Legkésőbb most érkezett el az ideje tudatosítanod: érdemes-e a büntető, lángpallosú angyal oltárán áldozni? Magyarán: légy tisztában vele, mi az ára, ha az elégtétel és a jogosan lecsapó bosszú a kielégülés érzelmét ébreszti benned.

A jelenség felerősödéséhez a hipergyors technikai fejlődés is kellett. Ma már meglepően olcsó készülékekkel tudsz döbbenetesen éles videókat készíteni. Ami egy-másfél évtizede a színarany árában mért csúcstechnikát képviselte, mára beköltözött a – szinte – bárki számára elérhető, alapkategóriás okostelefonok házába. Az öt számjegyű összeg határától vásárolhatsz menetrögzítő kamerát. Elhanyagolható összeg egy autó fenntartásához viszonyítva – egy tankolás ára.

Öt-tíz éve a fél internet röhögve képedt el az orosz tajga/nagyvárosok hajmeresztő közlekedési akcióitól, ma Dunát lehet rekeszteni a hazai felvételekkel. A könnyen és olcsón elérhető technika a közösségi médiával karöltve teríti eléd a felháborodást keltő eseménysorokat. Amennyit csak akarsz. Mi a közös bennük? Érzelmeket Zsigeri indulatokat korbácsolnak fel.

Iszkol a tolvaj, de a kisportolt szomszéd utoléri, leteperi, elveszi a lopás tárgyát képező biciklit és közben bibiket szerez az elkövető. Nem a hős üti, az már önbíráskodás, egyszerűen csak elesik, de ki sajnálja? Hát mi a f@sznak fenének ment oda és mi a kurva anyjáért fenének akarta elvenni a bringát, amiért a becsületes tulajdonosa esetleg hónapokig dolgozott? Igenis megérdemli, Amerikában le is lőnék, büntetőjogi következmények nélkül. Ilyesmi gondolatok bugyognak fel a képsorok csiholta érzelmi tűz katlanjából.

Araszol a sor, telített az autópálya, de a pofátlan tahó sietős autós csak nem bír magával: nem csak a dupla záróvonalat lépi át, de veszélyezteti szegény szuzikus bácsit, aki elé bevág. Ekkor azonban kirobban a sorból a civil Octavia, látod a villogó kék fényeket és azt is, hogy állhatatosan hozzák az audis béemvés szabálytalankodó tudtára, hogy nincs menekvés. Sorolj ki, papírozzuk le és légy kedves a kasszához fáradni százezer forinttal, valamint emlékezz: három-négy büntetőpontot is gyűjtöttél. Végre nem az izzókészlet miatt b@szakszanak akadékoskodnak a rendőrök, tökösek, ez az, ezeket a törvények felett álló nyomorultakat még senki nem szívatta meg eddig, de most jól megkapta. Majd legközelebb meggondolja, megéri-e a türhőség.

Ott felejtett tárca a plázában kihelyezett pad szélén. A jól szituáltnak tűnő úr icipicit behúzza a nyakát. Bár nem látod a tekintetét, mert felülről-hátulról veszi a térfigyelő, de tuti: összehúzza sunyi disznószemeit, majd a negatív eredményű körülnézés után villámsebesen teszi zsebre a zsákmányt. Harry Potter nem tudta ilyen gyorsan elkapni az aranycikeszt. Vált a kép: a kijáratnál izmos biztonsági ember mutat ujjal a tolvajra. A mellette álló járőrpáros egyik tagja bólint. Odalép, udvariasan köszön és közli: meghívja a kameraszobába. Lám, már nem csak a tökvakaráson és orrtúráson röhögnek a szekuritisek, végre lesújt az rendvédelem keze és ez a sz@rházi senkiházi sem ússza meg. Ha nincs az az áldott kamera, sose derül ki, mert nem úgy néz ki, mint az Ablak-Zsiráfban a „bolti tolvaj” címszó bugyuta rajzocskája.

Engedd meg, hogy itt fejezzem be a felsorolást. A tárhelyszolgáltatónak kéne írnom bővítésért, annyi a feltörő példa. Többet tudnék írni, de mást nem; csak a kosztümök változnak, a szerepek ugyanazok. Mindhárom kiragadott esetnél direkt alkalmaztam a kisípolásra érdemes jelzőket. Nemigen tudod nélkülük nézni és feldolgozni a látottakat. Éppen ez a lényeg, azaz rátaláltunk az elásott kutya nyughelyére.

Mielőtt azonban megragadnánk az ásót és ész nélkül exhumálnánk, egy pillanatra álljunk még meg. Mindegyik esetben jogos volt, hogy lecsapott a karma karma. Igen, valóban instant módon szemlélhetted meg, amint a vetett magok rothadt termését – szándékán kívül – aratta le az elkövető. A büntetés igazából a tettek következményével való szembesülés. A felvétel segít, hogy mindez a fizikai síkon dokumentálva beindítsa az igazságszolgáltatás kerekeit. Ezzel lehet, de nem érdemes vitatkozni.

