Vasárnap Mindenszentek napja. Ez hagyományosan november elseje, majd másnap, november másodikán halottak napja. Vélhetően vasárnap mész temetőbe (amennyiben mész), ha nem szombaton, de hétfőn kicsi az esélye, hiszen iskola, munka és társai viszik az idődet.

Mégis, tégy különbséget, mert a két nap üzenete, tartalma, energetikája eltér egymástól. Nem az történt, hogy a komcsi halottak napját a sokkal szebben hangzó Mindenszentekre rebrandingelték márkázták át, hanem eltérő megemlékezés, eltérő ünnep a kettő. Itt és most nem térek ki rá, mert magam, személyes hitem által vezérelve, nem járok e napok egyikén sem temetőbe.

Ahogy a krisztusi tanítás nem kőből épült templomban tartotta az Isten lakó- és tartózkodási helyét (hanem tibennetek), úgy a temető egy levetett testet őriz. Nem írom, hogy csupán, mert számos embertársam fokozott jelentőséget tulajdonít ennek és a kegyelet az kegyelet. A magam részéről itt is, most is osztom Szepes Mária gondolatát: az elhalt testet úgy vetjük le, mint kopott, foszlott kabátot. E vélekedés szerint nem való egy régi ruhadarabért sem könnyet ejteni. Mégis, gondolkodj bármily spirituálisan, kerüld el, hogy más meggyőződésébe, hitébe trollkodsz és az orra alá dörgöld, hogy mit pityereg a Papa sírjánál, már rég csattogós lepkét tologat valahol, egy másik testben.

Aki ezen az úton jár, a harmóniát (is) célozza. Mitől leszel kevesebb, ha mást engedsz, hagysz az ő meggyőződése szerint fájdalomkönnyeket ejteni? Hogy ez neki nem jó? Akkor nem tenné. Engedd meg neki, hogy önmagát, a saját veszteségét sirassa el – ezt pedig könnyebben tudja megtenni, ha kedves halottjára vetíti.

Az ébredés, a világosság és a teljes spektrumú rálátás úgyis – idővel – megérkezik. Ha később, hát később. Nem sietünk; oly’ sokszor térhetünk vissza, hogy azt felfognunk is nehéz. Mivel tömegeket érint meg ez az ünnep, érdemes a szokásosnál is jobban jelen lenned. Az érzelmi hullámok kihatásai meglehetősen messzire vezethetnek (direkt a ködös megfogalmazás, ennél mélyebben ebbe itt nem megyek bele), légy tudatos, légy észnél, légy szívnél.

 kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This