TISZTA vizet, gyógyteát, de sokat! A vízivás, a kellő folyadékpótlás egyike a sok-sok vesszőparipámnak. Akiknek már volt a talpa a kezemben, ők tudják, hogy az a kellemetlenül fájó pont középtájon, na az a vese reflexpontja. Ha nem fájt és nem volt kellemetlen, úgy ne is olvasd tovább, mert akkor Te a nagyon kevés üdítő kivétel egyikének mondhatod magad, aki eleget iszik és rendben a veséje.141020viz

Közszájon forog, hogy ajánlott napi három litert inni. Ajánlásnak nem rossz, azonosulni is tudok vele, ha kicsi, törékeny, ötven kilós hölgyről van szó. Miért lenne egy 120 kilós, fizikai munkát végző emberhegynek is elég az a három liter? Nem az. A növekvő testtömeg legyen egyenes arányban a bevitt vízzel, járjanak kéz a kézben.

Vizet írok következetesen, mert a TISZTA vízen és a belőle készített ízesítetlen (gyógy)teán kívül ebbe a három literbe más nem számol bele. Cukros üdítő, tej, ilyesmi nem mossa a vesét, hanem ellenkezőleg. A legjobb a lakóhelyünkhöz legközelebbi forrás vize, de ennek felkutatása, beszerzése ma már sokaknál megvalósíthatatlan; így a különféle víztisztítók által megszűrt víz marad a legtöbbeknek. Csapvíz, PET-palackos víz – piros lap! A víztisztítók osztályozásába és a „melyik jó?” témakörébe nem szeretnék itt és most belemenni, de némi utánjárással mindenki megtalálhatja a neki valót. Ha soknak tűnne az összege, akkor gondoljunk a gyönyörű, csodálatos veséinkre, hogy x évtizede – remélhetőleg – zokszó nélkül teszik a dolgukat és szeressük őket annyira, hogy a következő gondtalan y évtized reményében megajándékozzuk őket. Megérdemlik. Profán képpel élve ugyanúgy hálálják meg, mint az autók a rendszeres törődést. Tovább erőltetve a párhuzamot, a legjobb autó is előbb vagy utóbb letérdel, ha nem kapja meg legalább a minimálisan szükséges karbantartást.

A sok ivás sok ürítéssel is jár; hallottam olyat, hogy a munkahelyre hivatkozva nem ivott eleget egy vendégem. Elgondolkodtatott, hogy az a munkahely vajon hol lesz, amikor a vese idővel benyújtja a számlát?

Ha úgy érzed, a fentiekből rád illik valami, arra kérlek, tegyél egy próbát: három napig igyál bőségesen, annyit, mint írtam (ha 50 kiló vagy, 3 literrel, fölötte egyenesen arányosan növelve a mennyiséget). Vezess ez alatt a három nap alatt ivónaplót (hadd röhögjenek a kollégák, a te veséd mosolyog, míg az övék sír), hogy tudd pontosan, mennyit ittál. A harmadik nap eltelte után összegezd, mi változott, másként érzed-e magad. Legyél tudatos a vízivásra.

Tudod, ha a veséd rendben van, nagy bajod már nem lehet (idézet Paksi Zoltántól). Bárki nálam járó vendégem nem engedem el legalább egy nagy pohár megivása nélkül, de mindenki lelkére kötöm, hogy otthon még szép szorgalmasan töltsön rá.

Egészségedre!

fotó: www.alphacoders.com

Pin It on Pinterest

Share This