Milyen az igazi segítő? Hogyan különböztetheted meg a segítőt a hátráltatótól? Mi tegyél, ha rájössz: aki veled szemben ül, nem segítő, hanem a _segg itt ő_?

A cím első két mondata kissé provokatív és ellentmondásos. Nincs „rossz” segítő, sem „kókler,” sem „sarlatán.” Pontosan olyan embert kapsz, amilyenre éppen szükséged van. Ha valóban segít és általa felszínre tudod hozni és a mindennapjaidban működteted önmagad legjobb megoldásait, szuper.

Ha keservesen csalódsz benne és összeomlasz – akkor pedig abban van a tanítás. Mikor keresünk fel segítőt? Jellemzően elakadás, nehézség felbukkanásakor. Aktuális hitünk szerint a megoldandó feladat meghaladja saját lehetőségeinkből kipattanó szikránk gyújtóerejét. Ez teljesen rendben van.

Mire érdemes vigyázni? Első és legfontosabb, hogy kerüld el a függést. Maradj képes önállóan is döntést hozni és vezetni az életedet. Bízom abban, hogy tudsz biciklizni. Abban is, hogy legalább egyszer az életben megadatott (erős) hátszéllel tekerned. Emlékezz, kérlek, erre az élményre: önállóan, saját erőből is tudtad a pedált tekerni.

Készséggel rendelkeztél a járgány egyenesben és egyensúlyban tartásához – mindezt rezzenetlen levegőben is működtetted. Mégis, a hátszél segített, könnyebben és gyorsabban értél célt. Ennyi a segítő dolga: hátszelet támaszt, de te haladsz. Görgesd tovább az analógiát! Nincs az az irdatlan erejű szél, ami megindít téged álló bringáról és kiválthatja a tekerésedet. Pontosabban van, de azt vélhetően nem úszod meg ép bőrrel, mert tornádó vagy hurrikán felirat díszeleg a névjegykártyáján. Kell ez neked? Lásd és értsd meg: a segítő helyetted a világon semmit nem tehet meg és ez így van jól. Porold le a régi mondást: „helyetted semmit, érted mindent!”

A második sarkalatos pont, hogy a segítő nem akar befolyásolni. Ha és amennyiben te fejjel akarsz a betonfalnak rohanni, hagyja és engedi. Felhívja a figyelmedet az agykárosodás, akár a loccsanó velő velejáróira, de nem veheti el a beavatásodat azzal, hogy rád parancsol: „ne menj a falnak!” Mi történne ebben az esetben? Belepiszkál/belepiszkít a sorsodba. Elveszi a döntési szabadságodat. Se neki, se neked nem jó. Ő karmát teremt magának, te pedig újra fogod termelni a szituációt.

Irányokat mutathat, támpontokat adhat, ráirányíthatja vakfoltokra, rejtett erősségekre a fókuszodat, de nem befolyásol.

A harmadik pedig, hogy együttérző, de nem részvétteljes. Megért és az empátia azon fokán létezik, amikor nem csak értelmével fogja fel, milyen cipőben jársz. De nem sír veled, mert onnantól elveszíti segítői mivoltát és hitelességét. Nem vetíti rád saját életét és nyomorát. Említhet példákat, saját tapasztalásokat és véleményeket, de ha azt érzed, ez egy megerőszakolt párhuzam, tudd: felállhatsz a székből. Mindig felállhatsz. Igen, lehet, hogy megsértődik, na és? Tudod, emlékezz: te vagy a legfontosabb.

Aki egóját hányja rád, nem alkalmas valódi segítőnek a te esetedben. Lehet, hogy másnak és másnál szuperül működik, de elmulasztotta a maximális rádhangolódást. Amikor azt érzed, a saját nyomorát veri le rajtad, borítsd rá az asztalt. Nyilván ne vedd szó szerint, de érzed, mikor segít egy kis provokációval és mikor használ mozivászonnak, hogy belső hiányát rád projektálva eszkábáljon megerősítést tévelygéseire.

Nem mondom, hogy szentnek kell lennie, sőt. Élhet meg kellemetlen élethelyzeteket, de profiként ezek orbiszon (hatókörön) kívül maradnak, amíg veled foglalkozik. Előtte és utána összeomolhat, ebből te semmit az égvilágon nem érzékelhetsz. Fontos, hogy ő is ember. Változhat és nem mindig és nem csak előnyére. Nem tettél kizárólagosságról szóló esküt, nem írtál alá 24 hónapos hűségnyilatkozatot, sem lojalitási okiratot.

Bármikor elköszönhetsz tőle, mert nem te vagy érte, hanem fordítva. Tudd, hogy a maximálisan elérhető legjobb megoldásnál kisebb célt nem érdemes megfogalmaznod. Az ehhez vezető úton kísérjen és vezéreljen az igényesség, a legjobb értelemben vett, tökéletességre törekvő maximalizmus. Ennek szellemében válaszd meg, kit ruházol fel a hatalommal, hogy támogatást adjon számodra tudásával, eszközkészletével.

Használjuk a magyar szómágiát! Ha ülsz vele szemben és azt érzed, nem segítő, hanem a segg itt ő, mondj habozás nélkül viszlátot! Nemrég olvastam Somlósi Lajos tollából a következő, megfontolásra felettébb érdemes mondatot: „aki nem ért, az árt.” Ismételjük meg, annyira fontos: aki nem ért, az árt.

Kell, hogy értsen az az ember, aki veled szemben ül. Nem operálhat sablonokkal, panelekkel, mert azok jók sorgarázs építésére, de nem a veled való foglalatosságra. Kérlek, rágd meg, ha szükséges, olvasd újra ezt az írást, annyira fontos a mondanivalója. Értelmezd újra a rendszeredet. Ha pedig szükséges, használd a tükröket és az irányvonalakat és merj döntéseket hozni belső hangodra figyelve.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

 

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus 

 

 a segítő dolga a legjobb énedhez segíteni, de nem lehet a segg itt ő

Pin It on Pinterest

Share This