Immár áprilist írunk, ami nem kisebb kaliberű eseménnyel indul(t), mint a Bolondok Napja. Így, nagy betűkkel. Mert a „bolond” minősége nem azonos az elmebeteggel, vagy az orvostudomány világában diagnosztizált mentális, pszichés kóros elváltozásokkal. A spirituális értelmezésű „bolond” kórkép nélküli, vidám és nyitott minőség. Nem követ sablonokat és kerüli a nyájjal haladást.

A beköszöntő április első napja, mint minden évben, idén is emlékeztet: nem kell, nem muszáj belereccsenni. Miért kéne ápolnunk azt a korhadt-szuvas hagyományt, hogy Magyarország a szív- és érrendszeri megbetegedések éllovasa? Egy kis bolond-lét, a kérdőjelek és a nevetés képessége máris segíthet elmozdulni a csúcsról, ami itt mélypontot jelent. Tudj nevetni önmagadon. Alap és origó. Az új hónap kezdete impregnálja be, ha úgy tetszik.

Áprilisi tréfa. A szóösszetétel minden blődséget elbír, a Balatonon épülő hídtól a szárnyas vízilovon keresztül a teniszlabda-borotválási Guinness-rekordig. Jól is van ez, ám nem szabad itt lefékezni. Április hava remek időszakot kínál a szabad és kiterjeszthető gondolatiság, a tudat akadálymentesítése számára.

Kint esik a hó. Ez – kivételesen – nem áprilisi tréfa. Április 3. kora reggelt (inkább) hajnalt írunk, mikor e sorok gondolatokból lepötyögött betűkomplexummá alakulnak. Igen, említett ilyesmit egy-két híradás, de ki vette komolyan? Megtréfált bennünket az idő(járás)? Szó nincs róla. Sőt. Egyszerűen csak emlékeztet: minden és bármi lehetséges. Áprilisi hó is.

Megtréfál valami vagy valaki. Jellemzően nem tartozik a kedvenc kifejezéseid közé, hogy valaki megtréfáljon. Mert a sorok között mintha ott bujkálna a nevetségessé válás, a blama; az, hogy a közröhej tárgyává avanzsálsz. Pedig dehogy. Amennyiben képes vagy nevetni magadon, azonnal szórakoztat a dolog.

Szórakoztat és tanít. A viccek és tréfák köztudatban kevéssé ápolt vonása a tanítás. Olyan dolgokat mesélnek el, amiket „csak úgy” nem lehet. Amikor az április viccel és az első vasárnapján, világosodás előtt beporcukrozódik a táj, az nem csak szép és álmélkodtat. Felhívja a figyelmedet, megmutatja, hogy nem érdemes csőlátással és vaskeretes gondolkodással működni.

Április, tréfa, bolondság. De nem csak a felszínen. Az igazi értékre most bukkanhatsz rá. Arra az attitűdre, ami a keretek és a fogaskerekek fölé emel. Tudati szabadságot kínál. Ez a bolond-minőség, a klasszikus értelmezésben. Félre a tréfát, ne bolondozzunk többet. Ennek égisze alatt és ilyen górcsővel vizsgáljuk meg, milyen hétnek készülünk búcsút inteni.

Nap-Merkúr együttállás – itt a minden alkalommal említett bevillanások és sugallatok mellett – és ez nem vicc! – a szeretet is szerepet kap. Nem is epizód- vagy mellék-jellegűt. Nap és Merkúr meglehetősen gyakran találkozik. A mostani kézfogó egyik emblematikus üzenete a szeretet-központúság. Ez legyen az gombostű, mikor valami újba kezdesz.

Erős, zamatos kávéval indul jól a nap. Személyes hitvallásom a frissen (és kézzel) őrölt és lefőzött dupla presszó, ami megindítja a nap vezérműtengelyét. Igazi beröffentő energia – pont úgy, ahogyan a Kos újhold működött.

