Felgyorsult idő, kapkodás, rohanás, a mindenről lemaradok és sehova nem érek időben oda – érzése. Még aki belső indíttatásból nem is érezné ezeket, oly’ sok felől ömlik rá, hogy szépen lassan átitatódik vele. De vajon tényleg nincs elég időnk?

A ma emberének krónikus időhiánya valós jelenség; mint tünet, megállja a helyét – hasonlóképpen a pollenallergiához. Az idők kezdetétől, évezredeken át itt éltek velünk növény barátaink, akiknek legszebb életkorszaka a virágzás. Mégis csak az elmúlt pár évtizedben kezdtünk rájuk allergiásak lenni és most az tűnik a XXI. század civilizált embere számára a legjobb megoldásnak, ha kiírtja a saját táposságát irritáló növényeket. Aki ezt nem teszi, azt pedig megbüntetik, vaskos bírság formájában.

Ezen a ponton csíphetjük nyakon az idő és a virágpor hasonlóságát: nagyjából két generációval ezelőttig ismeretlen fogalom volt az időhiány. Tényleg felgyorsult minden, a Teremtő pördített egyet a Világ kerekén, mi pedig lobogó hajjal és füllel kapaszkodunk a Földbe és nem értjük, mi ez a gyorsulás?

A válasz egyszerűbb és talán túl nyilvánvaló az azonnali észrevételhez. Az időhiányunk a megfelelés kényszeréből fakad. Elvesztettük a kapcsolatot a valós értékrendünkkel és egyszerre akarunk túlságosan sokfelé megfelelni. A megfelelés pedig időigényes és ha kivonjuk, elvesszük az időnket, energiánkat a valójában fontos területeinkről, úgy automatikusan fellép a hiány érzése.

Valójában megint az az elsőre faramucinak tűnő helyzet állt elő, hogy hálásnak kell lennünk minden olyan erőnek és késztetésnek, ami a figyelmünket hivatott szétszórni. Egy barlangba elvonulva ugyanis nem kunszt összpontosítani és a jelenben lenni.

A Szaturnusz az idő beszűkítésének illúziójával ad lehetőséget arra, hogy gyomlálj, hogy a valódi értékeket felismerd és előtérbe helyezd. Az időhiány présében az a fantasztikus lehetőség, hogy kikristályosíthatod, letisztíthatod, ami valóban fontos. Tudd, hogy minden lényeges dologra van elég idő. Ettől a felismeréstől válik a játék egyszerűvé és szórakoztatóvá: amire nincs idő, az nem értékes, nincs helye és nyugodt szívvel elengedhető, hadd menjen.

kép: pixabay.com

kevés vagy sok? – csak rajtad áll

Pin It on Pinterest

Share This