A címben feltett kérdés fals és szándékoltan provokatív, ugyanis nincs csillagjegy, hacsak nem váltunk egy űrhajóra átszállót a Regulus felé, másodosztályon. Van asztrológiai jegy és létezik csillagkép. Az előbbi él a köztudatban leginkább, az utóbbiról nemigen tudnak. Amikor csillagjegyet kérdeznek tőlünk, már szinte halljuk, miként forgatja a válaszra tizenkét lövetű szórevololverét beszélgetőpartnerünk.

A Skorpió azonnali haslövést kap, a Rák csak vaktöltényt, de bizton számíthatunk egy kis „ítéletre”, lehetőleg a minél sablonosabb fajtából. Fontos leszögezni, hogy semmi baj a Nők Lapja-szintű asztrológiával, nem lehet mindenki mindennek a mestere. Tudom, hogy a tiramisu-készítés is művészet, én mindössze annyit tudok erről, hogy finom-e avagy nagyon finom a végeredmény (szerencsére rosszat még nem ettem…).

Embereket egy adatból megítélni végtelenül felelőtlen, bár kényelmes dolog; elsőre ugyanis megkönnyíti a tucatnyi skatulya embertársaink elhelyezését. A gond akkor emeli fel fejét, mikor az előítéletek is megjelennek, mondván: kedves Kos barátom, te fejjel mégy a falnak, ezért én veled nem fogok közösködni. Az adekvát válasz erre nyilván a következő: de hát annyiszor beigazolódott. Igen, valóban, ez minden előítéletre igaz; az x kisebbség tagjai közül többen lopnak, az y rassz pedig nagyon muzikális, stb. Ha a negatívra koncentrálunk, azt kapjuk.

Gondoljuk végig, jó-e nekünk ez a fajta, 12-re való lebutítás. Ha az ascendenst is nézzük, akkor 12 x 12, azaz 144 embertípust tudunk definiálni, ami még mindig kicsit kevesebb, mint a hétmilliárdnál is több, ahányan élünk a Földön. Ha tehetjük, hogy egy gumimankót eldobjunk, akkor bátran engedjük el a „csillagjegyeket”, már csak helytelenségük végett is. Az, hogy kinek hol volt a születése pillanatában a Nap, fontos információ, de a többi kilenc bolygóé úgyszintén. Egy kiragadott adattal könnyen juthatunk el a régi nyuszis vicc logikai levezetéséhez, ahol a nyulat a sapka vagy a füstszűrő miatt mindenképpen megruházzák.

Nemrég kaptam egy „fülest”, amit ezúton is hálásan köszönök. Ez nem egy Tapsi volt, hanem az az infó, miszerint létezik társkereső oldal, ahol be lehet állítani, milyen „csillagjegyű” ne legyen a kiszemelt társjelölt. Ennél nagyobb baromságot ritkán hallottam. Ez hasonló ahhoz, amikor a Teremtőt/Égieket/Univerzumot csicskáztatni akarjuk, milyen módon, milyen címletekben tegyen bennünket gazdaggá.

Gondoljuk végig, egy, a társadalom által többé-kevésbé elfogadott előítéletesség miatt b@szunk tolunk ki magunkkal, hogy az ideális társat szűrőre tesszük? Hogy van ez? Kicsit emlékeztet a középkorra, ahol a balkezességet az ördög művének tartották és aki így született, szerencsésebb esetben „csak” átnevelték, hogy a „szép” kezével írjon a „csúnya” helyett. Pörgessük végig a gondolatmenetet és emlékezzünk rá, ha mi is beleesnénk a „mi a csillagjegyed?” kérdés feltevésének hibájába.

 

kép: pixabay.com

a “mi a csillagjegyed?” kérdésre adott válasz nem mondja meg, hány óra

Pin It on Pinterest

Share This