Halkan, szinte lopakodva úszik a tengeralattjáró. Visszafogott, enyhén baljós zene, aminek a szonár ütemes pittyenése ad ritmust furcsa metronómként. Az arcok gondterheltek. Ugyanolyan esély kínálkozik a fényes diadalra, mint a hullámsírra. A feszültség nőttön nő. Ekkor kapitányunk kiadja a parancsot: Trükkös Iván jobbra! Mi történik? Nem egy nemzeti érzelmű orosz hamiskártyást szólít. Ha láttad a Vadászat a Vörös Októberre című klasszikust, már mosolyogsz.

A Sir Sean Connery által – az elvárt módon megdöbbentő minőségben – megformált Ramius kapitány utasítására a hajó tesz egy 360 fokos fordulatot. Miért is? Mert – ahogy a filmben elhangzik – bár körbe és előre éles hangképet adó lokátorok informálják, hátul ellenben süket, mint az ágyú. Hogy ne álljon be mögé sunyizni egy konkurens U-hajó, időről időre megteszi a fordulatot. Ez a Trükkös Iván.

Jártál már tengeralattjárón? Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy alkalommal megtehettem. Finnországban, Suomenlinna festői szigetén a Vesikko nevű második világháborús, múzeummá alakított U-naszádot látogattam meg. Ez egy apró hajó, már korában is az volt, a maiakhoz képes tán még mentőcsónaknak is kicsike lenne. De megadja a hangulatot. A film és a szűkös szivarban tett látgatás ébresztette fel a cím ötletét.

A Hétrenőző egyfajta Trükkös Iván. Azért teljes fordulat, mert az elmúlt hét történései mellett a következő hét kozmikus változásaira is rápillanthatunk. Azárt – is – hálás az asztrozófus alkotómunkássága, mert nincs bizonytalansági tényező. A csillagos éggel dolgozva nullához tendál a hibafaktor. Tényleg így van, de azért engedd meg, hogy példákkal támasszam alá. Ha azt látom az efemeridában, hogy szerdán retrográdba fordul a Merkúr, az így is lesz. Nem lázad fel. Nem áll oda a Nap elé, csípőre tett kézzel, kissé túlontúl pimaszul, félrecsapott svájcisapkában, hogy: „góré, ha több zsét adsz, csak akkor pörgök kényedre-kedvedre.” Olyan sincs, hogy a Szati elalszik. Előre látható, hogy pénteken jegyet vált. Meg is teszi. Nem restellkedik jövő kedden, hogy „bocsi, elég öreg vagyok már és bealudtam. Csak le akartam dőlni öt percre és ez lett belőle. Még a postás csengetése sem ébresztett fel, pedig az emelt nyugdíjat hozta – volna.” Nem így működik a csillagos ég világa. Mai földi valóságunkhoz viszonyítva üdítően precíz, szavát és ígéretét tartó módon ketyeg. Éppen ezért könnyű és biztonságos vele tervezni. Ez már ki is rajzolja, de azért leírom: egyszerre élvezetes és tervezhető, tehát stabilitást adó érzés Hétrenézőt írni. Lássuk, mi áll mögöttünk, azaz mivel kedveskedett az előző hét!

A Szaturnusz-Uránusz quadrat két hétig tartó égi gyümölcsszüretre invitált a hét elején. Ide kívánkozik, ha már Trükkös Ivánt kiáltottam, hogy az előttünk álló hét teljes egészét is „lefedi” áldásos munkássága. Volt itt újhold a legmagasabb polcról (régebben azt írtam volna, hogy ilyet halandónak csak pult alól, nagyot kacsintva adnak), majd jött a tűz. Illetve belobbant a TŰZ, így, csupa nagy betűvel. A szikracsiholó, tűzmester és tűztápláló az Oroszlán Mars égbe törő ereje. Igazi nagypályás; jó is, hogy jött. Lágyabb, finomabb és egészen más módon szépséges hangot pendített a Vénusz és a Sirius együttállása. A pontot az i-re pedig a Nap és a Neptunusz quadrat kapcsolódása tette fel. Visszaolvasva azért jól látszik: magasra tette a lécet a teremtés. Az elmúlt hét „termései” között ott található egy hosszú évek óta érlelődött írás is. Ez kedden délelőtt nyerte el végső formáját, mondhatni percek alatt. Ez így, ebben a formában azért nem igaz, mert, bár tanultam tíz ujjal gépelni, már csak hattal szoktam és vagy egy órányi pötyögés és szerkesztés várt a pillanatok, percek alatt tapasztalt megvilágosodás betűsítéséhez. Végre leírtam és uff: becsüllek.

Ezek után jogosan gondolhatnád, hogy a jövő hét homloka ráncos és azon morfondírozik, hogyan és miként kösse fel a gatyáját. Szerencsére erről szó sincs. A csillagos ég kiszámítható. A tervezhetőség biztonságot ad, az pedig magasabb szintre emelve magabiztossággá érlelődik. Ahogyan odafönt ez a minőség jellemző, úgy idelent is ideje gyarapítanunk. Ehhez ad támogatást a Mars, aki a Rák csillagkép befogadó részéhez érkezik el. A Merkúr (igen, még mindig hátrál) és a Rigel csillag találkozója nem először borzolja a kedélyeket stimulálja a mosolygatóizmokat. A Mars – ha már asztrológiai értelemben is sörényes cikkelyben jár – oroszlánrészt vállal a jövő hét fényesítéséből. Az etap második felében a Rák Tekintet csillagával, az Altarf-fal csatlakozik össze. Ritka jó aspektus, csemegehegyekkel! A Nap a hét végére lendül formába. Találkozik a Betelgeusével (ő az Orion alfája) és a Sarkcsillaggal, a Polarissal is, hogy aztán átlépjen a Rák jelébe, megadva ezzel a nyár kezdő sípszavát. De ez már egy következő hét történése, amiről külön mese szól. Száz szónak is egy a vége: méltó hétből méltó hétbe tartunk. A Trükkös Iván 360 fokos körpanorámában mutatta meg, milyen kegyelmi kozmikus környezetben tartunk hétből hétbe.

kép: pixabay.com

ez a Hétrenéző: jó időben jó rálátni a hét történéseire – visszanézve előretekinteni

Pin It on Pinterest

Share This