Szeretjük szeretni a hősfigurákat; olyan jó azonosulni velük. A hős megteszi mindazt, amit neked és nekem meg kéne tennünk – de még várat magára a cselekvés. Addig is: ápoljuk a bensőséges viszonyt kedvenc héroszainkkal és kedvünket leljük a nagy tettek kiszervezésében. Néha azonban int az élet rendezője, hogy ideje színre lépni, avagy bemelegítés nélkül küld pályára életedződ, még ha egész életes kispadozásra rendezkedtél is be.

A varázslat alapja azonban valós. A kismacskában tényleg ott az oroszlán; mai terminológiával „nyomokban oroszlánt tartalmazhat” kifejezést írnának rá. Ez csak annyit sugall: nem biztos, hogy előjön belőle, de ki sem lehet zárni százszázalékosan. Éppen így működik a hős. Valójában akár átlagember is lehetne, mégis: amikor helyzet van, átlépi saját árnyékát. Ezért tetszik, emiatt esik olyan jól azonosulni vele. Mert ember.

A hős is ember. Igen, neki is vannak félelmei. Mivel az ő mellkasában is dobog egy szív, a félelme igenis képes összeszorítani azt. Ennek ellenére lép, megment, változtat – közben legyőzi a majrét. Az ő bőrébe bújni ezért oly csábító elképzelés, mert akkor te is magadra öltheted a mágikus köpenyt és önmagad legjobb, vagy még annál is jobb verzióját élheted.

Nem ritka a hősi minőség, amikor a csillagos eget vizsgáljuk. Most azonban egy csavarral mutatkozik meg, miként és hogyan tudsz hőssé nemesedni. Ennek közvetítője pedig a Skorpió telihold. Telihold, azaz Nap és Hold, cselekvő énünk és lelkiségünk megjelenítőjének szembenállása. A májusi telés egzakt ideje 16-án, hétfő reggel 6 óra 13 percre esik.

Mint minden telihold, a mostani is mély érzelmi húrokat pendít. A Nap a Bika, a Hold az amúgy is vizességéről, szenvedélyéről elhíresül Skorpió zodiákusában járva néz szembe egymással. Erről ezer és egy helyen olvashatsz-hallhatsz leírásokat, ezért nem mennék bele túlzottan. A csillagképi háttér ugyanis jóval izgalmasabb. A valódi lényeg, a Fény üzenete ugyanis ott mutatja magát.

Gyógyítás, mégpedig valódi: az okokat kúrálja, nem a tüneteket púderezi és próbálja a kozmetika praktikáival viselhetővé maszatolni. Eszköze a mélyre gyökerező megértés. A Kígyó Feje éppen erről szól. Itt éri a Holdat a hétfő reggel. Az érzelmi hullámzásból, az irracionális gyökerezésű rettegés mélységeiből juthatsz el a megértés és az uralt szellemi erők sziklacsúcsos érzetébe. Ami egyúttal a jövődet is szebb árnyalatokban mutatja.

A jövő ugyanis nem kell, hogy koromfeketének tűnjön. Égi kísérőnk, a Hold a Mérleg csillagzatát is érinti, annak jövő-oldalát. Előre tekintés, nem csak szemmel, szívvel is. Mentesen a földi világ ítélkezésétől, azaz a lesújtó-korlátozó, borúlátó determinációktól, hiszen ez már az isteni ítélet mértéke, ezért is nevezték régen Mértéknek. A legjobbadat a szemben álló Nap pozíciójából kiolvasva tudod szolgálatodba állítani.

Algol. A rettegett név újra előkerül. Tudom, mostanság párszor olvashattál róla; nincs mit tenni, ha egyszer itt járnak-kelnek mostanság az égi vándorok, legalábbis egy részük. Éves körén járva éppen most ér ide központi csillagunk, a Nap. Ebből máris láthatod: minden esztendőben csupán egyetlenegy Nap-Algol találkozót rendeznek, idén teliholddal tuningolva.

Halálcsillag, Démoncsillag, sátáni energiák és egyéb sületlenségek böffennek fel károgó torkokból. Ilyesmit hallva vízből éppen kikecmergett beagle-ként rázd meg magad, hogy a kevéssé üdvös, ám annál károsabb mentális lerakódás mihamarabb távozhasson. Mit érdemes tudnod róla?

„Ő a Perseus csillagkép bétája, azaz második legfényesebb csillaga. A mitológia szerint ő Medúza Gorgó levágott feje. E kétes hírű hölgy pillantása kővé dermeszt. Perzeusz, a hős isteni háttértámogatással választotta el nyakától e fejet, majd zsákba pakolva távozott vele.

riogatós hagyományos asztrológia besz@rat félelmet publikál bármely Algol-aktiválódásnál. A csillagos ég legrettenetesebb, legkártékonyabb, leginkább ártó csillagának bélyegzik meg. A vélekedés egyöntetű, tehát ideje gyanakodnod. És igen, valóban, görög van a falóban, a helyzet éppen nem felel meg a propaganda által sugallt képnek. Végtelenül leegyszerűsítve az Algol a hal bűzlő fejének levágását szimbolizálja. Azt a gyors, tökölődéstől mentes mozdulatot, amivel pontot teszel (végleg, örökre, egyszer s mindenkorra) olyan minőségeknek, amik addig kővé dermesztettek. Nyilván utóbbi kifejezést nem baziliszkuszi értelemben kezeljük, szimbolikusan gondolj rá.”

Kicsit nyers, de találó mondatok. Igen, ez az Algol; itt jár a Nap. A hétfő reggeli telihold gombokat nyom, erőket aktivál. Lelki-érzelmi világodból kiinduló cselekvési vágyat, hogy odaba..pörkölj minden olyan energiának, ami (bénító) félelemben akar tartani. Igen, valódi érzelmi alkímia, többrétűen alátámasztva. Remeghet a lábad, mégis lépsz. Mert nem teheted meg, hogy kővé dermedsz és lefagysz. Annak az ideje elketyegett, lejárt.

Változtatsz, hiszen a Hold maga is az örök változás egyik szimbóluma. A betelő pohár emlékeztető. Borítsd, ha kell, asztalostól. Lépj a tettek mezejére, cselekedj, finomkodás, megfelelés és kompromisszumok nélkül. Önmagadat gyógyíthatod ki a zsibbadás és passzivitás kórságából a megértés-tudatosulás-gyors tett útvonalát járva.

Emlékezz: remeghet a láb, mégis lépsz. Mint a hős. A hős immár nem csak a képregényben, a könyvben, a sorozatban hősködik. Hősködés nélkül ott él tebenned. Immár te magad vagy a hős. Nem a telihold tesz azzá: ő „csak” emlékeztet.

kép: pixabay.com

lehet, hogy ez az oroszlán nemrég még aludt – 

most azonban felébredt, épp úgy, mint a benned élő hős-magad

Pin It on Pinterest

Share This