A Jupiter megérkezett az Ikrek asztrológiai jelébe. Markáns kozmikus esemény, amiről illik méltó módon megemlékezni. Itt lassult le a gépelésem és kezdtem merengeni. Mindezt egy bivalyerős dupla presszókávé mellett, amit nemrég főztem le. Mert bár egyértelműnek tűnik, annyira mégsem az.

Jupiter. Bölcsességbolygó, úgyhogy nem fogalmazhatok akárhogyan – hörpöltem apró kortyokat nagy élvezettel. Ahogy a vastag falú, habfehér porceláncsészét forgattam, ösztönösen el is mosolyodtam. Mert az előző Ikrek Jupiterről még nem írtam 2012-ben. Más életet éltem egy más, éppen erősen alakuló, formálódó valóságban. Így a régi tudósításra – nem lévén – nem támaszkodhattam.

A kávét egy kitűnő kézi őrlővel, közvetlenül főzés előtt darálom meg. Egyrészt így az igazi, friss és zamatos. Másrészt meditáció. A karcsú malomtest a bal kezemben, jobbal forgatom a kart – halkan, mert ez hajnalok hajnalán történik még, a család többi része édesen alszik. Nyolcvan tekerés erős, kilencven turbó, száz fölött megáll a kanál a főzetben. Ahogy a Jupiterről töprengtem, isten tudja, mennyivel léptem túl a szokásos mennyiséget. Mindegy, ez is egyfajta kiáradás.

Az őrleményt tömöríteni kell. Se kevéssé, se túlságosan, mert csak az arany középútnál lesz igazán bársonyos, vastag habú a presszó. Óhatatlanul is elmosolyodtam, mert mind a fekete ital, mind maga a tömörítés esszenciális szaturnuszi minőség, én meg épp az Ikrek Jupiterről készülök gurítani valamit… Mindegy, ennek is helye van. Ez is, az is bölcsességbolygó, az meg most pont jól jön.

Két-három perc. Ennyi kell a főzőnek, hogy elérje a repülési magasságot, bocsánat: a 15 baros üzemi nyomást. Ezt fújja-préseli át a karba szuszakolt kávéőrlemény-pogácsán, hogy a gőzfúvókák alá tett, forró vízzel gondosan előmelegített csészébe csurranjon a nedű. Elég idő a nagy vonalak összeállításához.

A piros led melletti zöld is felvillan, átfordítom a tekerőgombot és csurog a lé, miközben a másik kezemmel ránehezedek a gépre, mint egy humán hangtompító. Kész a kávé, ízesítem, készre csinálom és leülök vele.

Nem inni szoktam, legalábbis a „hörpölés” ige kifejezőbb. Egészen apró, picike kortyokkal a lehető legeslegtöbb ízt, zamatot gyűjtöm be. Stimulálom az idegvégződéseimet – na nem a koffeinre, hanem arra a semmivel össze nem téveszthető ízvilágra, amit egy jól elkészített dupla presszó adhat.

Szertartás. Az élvezet mellett a kreatív munka alapjait itt végzem el – úgy, hogy látszólag semmit nem csinálok. Most is így történt. Mondhatnám, mikor a csésze kiürülve koppant a tányérkáján, már tudtam, mit és hogyan fogok írni, de ez csak félig igaz. Tisztában voltam a cikk ívével, dinamikájával, de a súlyos porcelánt (évekig kutattam, végül – profán módon – az IKEA kijött álmaim csészéjével…) halkan, vigyázva tettem le. Íme tehát, az Ikrek Jupiter története:

Érdeklődés, nyitottság, ismeretszerzés. Az Ikrek-ség jelentős mennyiségben, szinte futószalagon szállítja az információt. A jupiteri energia válogat, tévedhetetlenül emeli ki a valós tudást belőle. További érlelő, rendszerbe helyező munkával pedig lepárolja az igazi, vegytiszta bölcsességet. Egészen velősen így működik. Képszerűen pedig jeleníts meg egy tölcsért:

Száz bevitt egységből végül egy készül el. Egy mázsa szőlő kell egy liter aszúesszenciához. Avagy ilyen az értékesítési tölcsér is: száz érdeklődőből hatvannal lehet újra beszélni, huszonketten válaszolnak a konkrét árajánlatra, abból kilenc megrendeli, végül hattal szerződni is lehet és öten fizetnek valójában. Százból öt.

Csűrjük-csavarjuk bárhogy: az Ikrek Jupiter korunk túlzott információs káoszában siet igazán a segítségedre. És nem úgy, hogy frissen fent kaszával vág rendet. Engedi, hogy jöjjön az infó. Tárhelyet bővít benned. De közben fáradhatatlanul működik, figyelmesen válogat. Észreveszed, mi a lényeg, rájössz, a sok-sok sallang között hol a gyémántos igazság, ami aztán éltető bölcsességgé fényesedik benned.

Szelektálás, lényeglátás. Bár ezt a kettőt inkább a Szaturnusz mellé húzzák be, a következő bő esztendőben jól jön. Ahogyan a kifejtett erőd is. Az a plusz, amivel utána jársz a dolgoknak. Nem hiszel el mindent és nem ülsz fel az ostobaságnak. Több energia, persze. De megéri.

Kiáradó tudás – ez is játszik. Magyarán: mindaz az ismeret, ami jól jön, ami kell, elérhető. Csak keresd, pontosabban: találd meg. Várd el, hogy képes vagy rá. És ami fontos: nem vagy egyedül.

Az Ikrek nem magányos jel, a Jupiter pedig nem remetebolygó. Azaz: erősítsd, fényesítsd, tuningold emberi kapcsolataidat. Mert megeshet, olyasvalakitől érkezik hozzád a bölcsességet hozó mag, akire e pillanatban nem is gondolnál.

Egymás erősítése, a (kapcsolati) háló sűrűbbre, megtartóbbra szövése is színre lép. A vezérelv az építő tudás. Ezt azért írom le, mert alacsony szinten a másik hülyítése, a közös ellenség és a kollektív rettegni valók sulykolása is épp úgy Ikrek Jupiter. Úgyhogy igen, számíts rá. Az „oszd meg és urald” alapvetés szerint operáló erők (politika, vállalati hierarchia) élhet is vele. Te azonban láss át a szitán és úgy szállj le mihamarabb a félelem-bicikliről, hogy rá sem ülsz.

Egyértelműségre törekvés. Ködoszlatás. Ezek segítenek, ezért pont ebbe a bekezdésbe illesztem az időzítést: 2024. május 26-án, vasárnap, még sötétben lépett az Jupiter az Ikrek jelébe. Egészen 2025. június 9-ig jár itt. Időd tehát bőven van.

Légy bölcs. Emlékezz: bölccsé csak válni lehet, se pénzért, se pusziért nem adják oda. Ellenben bárki számára elérhető. Ez tart meg, ad erőt és kínál járható, tiszta, világos utat előtted a következő eseménydús hónapokban.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő írások elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This