A legtömörebb tégla- vagy betonfal is rejthet átjárót. Egyszerűen csak tudnod kell róla – és elvárnod, hogy megnyíljon. Nem mindig a kilenc és háromnegyedik vágányra jutsz, de a Mars-Szaturnusz együttállás remek lehetőségeket kínál. Ahol eddig szilárd falazat tornyosult, jó eséllyel ajtó nyílik. Neked.

Amitől félsz, tartasz, rettegsz, az kínálja – önmaga által – a gyógyulást. A látszólagos paradoxon pofonegyszerűen működik – olyan magától értetődő módom, hogy az tréfál meg. Jó, ha tudod, célszerű ismerned. Ha pedig tudsz róla, miért ne használnád?

Őszintének lenni nem csak jó, de kifizetődő is, akár rövid, akár hosszú távban gondolkodsz. A hangsúly azonban a „miként”-en is ott csücsül. Tudj különbséget tenni aközött, hogy őszinte, vagy tahó vagy. Előbbi üdvös, utóbbi pedig… De úgyis tudod.

Úton lenni jó, csodás dolog. A-ból B-be számos módon juthatsz el. Elérkezik azonban a pont, amikor már nem elégít ki egy szervezett társasutazás. Mert olyan felfedezni valók várnak rád, amikhez egyedül (és nem magányosan!!) kell lenned.

A bolondok napja pedig a retrográd irányba forduló Nap – elképzelt – meséjéről is szólt. Ritka az ilyen égi állás. Amennyiben mégis előfordul, jól nézd meg. Annyira alaposan, mint azt az atomvillanásról említették erősen szervezett körülmények között (zöld színű ruhát viseltem közben…). Április elseje emlékezetet, hogy szabad vagy. Hogy valóban szabad vagy, mondjon bárki bármit.

Ami pedig következik a jövő héten:

Jupiter-Neptunusz együttállás. A Halak asztrológiai jelében találnak egymásra. A két planéta összefonódása több szempontból is különleges, itt és most csak egyet emelnék ki. A zodiákus aktuális szeletének két uralkodó bolygója mély hullámokat indít meg. Ami nem mindig és nem azonnal mutatkozik a felszínen, ám az alapok alapjainál üdvös változásokat indíthat meg. Akarom mondani: mindezt te teheted meg, az ő hathatós ösztönzésükkel.

Apropó, Halak: a Vénusz is megérkezik a szeletbe. Halak Vénusz – egy érzelmes mesét megér.

Ha pedig Vénusz, akkor szót érdemel, hogy tiszteletét teszi a Déli Hal csillagkép alfájánál. A Fomalhaut nevű, emblematikus csillaggal való együttállása különleges energiák ébresztője. Olyan, nem annyira hangsúlyozott erő, amiről jó tudni – és persze élni is vele.

A Merkúr pedig betoppan a Bika asztrológiai jelébe. Termékeny kommunikáció? Igen az is, de még ezer más, szuper dolog jár vele.

Pár gondolatszálat az igénytelenségről is gombolyítunk. Mert ez a minőség képes fűrészes bozótvágó késsel elnyesni a spiritualitás torkát.

Menekülni nem jó. Amikor elhangzik a kérdés, ki szeret behúzott nyakkal iszkolni, rendszerint elmarad a felnyújtott kézerdő. Akkor mégis miért menekülsz? – ott vár a témák sorában.

Végül egy meglepetéssel is készülök, amiről – lévén meglepi – nem illenék sokat szólni, mert a poén lelőve már nem üt olyat.

Április. Tavasz. Hó. Madárcsicsergés. Tréfák, kérdőjelek, átalakulások ideje. Vedd észre, lásd meg: fortyogó világunk egészen különleges. A későbbi korok kiemelt jelentőséget fognak tulajdonítani annak az időszaknak, amiben itt és most élünk. Ebből (is) adódik, hogy éld meg a pillanatot. Ha pedig megéled, már csak egy apró lépés, hogy élvezed is. Élvezd.

kép: pixabay.com

bármi vagy bárki tréfáljon is meg, tudj nevetni – önmagadon is

Pin It on Pinterest

Share This