– Khmmm…

– Jó napot! Majdnem elszundítottam.

– Azt látom. Sőt, hallom is, már kissé hortyogott is. Üdvözöm amúgy.

– Nem szégyellem. Ez a hely árasztja magából a nyugalmat, a békét. Ahogy a múltkor említette. Ilyen melegben pedig nem nehéz elszenderedni.

– Ne vegye magára, nem akarom hibáztatni. Ha én érek előbb ide, lehet, maga talál rám félálomban. Vehetem ezt jó jelnek?

– Mármint mit?

– Hogy rövid idő alatt képes volt villámvizitet tenni az álmok országába.

– Az alvókám jó. Mindig is az volt.

– És hogy áll a zaklatottsággal? Mert múlt héten még erősen társbérlője volt.

– Tudja, gondolkodtam azon, amit mondott.

– Ennek örülök.

– Tényleg meg kell tudni a jég hátán is élni. Pontosabban arra jutottam: éppen, hogy nem kell megélni. Azt viszont tudni kell, hogy szükség esetén képesek vagyunk akár erre is.

– Biztató.

– És ahogy tovább gombolyítottam, rá kellett jönnöm: attól még messze vagyunk. Történtek, történnek persze olyan események, amiket nem köszöntök tapsviharral. De egy-két generációval előttünk talán még ennél is meredekebb volt. Szóval nem hagyom, nem engedem, hogy tartósan kibillentsen az, ami kívül van.

– Kalapokat a térdig emelni! Elismerésem. Egy egészséges öntudattal felvértezett, büszke férfi hangja szól a torkából.

– Törekszem rá, hogy az legyek.

– A tettek mutatják meg, hogy szinkronszínész vagy valóban ezt is éli. De tényleg azt látom, már kihomorodott.

– Igyekszem előre tekinteni. A magzatpózba merevedés tartósan még senkit nem húzott ki semmilyen slamasztikából.

– Úgy-úgy.

– De ezt magának is köszönhetem. Amióta találkozunk, mégpedig heti rendszerességgel, egyre több mindent tudok alaposabban, mélyebben átgondolni.

– Éppen ez a célunk. Ezért Hétrenézőzünk.

– Igen, nem ez az új. Csak tudja, rájöttem valamire. Összeállt a kép, ami túlmutat a heti etapokon. Mert tényleg jó tudni, hogy az előző héten mi történt és a következő mit hoz, de ennél nagyobb távlatokat is át lehet ám látni.

– Nocsak.

– Imádom az egyszavas tromfolásait. Szóval arra jutottam, ezek a beszélgetések kicsit olyanok, mintha egy klubba járnánk el. Megesik, semmi kardinális nem történik egy klubesten. Mégis: ahogyan a tagok belépnek, a klub hagyományait, a megtartó tradíciókat becsülve töltik idejüket, az már önmagában tartást ad. Amikor pedig szükség hozza, ennél jóval nagyobb energiák is mozgósíthatóak.

– Kitűnő. Csak azért teszem hozzá, hogy ne nevezhesse egyszavasnak: ez is a lényeg. A szokás. Pontosabban a szokás hatalma.

– Mire gondol?

– Nézzünk analógiákat. Például a mozgást. Ha magának szokása sportolni, vélhetően egészségesebb, mintha csak akkor menne el futni, biciklizni, edzeni, amikor éppen szükséges vagy muszáj. Kondiban tartja magát, ezzel harmonikusabban működik az immunrendszere; az egész szervezetére jellemző a jobb állapot, minden tekintetben.

– Erre gondoltam én is. Csak nem így fogalmaztam meg. De köszönöm önnek.

– Azért beszélgetünk, hogy formát adjunk a gondolatoknak, érzeteknek. Rátérhetünk az aktuális hétre?

– Igen, hogyne.

– Rák Vénusz. Olyan különös címet kapott, ami szépen és szemléletesen fejezi ki, miről is szól: az érzelmes teremtés égi égisze.

