Egy jó erős kávé képes hozzásegíteni a reggel – és ezáltal az egész napod – beröffentéséhez. Nem tesz meg helyetted semmit, legalábbis én hidegburkolást, kettős könyvelést vagy vakbélműtétet elvégző lattét, ristrettót még sose láttam. Neked segít. Katalizátorenergia. Azt hozza – mégpedig hamar, perceken belül – felszínre, ami amúgy is benned szunnyad. Pihen, de részed.

Hiszem, hogy ezt a kávé hozza elő, nem csupán a koffein, mint vegyület. Ha „csak” a kémia játszana, elég lenne koffeintablettát nyelni, hogy pattanjon a szem. De az profán és nincs benne semmi vonzó; én legalábbis nem találtam ilyesmit. Igaz, nem is kerestem. Mert egy erős, illatozó dupla presszó mögül egészen másképp fest a világ. Igen, sok-sok éve nem nagyon múlik el nap, hogy ne kávéval indítsak. Talán ki is alakult némi addikció, elvégre a kávé közismerten függőséget okoz. Azért néha kísérleteztem, túlélem-e, hogy kihagyom; nem csak egy nap, egy egész hétre. Mivel a síron túlról még nem tanultam meg gépelni, ezért el kell hinned: valahogy átvészeltem.

A reggeli kávé energiafröccs, ami finom, lökést ad a napodhoz, de kerüld el, hogy nélküle zombiként kapaszkodj a bútorok sarkaiba botorkáltadban. De miért reggel isszuk? Tudom, tudom. Ha lefekvés előtt dobnál be egy feketét, forgolódnál, mert az álmok országának kapuja átmenetileg bezárulna. A kávé, mint napindító (szertartás és energia) a megújulást segíti elő. Az éjszaka, a pihenés, az alvás után gyors, határozott átmenettel fordít a tevékeny nappalra.

A reggeli kávéd a konyhaasztalon/teraszon/verandán kínálja-kelleti magát. Nem úgy az újhold. Mert április elseje, az egész esztendő – számomra legalábbis – egyik legkedvencebb napja idén nem (csak) a bolondozásról fog szólni. A forró és zamatos főzettel ellentétben azonban nem várja el, hogy te gőzöld és szervírozd. Ott ragyog az égen, teszi ezt a Kos asztrológiai jelében.

A kávé mindennapi megújulást kínál, Kos újhold azonban egy évben egyszer adódik csupán. Emiatt írom le: izmos jelentőséggel bír. Nap és Hold együttállását nevezzük újholdnak, ez az égi történés pénteken reggel 8 óra 24 perckor egzakt. Amikor a Kost választja otthonául, akkor a megújulás a kezdeményezéssel, az új utakra lépéssel egészül ki. Szinte már szóismétlés, de nehéz választékosan fogalmazni, ha valóban ezek az erők tobzódnak.

Az üzenet világos, mint a csésze mellé készített tejszín: kezdj valamit. Valami újat, valamit magaddal, ha netán azt éreznéd, megrekedtél, egy helyben toporogsz. Nem való, nem méltó. Az álmos-nyúlós reggeli tespedtségből is kipöccint a presszó, ha pedig nem kávézol és nagyobban utaznál, akkor itt a péntek reggeli kozmikus serkentő. Ilyet barista nem tud lefőzni, az tuti.

A megújulás ugyanis felemel. Nem is akárhogyan. Az asztrológiai jelek tizenkét szeletes köréből a csillagok világába emelkedve meglehetősen szép lélegzetelállító látvány tárul a szemlélő elé. Az újhold a Táltos Paripa, a Pegasus szárnyánál köszönt ránk. Ez is tőegyszerű szimbolika, semmi belemagyarázást és szuszakolást nem kíván annak leírása: szárny = szárnyalás = az emelkedés lehetősége. Hogyan? Újítva. Azaz: ne várd el, hogy mindent a régiben hagyva bármi is változik.

Segít a nyitottság, a változ(tat)ásra való készséged. Mint amikor a repülő lendületet vesz a kifutópályán. Anélkül bajosan emelkedhetne a magasba. Igen, van rá lehetőség, de összehasonlíthatatlanul bonyolultabb, költségesebb és kockázatosabb, mint nekifutni, elrugaszkodni.

A bolondok napja felmentést ad kínál bizonyos társadalmi konvenciók alól. Ha csak egyetlenegy napra is, de bele tudsz kóstolni a béklyózó keretek és korlátok nélküli gondolkodásba. Ez a képzeletedre is igaz: miért ne szárnyalhatna? Álmod(oz)ni ingyen van. A nap energiája, az újhold azonban odacsempészi a megvalósulás lehetőségét. Azaz: öles lépteket tehetsz azért, amire vágysz és képes vagy érte tenni, lépni, megújulni.

kép: pixabay.com

nem csak a frissen lefőtt kávé, a Kos újhold is lendületet ad

Pin It on Pinterest

Share This