A csapdahelyzet máshol bújik meg. Mint minden kelepce, erre sem írták ki öles méretű, tűzpiros betűkkel, hogy ha belepottyansz, bizony bántódásod esik. A csapda – természeténél fogva – rejtőző minőség. Mi ejt hát fogságba? Az intenzív érzelmeid kontroll nélküli felszínre törése.

A vágy, hogy „ej, de jó lenne, ha meg is lincselnék a betörőt!” A bosszú, még ha az elme síkján jogosnak magyarázható is, nem fér bele. Az elégtétel érzelme úgyszintén. Megfontolt, kiegyensúlyozott emberek agyát önti el a sz@r düh másodpercek alatt. Vajon ez rendjén való? A szemed elé ereszkedő vörös köd a valódi csapda. Lássuk az okokat!

Létezik egy korlátlan kapacitású tárhely. Egy szerverpark, ami valóban tutibiztos, nem született meg az a hacker, aki veszélyt jelenthetne rá. Morfogenetikus mező, emlékező mező – ilyen néven ismert. Minden információ bekerül a nagy rendszerbe. Minden. Az érzelem is információ. Minél többet bosszankodsz, annál többet táplálsz a központi számítógépbe. Minél intenzívebben, tartósabban dagonyázol a bosszú, elégtétel és önbíráskodás mocsarában, annál inkább mélyíted és erősíted az információt.

Tudom és készséggel elismerem: könnyű ezen a ponton ledobni az ékszíjat. Akkor most ússza meg a tolvaj/szabálytalankodó/bűnöző? Szó sincs róla. Arról sem, hogy ezospiri módon azt kéne sóhajtva rebegned: majd a karma elintézni. A karma nem azonos a délolasz módszerekkel dolgozó maffiával. Igen, jó és üdvözítő, ha a tett elnyeri jutalmát, vagy – negatív előjel esetén – következményét.

Ebben a folyamatban azonban üdvös semleges szemlélőként részt venned. Ha már mindenáron ilyen videókat akarsz nézni, így kevéssé válsz részesévé az eseményeknek. Vizsgáld meg: vajon a pillanatnyi elégtétel érzése után is boldog és elégedett vagy? Elkísér a holnapba is a tudat, hogy a szabályokat áthágó leleplezését láthattad? Kötve hiszem.

Az azonnali, tagadhatatlan erkölcsi győzelemre hajazó érzet hamar szertefoszlik. Éppen olyan kiüresedést hagy maga mögött, mintha az alkoholtól várnád gondjaid megoldódását. Rövid ideig, a bódultság óráiban tényleg eltűnnek, nem is gondolsz rájuk. Másnap azonban jön a jajgató macska és hozza a lavórt meg a fejfájást. A két minta analóg egymással.

Szegezd magadnak a kérdést: építő és előre visz, ha ilyen tartalmakkal bombázom az agyamat terhelem a rendszeremet? A Nagy Rendszert? Támadnak-e elvonási tüneteid, ha lemondasz róluk önként vállalod az áldozatot és leszoksz róluk?

Az információ újratermeli önmagát. A mérhetetlen elégtétel- és bosszú-minőség újra testesülni akar. Magyarán: pörgeti a mókuskereket. Olyan eszeveszett sebességgel, amit szemmel már igen nehéz követni. Ha ezt teszed a közösbe, ne várd, hogy mást kapsz. Mint oly’ sokszor, itt is, most is a változtatás, mégpedig az aktív, cselekvően ráható változtatás a kulcs.

Jó tudnod, hogy a mind szélesebb körben terjedő videók ismereteket is terjesztenek. Annak is felhívják a figyelmét a leállósáv használatára, a besurranásra, a katalizátorlopásra, stb., akiknek eddig eszükbe sem jutott. Nem ezért készültek a felvételek, de melléktermékként számos renitenst formálnak meg.

A karma kerekéből csak felfelé szállhatsz ki. Amíg szintben, horizontálisan torzsalkodsz, csupán időt – és rengeteg energiát – pazarolsz. Nyilván így is tanulsz, de az eredményesség mértéke véleményes. Emlékezz vissza: a keresztes háborúk is Jézus nevében viseltettek. „Minden akciót reakció követ” – a Blöff egyik emblematikus mondata. Nem kell messzire menni, hogy lásd a tétel igazságát.

Meghozhatod a döntést: önként szállsz le a háborgás bakoló lováról. Önként, mielőtt ledob és röptödben már késő okoskodni. Jó esetben zúzódásokkal megúszod, de Superman (Christopher Reeve) is így törte gerincét.

A karma kerekéből csak felfelé szállhatsz ki. A jelendben megtett lépések visznek ehhez közelebb. Csak rajtad áll. Hiányzik-e képességed, hogy a semleges szemlélődő attitűdjét elsajátítsd, majd magadra öltsd, mikor szükséges? Ugye, hogy nem?

Jutalmad azonnali és bőséges. A végtelen szabadság és megkönnyebbülés érzése. Már nem is érted, miért pörögnek tömegek valamin, ami az ő életükre semmilyen hatással nem bír. Te szabad vagy.

kép: pixabay.com

ideje kézbe venned és használnod nyugalmad kulcsát

Pin It on Pinterest

Share This