Szerdán fordul retrográdba a Halak jelében járó Neptunusz. A december legelejéig tartó látszólagos hátrálással belső utazásra hív. Elkalauzol lelked mély rétegeibe. Igen, ez jó neked. Igen, nem kell félned, jó lesz. Éppen erről szól. Nem kell félned. Jó lesz. Talán épp úgy érdemes nagy levegőt venned, mint gyerekként az elvarázsolt kastélyban, de utazásod is hasonló. Élmény. Miben áll a varázslat? És hogy jövök én ahhoz, hogy ilyen fajsúlyos jelzőt ragasszak egy hátráló Neptunuszra? A Halak asztrológiai jelét két bolygó uralja. A Jupiter és a Neptunusz. Előbbi a hagyomány szerinti úr, utóbbi pedig a Halak lényegiségének vizes, érzelmes mivoltát testesíti inkább.

Ha vannak elfeledett, netán eltemetett álmaid, úgy a hátráló Neptunusz ásót, csákányt nyom a kezedbe. Tessék, ideje exhumálni! Mire számíthatsz? Nem oszladozó tetemekre és különösen rothadó hullaszagra nem. Amire igen: rácsodálkozás, álmélkodó rádöbbenés: „jé, ez is az enyém, ez is bennem van!” Mint mikor rég nem látott jóbaráttal hoz össze sorsod és spontán füligvigyorral borultok-ugortok egymás nyakába. Tudod, miért írom le ennyire határozott tollal az álmaidra rátalálást, mint előre odakészített gyémántot?

A válasz a Neptunusz milyenségében rejlik. Amint a lélek mélyét, úgy a harmónia magasságát jelöli. Fordított arányossággal mutatja meg neked, hogy az agyalástól elrugaszkodva szakad cafatokra az a régi, ócska drapéria, ami eddig vágyaidat eltakarta előled. A Neptunusz – különösen a Halak zodiákusában – az egó fölé emel. Ez a titok. Ezért tudhatod gránitszilárd bizonyossággal, hogy nem talmi gerjedelem, szomszédtól elirigyelt státusszimbólum utáni viszketegség piszkál.

Ez a legfőbb oka, hogy oly jó szívvel ajánlom a retrográd Neptunusszal való együttműködést, mint valós, kézzel fogható megoldást szülő eszközt. Gondold végig: mennyi, de mennyi dolog zökkent ki a kerékvágásából. Meglazult, elreccsent, kifordult – igék hada fémjelzi a változást. A vágyad azonban örök. Még ha el is temetted. Még ha azt hitted is, eltemetheted. Csak pihent. Várt rád. Várta, várja, hogy visszakanyarodj érte. Nem lett hűtlen, nem keresett másik gazdatestet, aki megvalósíthatja. Nem véletlenül a tiéd. A hátráló Neptunusz kétségek nélkül nyitja rá a szemed, mit kell érdemes megélned.

Te is hallod a diszkrét, halk köhintést? Igen, a Jupiter az. A Halak cikkelyének társura. Ő kér a maga elegáns módján szót. Szeretne valamit a tudomásodra hozni. Ha pedig ő szól, az figyelmet érdemel. Tudás, bölcsesség jár a nyomában. A Jupi áthatóan a szemedbe néz és mély, kellemesen zengő hangján a következőket mondja: – nincs helye kishitűségnek. Merj nagyot álmodni és megélni, megvalósítani. Gondolkodj nagyban, gálánsan; törekvéseid íve legyen hasonlatos a Diadalívhez – a te személyes álommegvalósító diadalod ívét rajzold most biztos kézzel.

Látod, nem mond butaságokat; persze, bölcsességbolygóként hogyan is tehetné? Ha javasolhatom: fogadd meg szavait. Mit veszíthetsz? Hogy nem sikerül? Hogy kinevet a világ? Szedjük ízekre ezt a két népszerű kifogást. Az elsőre rövid, velős válasszal készültem. A Halak cikkelyéről beszélünk és annak egyik uráról. Pár sorral feljebb az egóról olvastál egy gondlatot. Itt már túl és fölötte járunk.

