Elérkezett az ideje, hogy egy kicsit erről is írjak. Odáztam, húztam, reméltem, hogy halogató én-részem győzedelmeskedik, de hiába. Túl gyakran érkezik ilyen kérdés, így billentyűt ragadtam és íme: a sarkos válasz kérdés formájában: mi a pék faszenes lapátjáért akarod tudni? Akkor már nem fizeted a törlesztőt? Eladod a papucsodat? Varangyot dugsz a szemét szomszéd postaládájába?

Netán magas szintet vélsz működtetni és szeretettel köszönsz el a szívedhez közel állóktól? Szétosztod a vagyonodat a rászorulók között? Akkor mégis miért?

Gyorsan letekerem az indulatgombot és tisztázzuk: igen, vannak kilépési pontok. Igen, jelölődnek a képletedben. Igen, ezek egyikén át fogod ezt az inkarnációdat itt hagyni. DE!! Tegyük fel, most vagy huszonöt éves. Ha elkezdjük ezeket a pontokat guberálni, nem fogynak el 90 éves korod körül. Akár 100, 200, 500 éves korig ott vannak. Mégse látom reálisnak, hogy jelen fizikai testedben megünnepeld a háromszázadik szülinapodat.

Ahogy a fizikai test valós halála után is találhatók pontok, úgy előtte is. Közelíts hozzá kilométerkőként vagy autópálya-lehajtóként. Remélem és kívánom, hogy valaha is autóztál legalább egy alkalommal autópályán. Jól látható táblákkal jelölik a kihajtási lehetőséget, legyen az lehajtó, pihenő, benzinkút. Te döntesz, úticélodnak megfelelően, hol térsz le. A pálya megy tovább. Elindulsz az úton és számos lehajtó mellett robogsz el, időnként talán el is gondolkodsz: nem kéne-e lerövidíteni az utat? Aztán vezetsz tovább. Ez a helyzet a valódi életeddel is.

Igen, kétségtelen, egyszer kiegyenesedik az EKG-d, elkezdesz kihűlni (a test síkján) és kis idő múlva Norvégia felé veszed az irányt (azaz Oslóba oszlóba mész), hogy ma se maradjon el a rettenetes szóvicc. Ennyi. Lehet, hogy évtizedeid vannak, de az is elképzelhető, hogy már ma kopogtatnak érted. Ha erre kihegyezve bújod a képletedet, garantálom a gyenge, emberhez méltatlan életminőséget.

Ki akar kaszasuhogásban élni? Emlékezz: menet közben, úton kell érjen a „vég,” ami egyben új kezdet is.

Ne akard kiherélni a kalandot, az izgalmat, a játékot, hogy keresgéled: meddig tart. Egyrészt, nincs, nem lehet egzakt válasz rá. Másrészt pedig: nyaraláskor az utolsó egy-két nap jellemzően nem olyan édes, mint annak előtte. Játssz el a gondolattal: ha garanciád lenne, hogy a jóslat pontos és már csak tíz, hat, vagy már mindössze egy hónapod van hátra: jobb lenne? Ne akard. Nem való, nem erre teremttetett az ember. Emelt fővel, a szívben hittel és bizalommal lépdelj; úgy, hogy bármikor is ér a „vég,” büszkén lépsz ki a fizikai világból. Ez volna a célérték.

u.i.: igen, egy személy halála után, a halál pontos idejének ismeretében mindig, minden esetben azonosítani lehet az adott és a szülött által választott kilépési pontot. Visszautalva az autópályás analógiára: egy jármű mozgását követve a gps tűpontosan jelzi, a sofőr hol hajtott le a sztrádáról – de ezt akkor látjuk, mikor már megtörtént, addig számos lehetséges lehajtó mellett suhant el.

kép: pixabay.com

egyszer valóban elred ezt a pontot – de miért lenne fontos előre tudnod az idejét?

Pin It on Pinterest

Share This