2018. febr 17. 0

Mélységek, lélek, Halak

Vasárnap érkezik meg a Nap a Halak asztrológiai jelébe, így kezdetét veszi – csillagászati értelemben – a tél utolsó szakasza. Ez az időszak erősen szól a befelé fordulásról, az elmélyülésről. A Halak vizes jegy, így az érzelmek kerülnek előtérbe; alapvetően lelki folyamatként éljük meg az elmúlt dolgaink összegzését, hiszen a számvetésnek van ideje. Érdemes leltárt készítenünk, az elmúlt évben mi volt az, amit nem értünk el, de itt ne – elsősorban – materiális teremtős-bevonzós minőségekre gondoljunk. Nézzük meg, milyen lelki folyamatokban voltunk egy esztendővel ezelőtt és ezek hogyan kacskaringóztak, milyen motívumokat rajzoltak, hova jutottak. Vegyük számba azt is, milyen érzelmeket éltünk meg mindeközben és él-e bennünk hiány?

Az összegzés természetes velejárója, egyben a Halak stációjának sajátossága a befejezés: elérkezett az ideje, hogy az idejét múlt, ego-akarattal erőszakosan életben tartott dolgainktól elköszönjünk, lezárjuk, elengedjük őket. A véget érés nem egyenlő a köznapi értelemben vett halállal. Amikor valamit befejezünk, bezárunk egy ajtót, akkor a mélyben már mindig ott a következő, magasabb spirálon indított újabb kör lehetősége, a következő, megnyitható ajtók energiája. Halak nap idején kitűnően tudjuk gyakorolni a szálak elvarrását és a mondatvégi pontok kitételét. Nagyon fontos viszont aláhúzni, hogy a befejezést követően a következő, új dolog már más minőségű, mert a változás erői dolgoznak, változó jelről beszélünk. Az égvilágon semmi, de semmi értelme befejezni valamit, majd kis szusszanást követően ugyanazt újrakezdeni, folytatni. Olyan, mintha mindig és újra és újra a hetedik osztályt szeretnénk kijárni, mert olyan jól sikerült elsőre abszolválnunk, a nyolcadik meg olyan nehéznek, félelmetesnek tűnik. Sem változás, sem fejlődés nincs benne, de egyre környezetidegenebbé válnánk.

Mély, belső érzelmi munkáinkra viszont csodálatos ez az időszak, itt tudjuk igazán szemrevételezni lelkünkben az érzések mélyben húzódó gyökeit, az alapokig lemerülve fedezhetjük fel a minták kiindulópontjait és kezdő motívumait. Megélhetjük az egység élményét, a minden egy igazságát, ahogyan ezzel az élménnyel átitatva készülhetünk a következő körre; a visszavonulás és belső rendezés egyben felkészülés az új kezdetek tavaszindító stációjára, ami majd a márciusi napéjegyenlőséggel köszönt be. Most élhetjük meg az újjászületés folyamatát, a világra jövetelre való mély, belső felkészülést.

 

kép: www.pinterest.com

Szólj hozzá(nk)!