Van ez a szerelem-dolog. Talán itt az ideje őt is jó alaposan körül járni és eloszlatni mindezt, ami az idők során rátapadt.

Kevés dolog, még kevesebb érzelem tudhat magáénak olyan erős marketinget, mint a szerelem. Mítosz-hegyek, bukó birodalmak, hőseposzok és bűncselekmények sora kötődik hozzá. Nevében fenséges és aljas tettek végletes és végleges elkövetése sorjázik. Azt tartják, az ember nem bír ellenállni a szerelem szavának és hívásának. Amikor eléri a rózsaszín köd, mindenen át elindul felé, pontosabban az érzelmet testesítő lény irányába; tökön-babon át küzd megszerzéséért.

Forduló sorsok, önmagából kivetkőzött emberek, öngyilkosságok, halálból visszatérések – mind-mind a szerelem következményei/eredményei (lehetnek). A régebbi korok emberei úgy tévelyegtek a szerelem útvesztőiben, mint kisborjúk a vágóhíd udvarán: minden bejárat a pengéhez vezet. Cupido és osztaga felajzott nyíllal várta őket, hogy mérgezett hegyét beleeresztve röhöghessen markába, amint a szerencsétlen elkezd szerelembe esni és elhagyja emberi értékét és léptékét.

Ma már – hála Istennek – rendelkezésünkre áll a modern tudomány számtalan áldásos vívmánya. A gondolkodást megreformáló eredmények egyike, hogy kiderült, a kis nyilas kamu; az egész folyamat egy Fenil-etil-amin (PEA) nevű vegyületnek „köszönhető.” Ha kíváncsi vagy rá, itt a képlete: C6H5 –  CH2 – CH2 – NH2.

Nem én találtam ki, ez a tudományos konszenzus terméke; végre olyasmi, ami nem károsítja a levegőt, ellentétben a dízelmotorral.

Miért is volt fontos lerántani a szerelemről rózsaszín leplét?

Azért, hogy végre felszabadulhass.

Emlékezz: amikor megértesz valamit, már nem félsz tőle, nem esel a csapdájába. Ha eddig rettegve osontál ki éjjel a mosdóba, mert különös neszek lengtek körül, úgy egy fejlámpa segítségével láthattad: csak a folyosó nyikorgó ablaka az (amúgy Bátky János-módra). Némi zsír a zsanérra és viszlát, démonok, viszlát, éjjeli aggodalom.

A tudomány lebontotta a legendát; rámutatott: az egész kémia. Vegyi folyamat, mely a szaporodást, azaz a fajfenntartást hivatott szolgálni. Az evolúció során kifejlődött egy vonzó „juttatási csomag,” ami a szaporodást honorálja. Ennyi és nem több. Az ember megvalósítja a darwini elvet, amit az agyunkban termelődő hormonok, vegyületek segítségével érhetünk el.

Benépesítjük a földet, aminek egyik eszköze a sokasodás. Itt érkezünk el több kulcsfogalom megkérdőjelezéséhez is: vajon kell-e hűségesnek lenni? Most már tudod: vegyületek manipulálnak, késztetnek arra, hogy e bolygót – méltón annak uralkodó fajához – benépesítsd. Jogosan szegeznéd nekem: akkor mi is különböztet meg az állattól? Nos, a válasz egyszerű: te tudod, hogy ez a programod. A víziló nem. Ő csak él, öntudat nélkül és teszi a dolgát.

Te ellenben mérlegelhetsz, hogy az agyadban végbemenő kémiai folyamatok hatására kit veszel célba. Kicsavarod Cupido kezéből a nyilat és önnön uralmad alá hajtod a fennmaradási késztetéseidet, azaz visszanyered valódi szabadságodat.

Nincs hamis romantika, felesleges illúziók, üres udvarlás és bókok. Pontosabban: vannak, ha szeretnéd, hiszen színházba is elmész, filmet is nézel, mikor tudod: fizetett színészek tanult mesterségüket gyakorolva játszanak érzelmeiddel.

Ha még most is olvasod ezt a bejegyzést, baromi kitartó vagy, én sokkal korábban itt hagytam volna. Ennél bármi jobb.

Az előző bekezdéseket provokációnak szántam: szerettem volna rámutatni, mi sül ki, ha „brit tudósok bebizonyították” módon működsz és elhiszel minden maszlagot. A PEA képletnél ott a link, ami a KFKI oldalára mutat: van, aki tényleg hisz az ilyen típusú „tudományos” magyarázatban. Mi következik mindebből? Egy, a fent leírtakkal analóg, sekélyes élet létezés. Döntsd el, kell-e neked ilyen. Magunk közt szólva kurva nagyon nehéz volt megírni összeizzadni a fentieket, hiszen bensőm visítva tiltakozott ellene, de meg kellett tennem, hogy te is ráláthass.

Emlékezz vissza erre az írásra minden alkalommal, amikor igényes megfogalmazásban, stílusosan, szépen tálalva olyan, „tudományosan” alátámasztott dolgokat akarnak letuszkolni a torkodon, ami nem a tiéd.

Emlékezz: a szíved dönt, az agyad végrehajt. Ennyi.

És igen, legyél szerelmes.

Most és mindörökké!

kép: pixabay.com

csak kémia, vegyületek munkája, hogy fennmaradjon az emberi faj… vagy mégsem?

Pin It on Pinterest

Share This