Ritka értékes tulajdonság a koncentráció képessége, különösen manapság. Aki tud összeszedetten figyelni, jelen lenni annak, amivel foglalkozik, komoly lépéselőnyt tudhat a magáénak. Ha kozmikus vetületben vizsgáljuk az összpontosítást, egyértelműen a Szaturnuszhoz köthetjük.

Egy és csak egyetlenegy dolognak vagy jelen, történjen bármi is körülötted. Fókuszod töretlen, figyelmedet az égvilágon semmi nem képes elvonni és sunyin magához ragadni, akármilyen csábító, vagy éppen undorító köntösben próbálkozik is. Nyugodtan tekintsd magad győztesnek, ha mindez igaz rád is. Jó, szuper, remek. Halkan teszem hozzá: bár mindenki képes lenne rá (képes, persze); bárcsak élne a vágy, hogy tömegek sajátítsák el ezt a tudást. Pedig minden adott hozzá.

Munkahelyi környezet, tömegközlekedés, zsúfolt piac, vagy bevásárlóközpont. Ragyogó gyakorló terepek. Kapsz annyi behatást, ér annyi külső inger, hogy kellően megacélozhatod magad. A stimulációktól függetlenedő odafigyelési képességed a szaturnuszi energiáid magas szintű és minőségű működtetésének ékes tanúbizonyságai. Értékesek, mint egy-egy szemkápráztatóan csillogó gyémánt.

Vajon miért nem viszem le a hangsúlyt? Miért nem ér véget itt a bejegyzés? Hiszen megbeszéltük, amit kell, minek még csépelni a szót? Igen, igazad van, telibe találtad. Meg kell válaszolni a feszítő kérdést: létezik-e következő szint?

A kérdésben ott a válasz, megint csak igazad volt. Naná, hogy van. Igaz, ez még olyannyira sem ismert, mint a „mezei,” szimpla koncentráció. A fogalmat kevesen hallották, aki pedig működteti, a társadalom elenyésző reszelékében tudhatja magát.

Osztott figyelem. A könnyebb megértéshez hívjuk segítségül a szemtornát. Tíz centire tartasz az orrodtól egy díszes tollú kulcsot. Kőhajításnyira tőled szökőkút csobog, a messzeségben pedig egy mitikusan szép hegy magasodik. Tekinteted fókuszát gyorsan, határozottan váltogatod a három, előre kijelölt néznivaló között. Javítod a látásodat, edzed a szemmozgató izmaidat. Ennyire egyszerű, régről ismert látásjavító praktika. Nemigen különbözik tőle az osztott figyelem mibenléte.

Egyszerre figyelsz több dologra, azaz valójában nem megosztod, hanem többszörözöd a figyelmedet. Igen, ez lehetséges és igen, te is képes vagy rá. Tudnod érdemes, hogy ez a minőség nem azonos a szétszórtsággal, amikor öt-hat-tíz különféle dolgot csinálsz egyszerre, de valahogy szétfolysz. Szimultán multitaskingolsz – hogy ősi magyar szavunkat is csatába hívjam -, de mégsem vagy jelen semmiben sem. Ide kapsz, oda nyúlsz, kortyolsz a papírpoharas kávédból a sétatálcás pizzaszeleted mellé, de minden csak úgy elmegy melletted, még ha fizikailag középütt helyezkedsz is el. Az osztott figyelem ettől drámaian eltérő minőség.

Nem adják sem ingyen, sem könnyen. Ettől még és éppen ezért kifejezetten értékes. Eleinte baromi fárasztó, mert az idegrendszerednek fel kell vennie a tempót, a megerősödés folyamata pedig kevés leányálom vágytárgya. Szeretnéd tudni, mi a jutalmad, ha úgy döntesz, az osztott figyelem elsajátításának útjára lépsz?

Hatalom.

Belső erő.

Ha vágysz rá, szerezd meg. Egyszerű, ám gyakran embert próbáló feladat a maga szépségében. Beszélhetek, írhatok róla napestig, ám praktikus(abb), ha megtapasztalod, milyen a Szaturnusz magas szintjének kimaxolása némi jupiteri és merkúri ötvöződéssel. Ezt kínálja fel az osztott figyelem elsajátítása valódi honoráriumként.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

 

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő bejegyzések elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This