Csak úgy ébred bármi esélyed is a valódi megújulása, ha valamit a régi dohos, bepenészedett dolgaid közül (önként!) hajlandó vagy kidobni. Ez az állító-megerősítő tétel. Talán könnyebben érthető, ha megfordítom: ne is gondolj arra, hogy újat dobsz, amennyiben zsigeri szinten vonakodsz a legapróbb, avítt kacatodnak is búcsút inteni. Ebből indulunk ki; pár sor alatt meg is ismerkedtünk az alaptétellel. Lássuk a gyakorlatban, egy szemléletes példán keresztül, mégpedig a méltán népszerű párkapcsolati életterületről. Íme:

Végre-valahára megtaláltad őt. Illetve csupa nagybetűvel: ŐT. A nagy Ő-t. Éppen olyan, mint amilyennek elképzelted, megálmodtad. Vele el tudod képzelni, hogy leélsz egy életet, annak minden örömével együtt. Vajon helyet kaphat benne a múlt kikopott hordaléka? Képzeld el: éppen úgy becézed, mint a régi kedvesedet. Pontosan úgy viszonyulsz hozzá, mintha egy csereszabatos ex-pótlék csöppent volna az életedbe. Egy párkapcsolati pótalkatrész. Telne-e igaz örömöd, ha pont úgy kezelnéd, mint energetikai elődjét? Ugye, hogy nem?

Kérlek, összpontosíts. Nem a múlttal van baj, sőt. Annak rengeteg értékét ne csak őrizd és vidd magaddal, de használd, alkalmazd. Figyelj viszont oda: ami fényét vesztette, megfakult, kikopott, azaz: méltatlanná silányult, azt nem viheted magaddal, már ha komolyan gondolod a megújulósdit. Anélkül meg minek is erőlködnénk rajta?

Megújulás egyenlő frissülés, pezsdülés. Különösen most. Az apropó szinte nyilvánvaló: a mai mese a Nyilas újholdról szól. Zárójel: tágabban kibontva már múlt héten olvashattál róla. Ha feliratkoztál a hírlevélre. Ott részletesen, alaposan és a csillagos ég minden, említésre érdemes vetülete felől nézve körüljártam, miért olyan jelentős a mostani újhold. Ez a bejegyzés itt és most egyfajta kivonat. Zárójel bezár.

A megújulás jelölője az újhold; ez pedig Nap és Hold (egzakt, azaz pontos) együttállása. Aktuális időpontja: 2022. november 23. szerda 23 óra 57 perc; ekliptikai (azaz a Nap útjára vetített) koordinátája: Nyilas 1 fok 37 perc. Bontsuk ki innen, ez a gyorsabb és egyszerűbb megközelítés. Hogyan érdemes új irányt felvenned, avagy a belülről kiinduló életreformokat megejtened? Igen, bölcsességgel. A méltányos bölcsesség útját járva, nemesedve dobhatsz újat, hatost. Ez pisztáciahéjban a Nyilas újhold lényegisége, már ha megelégszünk az asztrológiai jelek világa által kínált válaszokkal. De miért is tennénk így, ha egyszer rendelkezésünkre áll a világmindenség legcsodálatosabb kupolája, a végtelen, kéklő és csillagos ég?

Szintemelkedés. Kétségbe vonhatatlan, egyértelműen magasabb kör a fényábrák világa. Ide pillantva a Skorpiót látja fürkész tekintetünk. Annak is – szinte – az ollóját. Hoppá! Mi az, hogy „szinte?” Hogy kerül egy ilyen pongyola töltelékszó egy újholdról szóló előrejelzésbe? Ide készül, ide tart mind a Nap, mind a Hold. Ez a két égitest az, akiket – a Földről nézve – nem látunk, nem láthatunk hátráló (úgynevezett retrográd) mozgást végezni. A régi viccet behelyettesítve: ha mégis megpillantasz egy tolató Napot vagy Holdat, jól nézd meg, mert esélyes, hogy ezt látod életedben utoljára. Az irány adja magát.

A találkozót követően mind cselekvő éned (Nap), mind lelkiséged (Hold) képlet-beli jelölője elhalad a Skorpió ollójánál. Ez pedig a méltatlan minőségek gyors, azonnali és végleges levágását szimbolizálja. Régen úgy tartották, hogy elvágja az élet fonalát. Ez – a ma már drámai – terminus nem szó szerint értendő, nincs a nyakunkon világvége. A lehúzó, megfakult, elsilányult dolgokat éltető életfonalak nyisszantak (és nyisszannak máig) az olló jóvoltából. A megújulás magában hordja a takarítást, a koszlott, feleslegessé vált minőségek hezitálás nélküli kipucolását. Tömör, velős, de igaz kijelentés.

Ezt jelenti valójában, hogy a két égitest az újhold után egyaránt ide tart. Az üzenete pedig világos, mint a déli napra kitett hófehér tányér: készülj fel! Testben, lélekben, szellemben egyaránt edzd, tuningold magad arra, hogy kézremegés nélkül tudj kidobni mindent, de mindent, amit nem való, nem méltó az újba magaddal vinni. Lomos banyatankkal a megújulás útját járni… Igen, lehetséges. Április elsejei karikatúrák esetében. Amúgy abszolút kizárt.

Hogy mit dobj ki, mit engedj el, arról írtam a hírlevélben. Rajtad kívül amúgy senki nem tudja, nem tudhatja jobban, mi az, amire már nincs szükséged. A kulcs: méltatlanság. Kulcs és szűrő egyben. Segít eligazodni. Minden alkalommal, ha netán elbizonytalanodnál, csak tedd fel a kérdést: való és méltó ezt vagy azt magammal cipelnem? Az „igen-nem” bináris, tőegyszerű és logikus, kétbites egyszerűségével tudsz dönteni. Mert olyan nincs, nem létezik, hogy valami kicsit méltatlan, vagy nagyon az. Vagy méltatlan vagy nem. Mint Déry János híres replikája. Még az előző rendszerben böffent fel egy rendőrségi vezető szájából a kijelentés: „a rendőrséget demokratikusabbra alakítjuk.” Erre Déry: a demokratikus nem fokozható melléknév. Valami vagy az, vagy nem. Éppen így működik a méltatlanság is.

Az olló, a döntés a te kezedben van. Rajtad áll, miképpen újulsz meg, a csillagos ég támogat.

kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This