Őszinte, ám eszközökben nem feltétlenül válogató kommunikációs lehetőségeket kínál a Merkúr és a Plútó szembenállása. A kozmikus farkasszem erőterét egy kis történettel szemléltetem.

A főhős neve Dezső. Dezső régi jó barátod, amúgy pedig fiktív karakter (ha téged történetesen Dezsőnek hívnak, akkor bocs, ne vedd magadra). Ahogy írok róla, úgy ölt testet és körvonalazódik egyre élesebben. Régóta, egészen pontosan alsó tagozat végétől ismeritek egymást. Csodás és megható pillatanok sora épp úgy mögöttetek, ahogy drámák, katartikus sírások és a legnehezebb helyzetben egymásnak vetett hátak ereje is. Most viszont valamit tenned kell.

Dezső ugyanis világraszóló ostobaságra készül. Nem, nem őrült meg. Egyszerűen csak félrevezették, visszaéltek hiszékenységével. Ő pedig – jelen legjobb tudása szerint – komoly, nagy horderejű döntést készül meghozni. Te már vegytisztán látod, hogy az üdvözültek mosolyával kíván egy sűrűn telerakott aknamezőre lépni. A feladat hálátlan, ám a barátságotok megköveteli: igenis neked kell a tényekkel szembesítened a barátodat. Az viszont nagyon nem mindegy, hogyan teszed.

Eljátszol a szelíd, kedves módozat gondolatával. Mi több: meg is kísért. Olyan jó, fájdalommentes, a traumát széles ívben kerülő megoldás lenne „csak úgy” feltenned a kérdést: – Dezsőkém, jól átgondoltad? Tényleg ezt akarod? Mindent figyelembe vettél? – ez azonban tényszerű árulást jelentene. Mert csak a felszín legtetejét cirógatnád meg. Mintha egy ötventonnás tankot földbe szúrt galambtollal kívánnál megállásra kényszeríteni. Nincs más hátra, mint előre, azaz markáns, határozott módon kell kifejezned magad.

– Dezső, te tényleg teljesen hülye vagy és valóban el akarod b@szni az életedet? Hát ezért tanultál, tapasztaltál ennyit? Drága barátom, hallgass rám és emlékezz: azóta cimborálunk, hogy Rozi néni mindkettőnknek intőt adott környezetismeret órán, mert pálpusztai sajtot préseltünk a nagy földgömb belsejébe, ő meg majdnem a katedrára hányt. Azóta kitartunk és nem csak barátok, de élet-szövetségesek is vagyunk. Higgy nekem, bízz bennem! Ha nem kapsz észbe, most készülsz egy vaskos ráb@szásra, ember!!

Igen, a tested nem hazudik. Már a belső monológ kimondásától is megizzad a hónaljad (nem kellemes szagúra), emelkedik a pulzusod és kényelmetlen, feszengő érzet kerít a hatalmába. Tehát beletrafáltál, ez a járható út. Az érdemi, minőségi kommunikáció. A valós és – ezúttal – velős megértetés. Ahol – kivételesen – minden b@zmeg a helyén van, mert nem öncélú káromkodás, hanem szópatron, amire a másik felfigyel, amire nyomatékot fűzöl fel.

Ekképpen arattál éppen most győzelmet régi megfelelési viszketegséged felett. És most előveszed a telefonodat, kikeresed Dezső számát és már hívod is, hogy még ma találkozzatok, mert halaszhatatlan és fontos mondanivalód van a számára.

Nagyjából ennyi. Itt tehetjük ki a pontot a mintasztori végére. Úgyis jó vagy képalkotásból, a belső látásod combos. Nem okoz nehézséget moziznod, „élőben” hogyan zajlott az elképzelt párbeszéd. Erre terel, erre ösztönöz a Merkúr és a Plútó július 3-án egzakt szembenállása. Íme, a részletek:

Merkúr az Oroszlán jelében, azaz világos, lényegre törő, egyértelmű megértés-megértetés. Erről bővebben itt írtam: https://ladonyijanos.hu/oroszlan-merkur-fennyel-tuzzel/

Vízöntő Plútó, retrográd irányban haladva: https://ladonyijanos.hu/vizonto-pluto-hatraloban-erovel/

Végtelen határozottság, nagy mennyiségű változtató erővel. Magas szinten rideg, bántó keménység nélkül.

A Merkúr a Rák csillagkép látó, befogadó oldalán jár. Nem mellesleg a védelem is szerepet kap holmi Teknőspáncél kapcsán. Ennek jelenősége az oltalmazó, érzelmekkel átitatott szándékú szó. A Plútó az őszinteséget erősíti, amire előszeretettel ragasztják a „kíméletlen” címkét, de ez nem igaz. Inkább köntörfalazás és mellébeszélés nélküli.

Oppozíció. Szakszóval így szokás emlegetni a szembenállást. Kiegészülés, teljességre törekvés. Ez pedig az optimális, azaz felfelé törő energiamintázat.

Összeolvasva: érzelmek által vezérelt, impulzív, célba érő kommunikáció.

Ha kell, pont úgy, ahogy azt Dezső felé áramoltattuk percekkel ezelőtt.

Neked is fog menni.

Igen, „élesben” is. Úgy aztán igazán.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő hírlevelek elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This