Szívügyem a fogalmak tisztázása és a tudatosítás: figyeljünk arra, mi hagyja el a szánkat. Mára a hit és a hiszékenység között tátongó különbség jutott, különös aktualitása miatt. Mi a hit? Erő. Megtartó erő, ami valamilyen, általad fontos értékhez kötődik. Olyan szálakkal fűz hozzá, amik nehéz, olykor kilátástalan helyzetekben is megtartanak.

A hit a szív ügye, nem érdekli feltétlenül az ésszerűség, és a tények racionális alátámasztására sincs szüksége. Egyszerűen „csak” van és funkcionál. Működési irányát tekintve kétfelé hat: érted vagy ellened munkálkodik. Az utóbbiakat érdemes szétcincálni, a szellem síkjára emelni, előbbieket pedig erősíteni, mert ők valódi muníciót adnak neked. A kissé ködös felvezető után következzen egy példa, miért nem kell a képletbe a racionalitás. Ugyanazokkal a meglévő képességekkel és tulajdonságokkal a sikered attól függ, hiszel-e magadban.

Henry Ford mondása örök érvényű: belül dől el minden, a hit mérlegén. Nincs ésszerű magyarázata, miért határozza meg boldogulásodat, ha ugyanazokkal az alapanyagokkal egyszer mesterművet főzöl, máskor meg moslékot. Csak a hit jelenléte, mélysége és mennyisége differenciál, ezt fontos tudatosítani. Amikor a legsötétebb órán vagy, amikor minden összeomlani látszik és a kilátástalanság túlságosan finomkodó jelző – a hited akkor is ott van és – ami a legfontosabb – elvehetetlen. Ezt jól vésd észbe és tartsd is a homlokteredben, kérlek.

A hiszékenység definícióját így írja le a wikiszótár: „könnyen félrevezethető (személy), aki bármiben könnyen hisz, bármit gondolkodás nélkül elfogad.” Ez egy viszonylag pontos meghatározás. A kulcs a „gondolkodás nélkül” kifejezés. Gondolkodni pedig nem csak aggyal tudunk. A hit első bekezdésben taglaltak szerint nem függ a racionalitástól, mégis itt a gondolkodás – hát hogy is van ez? – kérdezheted jogosan.

A szív és az úgynevezett zsigeri agy (napfonat alatt-mögött) segít, hogy ne egy végrehajtó szerved, hanem a valódi döntéshozó központod gondolkodhasson érted, így gondoskodhasson rólad. Ez vezet el nyílegyenesen ahhoz, hogy többé nem leszel megvezethető, vége a hiszékenység korának – úgy, hogy a hited nő és erősödik. Sokszor beszélünk róla, hogy itt és most változik minden, a világunk és benne önmagunk is. Változtass ezen a területen is, ha úgy érzed, találva vagy a téma által. Emlékezz: a mély és erős, valódi hit mérhetetlen kincs. A “hit” szót pedig bátran behelyettesítheted “bizonyosság”-ra.

kép: pexels.com

hiszékenységből hitbe érve nincs az a hullám, ami elsodorhatna

Pin It on Pinterest

Share This