– Jól hangzik, erre már a hét elején felkaptam a fejem. Illetve nem csak a fejem, ezért is bólogattam nagyokat.

– Ügyesen hangolódott rá. Az Oroszlán Merkúr pedig klasszikus, tiszta vizet pohárba zúdító energia. Világosításban remekel.

– Mintha színház lenne.

– Úgy-úgy. A színfalak mögé is bepillanthat, erről is szól a rálátás. Rá, azaz fölülről. Így jut a szemlélődő tekintet a síkban emelkedő falak mögé. Ebből fakad a valódi megértés. Ha pedig Oroszlán, ne menjünk el az Oroszlán jelébe lépő Nap mellett sem.

– Nehéz is lenne, olyan jelentős.

– Ahogy mondja. Persze van egy érdekesség is ilyentájt. Mert a csillagképi környezet is kínál szépségeket, köszönhetően a Rák fényábrájának.

– Ó, igen.

– Figyelmet szenteltünk az alaptalan kevélységnek és egy szócsavarással az „isten nyugtasson” kifejezést is új tartalommal töltöttük meg. Emellett fontos volt újra leszögezni: nem az égi hatások szúrnak ki a földön élő emberrel.

– Ezt mondjuk valóban nem árt néha kimondani. Sajnos sokan éppen így vélekednek.

– De nem maguktól. Elültetik bennük az eszmei gyommagot, ami azután, ha kikel, elburjánzik. Ezért nyomatékosítottuk újra a lényeget.

– Végül pedig indul a turné. Vagyis inkább országjárás a könnyített változatból. Az a bizonyos könyv, amit látott nálam a múltkor, útra kel a szerzőjével és annak sárga tollával.

– Mi jelentősége a tollnak?

– Egyszerű szimbólum. Azért napsárga, mert így emlékeztet a rálátásra és a világosságra törekvés fontosságára.

– Értem. Tetszik. Mi is a címe?

Stellala. A gyökértől a csillagos égig.

– Köszönöm. Most már el fogom olvasni.

– Csak ha úgy érzi, itt az ideje. Ajánlom, de nem tukmálom.

– Értem. Azt hiszem, elérkezett az idő.

– Most pedig vegyük sorra, miről szól a jövő hét. Oroszlán újhold, Mars-Merkúr quadrat, hátráló Jupiter és a Méhkashoz érő Nap. Meg pár gondolat az asztrozófus-lét hálás mivoltáról. A mozgásba lendülésről. Elfogadás és beletörődés eltéréseiről.

– Szinte minden héten azt mondom ilyenkor: izgalmas.

– Mert az is. Ha valami jó, nem szégyen az ismétlés, sőt.

– Igaz. Eddig bele sem gondoltam. És hol találkozzunk?

– Éppen erről akartam beszélni. Már kinőtte ezt a rejtélyesdit. Tessék, készültem, itt ez a boríték.

– Mi lapul benne?

– A jövő vasárnapra szóló instrukciók.

– Nem csak egy helyszín?

– Persze, hogy nem. A lényeg a tanulás és a fejlődés.

– Kíváncsi vagyok.

– Tudja, valahol mindenkinek, időről időre átnyújtanak egy ilyen kis borítékot. Még akkor is, ha nem ilyen szép, fehér papírból ragasztották.

– Csakugyan?

– Feltétlenül. De legtöbben sajnos odateszik a polcra, a hűtő tetejére, azután szépen elkallódik. Mikor pedig újra kézbe kerül, már éppen annyit ér, mint ki nem váltott teltitalálatos szelvény két és fél évvel ezelőttről.

– Értem. Ütős párhuzam. Észben fogom tartani.

– Jól teszi. Akkor várom a jövő héten. Viszlát!

– Köszönöm a mait. Is. Viszontlátásra.

kép: pixabay.com

nyugalom lent és fent

Pin It on Pinterest

Share This