Amikor meghozol egy döntést, ellépsz, cselekszel, már nyertél. Teljesen mindegy, mi a kimenetele a folyamatnak. A győzelem vagy vereség egyedül és csak és kizárólag az egódnak (önén, önzug és ezernyi módon nevezheted őt is) fontos. Ezt olvasd el még egyszer, kérlek, olyan fontos. A lelkednek az a lényeg, hogy mertél dönteni. Ő tesz arra, hogyan végződik a dolog. Azért nem érdekli, mert számára az igazán fontos a szíved szavára hallgatva meghozott döntés. Ez kulcsfontosságú.

A vágyakért, álmokért való visszatérés belső rendedet szolgálja. Hiányuk ugyanis diszharmóniát tárolt zárványosodva. Ezt teszed rendbe azzal, hogy visszafordulsz, szerszámot ragadsz és szorgos munkával, lélekből induló mozdulatokkal kiásod, ami szíved óhaja. Látod, itt is rímel az előző bekezdés üzenete: nem a tárgy a fontos. Az érte való tetteid, a szándékod, a belső folyamataid integrálása.

A Neptunusz nem csak asztrológiai értelemben véve teszi meg a Halakban a fordulatot. A csillagos ég varázslatos világába pillantva a Halak csillagképének kettőse fénylik a maga halovány, sejtelmes módján. A bolygó a visszaúszó halacskánál mozog; mind a mostani, mind a decemberi fordulat a visszatérésről szól – az irány mellett az égi uszonyos üzenete szerint is. A planéta kifejezetten lassú mozgású. Esetében nagy szó, hogy közel három fokot visszalép. Analógiás gondolkodásban ez egy jó kövér, zsíros esély. Esélyfolyam. Esélyözön. Nem kell attól félned (semmitől sem, persze), hogy elmulasztod, nem veszed észre, átalszod. Merkúrnál, Holdnál még elképzelhető, de most nem. A Neptunusz közel 165 (nem elgépelés: százhatvanöt) év alatt kerüli meg a Napot.

Hatásvadászat nélkül állítom, ritkán felbukkanó energia. Súlyt teszek rád ezzel a kijelentéssel? Dehogyis. A felelősség nem büdös, legfeljebb annak elhárítása. Gyere, engedd meg, hogy más megközelítésben világítsam meg, miért kivételesen jó ez a tudat. A Halak kettős csillagzat. A Nap útja, az Ekliptika alatt helyezkedik el az alfa csillaga, az Al Rischa. Ő a döntés, az összegzés pontja. Belőle indul ki két égi fonál. Egy vezet a visszaúszó halhoz, egy pedig a kiemelkedőhöz. Hosszú-hosszú évek múlva ér majd a Neptunusz a kiemelkedő halacskához. Mai világunkban szinte már el is szoktunk, hogy ilyen távlatokban gondolkodjunk. Mégis, játssz el a gondolattal. Legalább ennyivel tartozol magadnak.

A most megtett lépéseid, vágyaid után tett erőfeszítéseid befektetések a jövődbe. Már a jelenben is szép hozammal kecsegtetnek, de a valódi spirituális megtérülés a jövőben vár. A kiemelkedés ugyanis könnyebb; magasabbra emel-repít azáltal, hogy az álmaidért tevő emberként érkezel majd ide. Egy jelentős próbát sikeresen pipáltál ki. A mában távolinak tűnik ez a pont, de hamarabb érkezik el, mint képzelnéd. Az évek szállnak, mint a percek, ahogy a Haláltánc-ballada visszatérő refrénje mondta. Ez azonban nem haláltánc. Éppen ellenkezőleg: élettánc.

Életed szerves és alapvető minőségei pedig ott vannak, lelked legmélyén. Elválaszthatatlanok tőled. Jó hír, hogy magadon kívül sehová máshová nem temethetted el őket. Nem kell expedíciót szervezned felkutatásukra, még ha látványosabb is lenne. Egyszerűen csak találj rájuk, mélyen, odabent és hozd felszínre, éld meg őket. Nem kell félned. Jó lesz.

Ja, és a legvégére még valami. Régebbi ígéretem szerint a retrográd Neptunusz ekliptikai pozíciói:

retrográdba fordulás: Halak 25 fok 26 perc – 2022. június 29-én

direktbe fordulás: Halak 22 fok 39 perc – 2022. december 4-én

Nemsokára még egy kitűnő tulajdonságát is elmesélem a retrográdba fordult Neptunusznak, de ezt már egy másik bejegyzésben olvashatod majd.

kép: pixabay.com

merülés és megvilágosodás – a retrográd Neptunusz mindkettőt kínálja

Pin It on Pinterest

Share This