Kedvenc mondásom Szerb Antaltól származik, ő írta a Pendragon legendában, halhatatlan klasszikus regényében: „Az ember vagy Connemarából való, vagy nem való Connemarából.” Sokáig azt hittem, ez afféle írói fogás és nincs valódi alapja, ám később megtudtam, hogy Connemara valóban létezik és a connemraiak az írség székelyei: tökös, bátor, belevaló emberek. Az idézet üzenete számomra a nagy levegővel, de sziklaszilárd eltökéltséggel való végig vitele egy-egy tettnek.

 

Sokszor végigpörgettem magamban ezt a mondatot és igyekeztem ezzel a szellemiséggel azonosulni, amikor belevágtam valamibe, amiről a kezdet pillanatában még nem tudtam, sikerül-e megcsinálni. Mindannyiunkban, benned is ott él az az erő, ami a kisemberen túlra tud repíteni.

Mindenkiben lakik egy-egy hős, akkor is, ha esetleg Lego-figura méretűnek gondolod. Amikor a család, a barátok, a „jóindulatú” kollégák és ellenszurkolók minden visszahúzó hangja ellenében fogsz bele egy dologba, akkor te is connemaraiként viselkedsz. A környezet huhogása teljesen rendjén való: számukra ez ijesztő, hátborzongató; a langyoskás ürülék elhagyása egyben a kellemes, otthonossá vált melegségnek való búcsút intéssel egyenlő, mert a büdöset már nem érzik eltompult orrukkal.

Amikor saját korlátaidon túlra készülsz lépni, de a lépés pillanatában még nem tudod, a kellő erő és támogatottság munkál-e benned, mégis lépsz: ez az a minőség, ami kulcsfontosságú. Ebben a momentumban a hited és a bizalmad tömködi be a bizonyosság lyukait. Valójában ez az erő segít át az előre nem látható nehézségeken. Ami a szíved valódi vágya, ahhoz kapcsolódj azzal az érzéssel, hogy ha törik, ha szakad, de megcsinálom.

Észre fogod venni, hogy a sziklaszilárd hit, az elhatározás acélossága és az állhatatosság olyan erők, amik gyakran meglepően könnyűvé varázsolják utadat. Nem kell mindig sárkányokkal küzdeni és tűztengeren átkelned a célodért, de fontos, hogy habozás nélkül kész legyél rá. A szándékod ad kraftot a tetteidnek, velük lépheted át korlátaidat és győzheted le a benned élő reszkető, berezelt ön-énedet. Ha hajlandó vagy tűzbe menni a vágyaidért, a tűz megnyílik és utat enged.

 

kép: pixabay.com

no igen, ez már tökösség a javából

Pin It on Pinterest

Share This