraszt!!” Ez egy végtelenül szép áldás – volt. Ma becsületsértés. Hadd kérdezzek vissza: amikor terhességről beszélsz, akkor a régen használt „gyönyörűség” lebeg a szemed előtt?

u.i.: olyan jó lenne hinni a városi legendában, hogy az IBM céget honfitársaink a fenti szellemben alapították egykor… ?

kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This