Merülésből szárnyalni

 

Szombattól érezhetően épül fel a Szűz jelében járó Nap és a Halak zodiákusában lassan hátráló Neptunusz szembenállása. Ez a fényszög a jövő hét csütörtökéig ad segítséget, támogatást a földi játszótér vándorainak, legerősebben pedig 5-én, kedden teszi mindezt meg. A szembenállás (oppositio) mindig a kiegészülést, a teljességre törekvés erőit ébreszti fel és állítja munkába. A Nap, mint cselekvő énünk analógiája a csillagos égbolton, a rendezés és a karmikus aratás cikkelyében vándorol. Ideje van az érett gyümölcsök betakarításának, ideje van felismernünk a kellő időben megtett megfelelő lépések fontosságát és ideje van a belső rendezésnek is. A Szűzhöz tartozik a rend és a munka fogalma: ez az a két szó, amit elképesztően kifacsart az elmúlt pár évtized és annyi, de annyi (bél)sarat tapasztott rá, hogy ember legyen a talpán, ki meglátja a belső lényeget.

A rend nem pedantomán, kényszeres és kínos stokizást, vonalasan bepakolt szekrényt jelent: a rend az az állapot, ami örömmel és jó érzéssel teli, amikor jó időben vagyunk jó helyen és tesszük azt, ami jó. Paralel módon a munka nem azonos a nemszeretem egzisztenciális prostitúcióval, sem a lélektelen multikatona élettel, sem a hétfőreggeltgyűlőlő, önmagát megerőszakoló tömegek közös értékrendjével. A munka – a Szűz stációjában karmikus alapon értelmezett – magasabb definíciója az értelemmel megáldott, helyre tevő, a vetés-aratás körforgásának és egyensúlyának biztos tudatában és ismeretében végzett létezés maga.

Ez az inspiráció egészül ki a Neptunusz által a mélybe merüléssel; a lelkünk alsóbb rétegeinek felfedezéséből érkező érzések igazgyöngyeivel. Minél mélyebbre merülünk, annál erősebben tudunk a világosságra törekedni; a merülés mélysége emeli a szárnyalás magasságát. A valódi rendbetételhez legbelső önmagunkhoz kell érdemes közel kerülni, hiszen ott, az alapok alapjánál tudjuk felépíteni a szilárd alkotmányt. Emlékezzünk: a Neptunusz „otthon” van a Halak jelében, itt ő az úr, társulva a Jupiterrel. Mellékszál, de a Jupiter a Mérleg jelében a Szűz csillagkép angyali részénél jár, így elhozza szárnyas segítőink támogatását is. A képlet egyszerű: ha rendet szeretnénk, jó érzést és világosságot, legyünk hajlandók mélyre merülni. Hozzuk meg az áldozatot és vállaljuk a kockázatot a merüléssel, legyünk bátrak, hogy bármit is találunk önnön mélységeinkben, azzal tudunk mit kezdeni. Valójában ez a hajlandóság, ami átlendít, ami a fényszög üzenetének velejét adja: aki mer merülni, az tesz a fényért és világosságért, megteremtve a rendet az áldással kísért munka gyümölcseként.

kép: www.fantasy-pictures.com

Pin It on Pinterest

Share This