Érdemes óvatosan kezelned a közvélekedést. Hajlamos az általánosításra, amivel egy baj van. Pont az, mint a statisztikával: a lényeg vész el benne. Ahogyan Magyarország KSH szerinti bruttó átlagkeresete egész csinos összeg (kikerestem: 504.100,-Ft), valahogy mégsem ennek leképeződése érződik. Bizonyára léteznek számítások, amik igazolják a végeredményt, de az beszélő viszonyban sincs a hétköznapok valóságával. Ebben úgy hasonlít a közvélekedésre, mint egyik keltetői tojás a másikra.

Aki nem értékel évet ilyentájt, nem is létezik. Nincs térképen, nulla, senki, súlytalan nímand. Ez is egy kijelentés, amire sokan bólogatnak. Igen, a lassan elmúló esztendő kielemzésének épp olyan szezonját éljük, mint a papírtrombitának, a pezsgőnek és a flitteres-giccses szilveszteri kellékeknek. Pedig nem kéne, hogy így leegyen. Mert nem az évértékelésben van a hiba.

Az év csupán naptári évben közeleg a végéhez. Erről sokszor beszéltünk, de olyan igazság, amit nem lehet eléggé csépelni. Ami most véget ér, az a sorszámmal ellátott 2022. esztendő. Az valóban az utolsókat rúgja, hogy egy tivornyázós, durrogós, másnap takarítós aktussal végre megérkezzen 2023-ba. Köznapi értelemben jelentős fordulóhoz érkezünk.

Könyvelés, bérleti díjak, határidők, számlák, szerződések, megbízások, elszámolások (Szicíliában leszámolások…), stb. Minden, ami a naptáradhoz kapcsolódik, ide vág; igenis ideje van vele foglalkozni. Ha őket emeled szemed elé, akkor bizony év vége és a fordulat következik. Jelentős, de nem fontos minőségek.

Hoppá. Hogyan is hangzott ez az utolsó mondat? Jelentős, de nem fontos minőségek. Igen. Add meg nekik a kijáró figyelmet, akár még tiszteletet is. Megérdemlik. Ne becsüld alá az ilyen típusú munkádat. Ebben a keretrendszerben élsz. A játékszabályok (legalábbis egy részük) rád is, rám is – mindannyiunkra vonatkoznak. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy a naptári szálakat el kell varrni 2022. végén, hogy 2023-ban újakat gombolyíthass.

Jelentős, de nem fontos minőségek. Ismerd a pontos súlyukat, se kevesebbet, de többet se foglalkozz velük; nem érdemes. Miután pedig elkészültél saját, személyes évértékeléseddel, naptári összegzéseddel, vegyél nagy levegőt – és foglalkozz azzal, ami igazán a tiéd. Emlékez: a császárnak, ami a császáré, de nem többet. A fontos és számodra jelentős minőségek máshol várnak rád.

kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This