Járnak köztünk tanítók, akik nem tartanak előadást, nincsenek fent a Youtube-on, könyvet sem írtak, mégis van egyfajta rajongói klubjuk. Ezt a klubot a duplán szerencsések alkotják: akik szerencséltetnek ismerni a tanítót és másodsorban megkapták ajándékul mostani életútjukra a felismerésük képességét. A tanítót Te is megtalálhatod, csodálatos aspektusa teremtésünknek, hogy számos helyen élnek, közöttünk leginkább, csak célszerű nyitott szemmel, nyitott szívvel járnunk, hogy megleljük őket és meríthessünk bölcsességük kútjából.

Keresd a tanulatlan és iskolázatlan bölcs embert, aki nem iskolapadban gyűjtötte tapasztalatait és nem padban ülve győzték meg valamely elmélet helytállóságáról. Ha van kutyabőrön oklevele, már nem fér bele ebbe a kategóriába, akkor sem, ha „amúgy” tanítói minőségben éli napjait. A mi emberünknél fontos, hogy nem torzították, nem rontották el művileg az ösztönös tisztánlátását, nem okosították tönkre iskolarendszeri keretek (korlátok) között. Ő mélyen bölcs, nem is érti, hogy más miért nem tudja a számára egyszerű, magától értetődő dolgokat felfogni, átélni.

Az ilyen ember a csiszolatlan gyémánthoz hasonlítható leginkább. Gondolj bele, a gyémánt is valójában ott van otthon, ahol a hegy gyomrában, a sziklában megbújt; az absztrakt, érdekes formája a valódi gyémánt-forma és nem az antwerpeni nagykönyvben leírt csiszolási minták szerinti. Az érem másik oldala, hogy ebben a minőségben nem ordít róla, hogy ő egy gyémánt, közel kell menni hozzá, megismerni és felfedezni.

Az idős gyémánt-tanító még értékesebb, évtizedek kikristályosodott tapasztalatát hordozza és osztja meg, ha érzed, hogy miképp szólj hozzá. Tisztelet nekik!

fotó: goodmenproject.com151223oregember

Pin It on Pinterest

Share This