Célszerű tudnod valakiről, ki is ő. A titulusa megkönnyíti. Kovács Dezső vízvezetékszerelő. Napsugár Tímea kozmetikus. Bagoly Ödön asztrológus. A névhez minőség társul, mindenkinek könnyebb. De mi van akkor, ha a képlet nem ilyen egyszerű?

Pár évtizede még működött az egylényegűség. Csináltál valamit, amit a zászlódra tűztél. Az vagy te, azzal foglalkozol és a pénzed is onnan származik. Nyilván űzhettél sportot, választhattál egész más hobbit. Műszerész, aki hétvégenként horgászik. Buszsofőr, aki bolondul a repülőgép-modellezésért. Mára viszont – úgy tűnik – véget ért a szimpla titulusok kora. Ebből több kérdőjel is sarjad:

A szakik redukálódásával felszaporodtak a professzionális létezők. Akik számos dologhoz értenek, képzettek, ott lapul a tarsolyukban a tudás. A tutiról fogalmam sincs, ezúttal megoldást nem tálalok fel, még a végén sem. A szándékom inkább a jelenség megvilágítása. Hátha találva érzed magad és felismersz mintázatokat.

Itt érkezett el a pont, amikor színpadra hívom kedves segítőmet, Évit. Eddig a függöny mögött állt, mosolygott és várta a nagy pillanatát. Tessék, gyere, Évi, már vártunk! Igen, köszönöm a tapsot, ez a derék hölgy megérdemli. Hadd mutassam be teljes nevén: ő Kis Éva. Egy s-sel, hogy még rövidebb legyen leírni. Ülj ide, a kényelmesebbik fotel a tiéd. Mesélj, kérlek, mi mindenhez értesz?

– Mármint profi szinten?

– Persze, csak az az érdekes.

– Rendben, máris sorolom. Ugye nem zavar, ha az ujjaimon is számolom?

– Dehogy, érzed csak otthon magad. A nézők egyenesen imádják az ilyen extrán emberi megnyilvánulásokat.

– Ó, az szuper. Akkor tehát: lakberendező és belsőépítész.

– Bocsánat, ez a kettő nem azonos?

– De még mennyire nem! Csak a laikusok hiszik, hogy egylényegű.

– Elnézést a közbekotyogásomért; a műveltségemen annyi folt tátong, hogy az már halászhálónak is elmenne.

– Eddig tehát kettő. A harmadik a bútorrestaurátor, a negyedik pedig az asztalos.

– Figyelemre méltó teljesítmény.

– És ez még csak az otthonnal és a fával való kapcsolat. Mert eredendően angol-skandinavisztika szakos tanárként végeztem, máig óraadó vagyok és pár magántanítványt is fogadok.

– Vegyük kettőnek, ezzel már hatnál járunk.

– A hetedik stílszerűen a meseterapeuta. Imádom a gyerekeket és nem volt kérdés, hogy kitanulom ezt a csodamódszert.

– Csak ámulok és bámulok.

– Lazán kapcsolódik a nyolcadik, a logopédus. A kilencedik, amit említésre méltónak tartok, az a kineziológus végzettségem.

– Kezdek összemenni.

– Ugyan, imádok tanulni és mindezt napi szinten csinálom is.

– Már rá sem merek kérdezni, mi mindenhez értesz ezen kívül.

– Hát jól bánok a villástargoncával, évekig lovászkodtam és kisebb, párszáz fős eseményeken olykor ceremóniamesternek is felkérnek.

– Polihisztor. Azt hiszem, ez a jó szó, ez illik rád legjobban.

– Köszönöm, de nem érzem, hogy ez valami extra lenni. Csak csinálom, amit szeretek.

– Ha minden ember elmondhatná ezt magáról, jóval boldogabb hely lenne a Föld. De mondd csak: hogy néz ki a névjegyed? Mit írsz rá?

– … szipp.. szipp.. – Évi megtörli a szemét és a zsebkendős dobozért nyúl.

– Valami bántót kérdeztem?

– Dehogy… Bocsánat.. Csak ilyenkor mindig elkap a sírás.

– De miért? Hiszen olyan sok mindenhez értesz, sugárzik belőled az életöröm, a vidámság.

– Na de a névjegy… Ott elveszek.

– Elveszel?

– Gondolj már bele! Kis Éva. Egy s-sel! Hat pici betű és kilenc foglalkozás. A honlapom és a profilom is olyan, hogy nagyítóval keresem magam, mert a sok-sok foglalkozás fölém tornyosul.

– De Évi: mi lenne, ha szelektálnál?

– De hát nem tudok! Mind imádom, mind én vagyok!

– És próbáltad már, hogy esetleg ne egy névjegyed legyen?

– Persze, de az sem jó. Mert én így együtt vagyok az, aki. Ha kihagyom a lakberendezőt, úgy érzem, nem működök olyan jól kineziológusként sem.

– Értem. Azt hiszem, meg is találtuk a diagnózist. Titulushalmozásban szenvedsz.

– De én nem szenvedek!!

– Az előbb fakadtál sírva.

– Az csak a rövidke nevem és a sok és hosszan leírható tudásom miatt van.

– Amiről úgy érzed, maga alá temet.

– Jaj, csak leírva.

– Akkor is. Ez minősített titulushalmozás. Ám van belőle kiút. Reklám után visszajövünk és átbeszéljük, mit tudsz tenni.

Most pedig visszakapcsolunk a stúdióból. Évit végül a szünet után sikerült megnyugtatni. Kidolgoztunk egy príma módszert, hogy kilábaljon a titulushalmozás szövődményeiből. Sajnos erről a konkrét metódusról többet nem szólhatok, mert titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnom. De nem is ez a lényeg.

Évi a képzelet szülöttje, mint arra bizonyára már rájöttél. Számos hasonlóságot mutat élő személyekkel, de őt úgy legóztam össze, hogy remek szemléltető példaként segítsen.

Titulushalmozás. Ettől szenvedett, és lehet, téged is rág ez a fura kórság. Amikor sok mindenhez értesz, de nem tudod kiválasztani, mi az első és legfőbb. És nem, ezzel önmagában nincs semmi probléma. Azt viszont nem érezheted, hogy elveszel a sok-sok megnevezés között.

Célérték, hogy egyensúlyt találj. Ha kell, válaszd szét a profiljaidat. Légy te a profi madárgyűrűző és a vérbeli pizzaszakács. Ha ég és föld a kettő, akkor találd meg a te személyre szabott egyensúlyodat. Az optimum pontját.

Tudjanak azonosítani, ki is vagy. De káoszt ne okozzon, ki mindenki vagy, azt pedig végképp kerüld el, hogy a neved, önmagad elkallódjon a sok díszes megnevezés közepette. Ők vannak teérted és nem te szegődtél a címkéid szolgálatába, az kulcsfontosságú.

Ami nem releváns, azt hagyd a csudába, még ha tetszetős is. Ha megengeded, személyes példával szolgálok: nem szoktam kiírni, hogy hivatásos „C” kategóriás jogsim van, se azt, hogy huszonakárhány éve oklevelet szereztem csecsemő- és kisdedgondozásból, ahogyan az ingatlan értékbecslői végzettségem sem lényeges jelen életszakaszomban.

Nem tudom a tutit. Inkább csak el szerettelek volna gondolkodtatni. Okos vagy, bízom a bölcsességedben. Találj rá a számodra legjobb megoldásra.

Menni fog.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This