Olyan jó, amikor az ember jó társaságban van. Tudod, amikor nem kell magyarázkodni, nincsenek kínos csendek, sem egymás mellett elbeszélés. Nincsenek definíciós összeütközések; az elnevezések mindenki számára azonos lényeget takarnak – az árnyalatok különbségei csupán az egyéni ízléskülönbségek szülöttei. Jó ide megérkezni. Biztonságban vagy, kukkolók, kakukktojások és idegen testek nélkül. Az est folyamán nem csak félszegen mosolyoghatsz, hanem úgy röhöghetsz nevethetsz önfeledten (akár nyerítve is!), amitől senki nem botránkozik meg, nem néz rád úgy, mintha hülye lennél. Jó valahová tartozni, jó, hogy időről időre összejön egy embercsoport, akik hasonlóan gondolkodnak adott dologról. Ez a valami esetünkben a csillagos ég. Május óta sok víz lefolyt a hátunkon Dunán. Az első alkalomnál még tilalomfa állta útját a személyes találkozásnak, ez ma (éppen) nincs, mégis olyan jó az együttlét speciális formája. Meg kell mondjam, sose hittem volna, hogy ennyire élő és szuper tud lenni egy-egy Csillagwebinárium. Nem tagadom, élt bennem némi tartózkodás, hogyan jöhet át az energia torzítatlanul, mikor egy laptop előtt ülök, webkamerával szemezve. Már itt gondoltam az ékszíj ledobását. Utálok a seggemen fenekemen ülni, ha érdekes témáról beszélhetek, beszélgethetek. Ellenben imádom az olyan előadásokat, ahol van tér fel s le sétálni, gesztikulálni, majomkodni. Tudom, ez már ripacsfaktor, de sosem tagadtam – egy délolasz veszett el bennem valahol ebben a tekintetben.

Van egy diszkrét bája az alkalmazásnak, ami lehetővé teszi az egymás otthonába való bepillantást – már ha bekapcsolod a kamerát. Kihívás nem belevihogni, mikor a macskád a fejedre mászik. Irdatlan nagyot nyelni is vicces, mikor látom a párás falú sörösüveget és a közelítő nyitót – a ciccenést csak az elnémított mikrofon nem közvetíti. Egészen más, speciális és semmihez sem hasonlítható hangulata van a zoom-os szeánszoknak. A modern technika egyik csodája, hogy alkalmunk van térben ennyire tagoltan összejönni és a csillagok világáról beszélgetni. Zárójel: az első Főnixébresztőn három földrész (Amerika, Ausztrália és – a harmadikat nem árulom el…) képviseltette magát, országokon, időzónákon és sok ezer kilométereken átívelve. Imádom a klubest-hangulatot: bármikor bármit kérdezhetsz, a csetablak remek találmány. Ezt szuperül egészíti ki, hogy imádok imprózni. Örülök az előre megírt kérdéseknek, de az igazi varázs, hogy a mondatok, gondolatok szövése közben is nekem szegezheted, amire választ szeretnél kapni. A múlt pénteki Csillagcsodáló előadás egy remekül hűtött pincében töltötte ki az est első szakaszát. A kellemes hőmérséklet ellenére nem fáztam, az ing és zakó mellett nyilván hosszúnadrág és bőrcipő dukált a jelenlétnek. A Csillagwebináriumok egyik diszkrét bája az ing + rövidnadrág/papucs kombó. Mindig felnéztem az olyan életművészekre, akik csak derékig látszanak, most – úgy tűnik – egy időre beálltam a sorba.

Felmerült a kérdés, miért egy zárt rendszerben, a zoom-on találkozunk? Nos, a válaszom erre roppant egyszerű: keretet ad az estnek, nincs csak úgy benézek, hallgatok kicsit és tovább állok. Nem mintha engem zavarna, de egy klubest sem átjáróház. Aki pedig veszi a fáradságot és ír egy e-mailt, megérdemli a nyugodt, jó minőségű környezetet. Itt ráadásul jó pár extra kényeztet bennünket, az említett csetablak mellett az együttlét vizuális megtapasztalása – nem csak az unalmas előadót kell nézned, látod a többieket is. A másik, visszatérő kérdés a díjmentességre vonatkozik. Igen, díjmentes, nem ingyenes. Ami ingyen van, annak nincs értéke. Fizetni eddig sem kellett érte, most sem kell és a jövőben sem. Itt teszem meg a kijelentést: amíg lesz Csillagwebinárium, marad a díjmentesség. Az energiaáramlás jegyben viszont kérlek, tegyél másokért valamit. Adhatsz pénzt az utcazenésznek, ruhát a rászorulónak, mosolyt az otthonkás néninek a piacon – csak adj. Ilyenkor felpörgeted az áramlás kerekét és az mindenkinek jó. Legközelebb augusztus 21-én, pénteken 18 és 20 óra között tartok Csillagwebináriumot, ez a 4.0 verzió. Ha szeretnél ott lenni, így egy e-mailt a contact@ladonyijanos.hu címre.

képek: www.pinterest.com

Pin It on Pinterest

Share This