Érdemes tudatosnak lenned – akkor is, ha nem kötik az orrodra a csőbe húzási szándékot. Mit takar ez a zagyvácska mondat? Tartsd észben: bizonyos párbeszédekbe nem érdemes belemenned. Címkézzenek bunkónak, érvtelennek, bárminek – kerüld el, hogy felveszed a sárba dobott kesztyűt.

A témáról szőrmentén már beszélgettünk egyszer. Aktualitását a Milgram kísérlet mind gyakrabban felbukkanó citálása adja. Miről szólt ez a híres-neves kutatás? Röviden, dió helyett elégedjünk meg a mogyoró héjával is.

Közel fél évszázada folytatták le az első sorozatot – kivételesen Amerikában, így a „brit tudósok” éppen pihenőt kapnak. Ha érdekel, kattints a dőlt részre, ide linkelem a Wikipédia vonatkozó cikkét. Ezt az egy mondatot pedig szó szerint idemásolom: „A kísérlet célja a résztvevők hatalommal szembeni engedelmességének vizsgálata volt, amikor olyasmit kérnek tőlük, ami lelkiismeretükkel ellenkezik.”

Etikai kérdőjelek persze formálódhatnak a történéseket olvasva, de ez természetes. Ne csodálkozz, ha emelkedő pulzusszám, netán éledő indulat is megjelenik. Ez is rendben van. Egyvalami azonban semmiképpen: ha valaki meg akar győzni, hogy tudtodon és akaratodon kívül itt és most te is részese, azaz elszenvedője vagy egy hasonló kísérletnek.

Ez az a pont, ahol és amikor húzd be a kéziféked. És nem, ne aggódj, hogy kitéped a bowdent. Satufék, mert ez a csapda. Együttérzésbe csomagolva. Sorstársiasságra apellálva, válladat gyengéden átkarolva győznének meg, hogy te is egy birka vagy – annak minden sajátosságával. Ebből adódóan önmagadtól mész a vágóhídra, ahogyan a juhok a való életben ténylegesen megteszik.

Vonatkoztass el attól, amit hallsz innen is, onnan is. Emeld vissza magad a középpontodba. Kozmikus lény, csillaggyermek vagy. Nem nyúl. Ma már nem akkora divat az állatkísérlet, de te nem vagy részese. Amíg önként rá nem bólintasz, ez így van. Elképzelhető, hogy a viselkedésedből levonnak  következtetéseket, de nem vagy nyúl. Ehetsz répát, a füled mégsem hosszú.

Hátrálj ki bátran, mert nem megfutamodás, amire készülsz. Egyszerűen nem állsz bele a kocsmai bunyósok provokálásába. Nem szégyen sarkon fordulni és emelt fővel kisétálni a krimóból. Az utánad kurjantott gyávázás nem rólad állít ki bizonyítványt.

Te már bőven fölötte vagy, hogy a közös ellenség szidása legyen a kohéziós alap. Ez most is érvényes. Nem beképzelt vagy: egyszerűen már nem pálya a méltatlanság pályájára tévedned. Ha valamire büszke lehetsz, ez éppen az.

kép: pixabay.com

kísérlet, de te nem nyúl vagy, aki tehetetlen elszenvedő csupán

Pin It on Pinterest

Share This