Amikor halljuk, valamelyik ismerősünk az Ikrek jelében látta meg a napvilágot, bekapcsolnak a sztereotípiák: felszínes, csélcsap-csapongó illetőről van szó. Szeretik őt a kétarcúsággal és a kétszínűséggel is azonosítani, ahogyan a kicsinyesség és a szűkmarkúság stigmája is rákerült (de hogy honnan, azt őszintén nem tudom…). Felróják még neki a változékonyságot, valamint a nagyszájúságot, amivel lyukat beszél embertársai hasába. Cserébe még megbízhatatlan is… Eddig a pletykalapok utolsó oldalának színvonalára illő Ikrek-jellemzés és akkor lássuk, mi is a valóság az utolsó tavaszi hónap szülötteivel kapcsolatban.

Elsőnek fontos leszögeznünk, hogy az Ikrek kettőssége a polaritáson keresztül való megismerésre irányul. Látni kell mind a fejet, mind az írást. Amint ennek a tudásnak a birtokában van, már tudja, mit jelent a két oldal, de azt is, hogy mi is az az érme; eljut ugyanis a polaritásból az EGY-be, az egy-ségbe. EZ az egyik legfontosabb jellemzője az Ikrek asztrológiai jelének. Lássuk meg, hogy ez abban az esetben csípheti mások szemét, amikor a kritizáló belehelyezkedik egy eszmei dagonyába és onnan, egyetlen nézőpontból röfögi saját valóságának vélt igazát. Az Ikrek zodiákusának a Merkúr az uralkodó bolygója; ösztönözve a megismerésre, a tudás megszerzésére. Nyilvánvalóan létezik különbség tudás és tudás között: a jupiteri jellegű talán mélyebb és alaposabb, mint az Ikrek-féle, de ez nem jelenti azt, hogy egyik vagy másik jobb, netán rosszabb lenne. Egyszerűen csak más, ezzel pedig a legjobb, amit tehetünk, hogy elfogadjuk.

A jegyre jellemző a kommunikáció intenzív működtetése is, innen datálódhat a beszédesség bélyege, de ez nem merül itt ki. Vegyük észre: a „locsogás” soha nem öncélú, mindig a megismerést szolgálja, még akkor is, ha ezt a hallgató másként éli meg. Ennek oka pedig az eltérő beállítottsága és energiái lehetnek, de az Ikrek „szófosása” és kérdéscunamija nem azonosítható a verbális maszturbációval. Az Ikrek változó jel, levegős és tavaszi. A változékonyságot felróni neki pont olyan badarság, mint az anyatermészetnek: miért nem lehet állandóan tavasz, vagy május végi, kellemes idő? Zárójelben jegyzem meg, Földünkön létezik ilyen terület, az Egyenlítő körül például meglehetősen kiegyensúlyozott a klíma, de ebben nem biztos, hogy köszönetünket leljük.

Az Ikrek változékonyságánál jó tudnunk, hogy uralkodó bolygójához, a Merkúrhoz tartozó fém a higany és a bronz. Előbbi képes bármilyen formát felvenni, csekély fizikai tudásom alapján a legplasztikusabb fém a planétán. A kétarcúság és kétszínűség a fentebb taglalt polaritás megéléséből fakadhat a kevéssé alapos szemlélő egójában. Vegyük először is górcső alá a kétszínűség fogalmát! Ha egy közönséges pontyot nézünk (de lehet az béka is…), azt látjuk: a háta sötét, a hasa világos, csaknem teljesen fehér. Alulról nézve is nehezen vehető észre, amint felülről is rejti a színe. Kétszínű, de nem hazug módon, hanem a teremtett világgal összhangzatban; a két szín a harmóniát és az EGY-et szolgálja. Ha a ponty háta lenne fehér, hasa fekete, pillanatokon belül egyéb jószágok gyomrában végezné és igen-igen rövid úton halna ki. Ennyit a kétszínűségről.

Nem mehetünk el az Ikrek játékossága, barátságossága mellet sem. Ott mozog, ott sziporkázik benne a gyermek örök fénye; valahol mélyen nemcsak tudja, de megéli és működteti is mindazt, amit sokan csak vágynak, esetleg fájó nosztalgiával siratnak el/sírnak vissza. Képes játszani – egyik pillanatról a másikra „le tud menni” kisgyerekbe (ez nem egyenlő azzal, hogy gyerekessé, beszámíthatatlanul infantilissé válna), hogy egyrészt így szemlélje a külvilágot, másrészt pedig kapcsolatot teremtsen belső gyermekével, önvalójának egy igen mély és szép részével.

Testi szinten a tüdő, a karok a váll és az idegrendszer tartozik az Ikrekhez, ezek pedig a gondolkodás és – főként – a kommunikáció, a megértés és megértetés „eszközei”. Kommunikatív mivoltából adódik a figyelem és a megértés erénye: jó tudnunk, hogy az Ikrek nem zárlatos Kossuth rádióként hányja a szavakat, hanem képes és tud odafigyelni, meghallgatni: aki figyel, az figyelmes. Jelöljünk ki tudatunkban egy apró tarisznyát, ahol az Ikrekhez tartozó kulcsszavakat elraktározzuk, hogy segítségükkel egy teljesen más szemüvegen keresztül szemléljük a jegy szülötteit.

képek: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This