A retrográd irányba induló Halak Szaturnusz többrétű üzenete a következőképpen bontható ki:

Boldog jövő csak úgy képzelhető el, hogy az a jelenben is jó érzést okozzon neked. Hamis illúziókeltés, vásári jellegű becsapás, hogy kezdj bele valamibe, oszt majd csak lesz valahogy; hidd el, boldogulni fogsz. Hát nem. Példákkal is alátámasztom:

  1. a) Kényszer- vagy érdekházasság. Két „összeboronált,” társadalmi státusz vagy pénz miatt megesketett ember sose fogja megélni azt a boldogságot, mint a valódi szerelem lángja által egymásra talált pár.

  1. b) Amikor apádék kedves, jóindulatú(nak szánt) mosollyal vezetik le, hogy abból bizony nem élhetsz meg. Szép, aranyos és még cuki is, de éhen fogsz halni. Kövesd a jótanácsot, alkudj meg, köss (nyilván észszerű) kompromisszumokat és te is taposd a megalkuvás szélesre csoszogott, tartós boldogtalanságba vezető országútját.

  1. c) Ne csinálj semmit, amivel kilógsz bármiféle sorból. Olyan párt, munkát, hobbit találj, amiért nem tartanak különcnek, mert akkor kibeszélnek és mit fog szólni a szomszéd, az utca, a rokonság? Még szégyent hozol magadra és a családodra, na.

Három kiragadott szemléltető példa egy vég nélkül folytatható sorból. Egy a közös bennük: álmaid, vágyad, lelked sugallata, vagy „csak” akaratod ellenére kényszerítenek rád valamit. Olyan dolgot, amivel kapcsolatban semmi örömteli érzet nem él benned, ám a „okosak,” a „felnőttek,” a „bölcsek” győzködnek: meglásd, jó lesz. Ők gondoskodnak a jövődről. Valójában pedig mi történik?

Magasról belerottyantanak a kristálytiszta vizű kútba. Bocsánat a közönséges képért, de lásd magad előtt: alapból bevizsgált, csúcsminőségű vizet tekerhetsz fel. Finomabb bármi ásványvíznél. Egészen addig, míg belepottyan és szétterül az ürülék. A kibocsátó pedig győzköd: hagyd a fenébe a kutadat, ott a biztos klóros, a „jó kis” csapvíz, ami kissé büdös, a vegyülettől percekig homályos, de neked majd jó lesz. Jobb, mint az éltető, szabad, az anyafölddel és a nagybetűs Természettel lüktető összeköttetésben álló vized. Hát nem.

Retrográd Szaturnusz. Őt hívjuk segítségül; az ő kozmikus sugallatait fogjuk a megoldás felé vivő szekér elé. Ügyesen dolgozva nem trágyahordó alkalmatosság, hanem konkrét diadalszekér válhat belőle. Veled és általad.

Ezúttal nem hívom fel lépten-nyomon a figyelmedet, melyik az asztrológiai és melyik az asztrozófiai kibontás. Együtt, egységben, egybeolvasva áll szolgálatodra. Az alaptétel pedig a következő:

A támaszték megtart, a gát akadályoz.

Még egyszer, mert ezen múlik minden. Tehát:

A támaszték megtart, a gát akadályoz.

A gyűrűs bolygó alacsony szintjétől hangos az asztrosajtó. Bántóan egyoldalú értelmezéssel igaza is van. Épp úgy válik belőle blokkoló erő, ahogy a Marsból agresszor, a Vénuszból útszéli prosti és a Neptunuszból hígítóra ivó alkesz. Egészen addig, míg a Plútó az egész brancsot a levegőben nem repíti. De félre a tréfának is rossz asztrokárogást. Lásd a valót:

Összeszedettség, világos célok. Sallangmentes megoldások. Időt álló értékek. Következetesség. Állhatatos munka. Egyenes hát, szilárd gerinc. Tiszta tekintet, szálas – energetikai – termet, erős kézfogás. Valahogy így lásd a Szaturnusz magasra célzó archetípusát. Az igénytelen, mocsaras verzió ilyesféle:

Gátlások, blokkok. Rigolyák, előítéletek, amik napról napra vastagabb kérget növesztve fojtják el a bőrlégzés esélyét is. Megingathatatlan ostobaság. Szűklátókörű, rugalmatlan észosztás, lehetőleg totális passzivitásból, mert úgy az igazi. Nulla empátia, fokozott káröröm.

Immár világosan látod a két végletet. Nyilván számtalan árnyalat mutatja magát, ahogy a festékboltban is azt keverik ki neked, amit csak megálmodtál. Azért a szaturnális energiákkal könnyebb dolgod adódik. Mert hatalmadban áll változtatni.

A következő hónapok erre príma lehetőséget kínálnak. Retrográd Szaturnusz. Mielőtt önkéntelenül is összerezzennél, olvass tovább. A „retrográd” jelző nem a pokol fizikai értelemben vett eljövetelét jelenti. Hanem csupán annyit: adott égitest a Földről szemlélve és – csupán – látszólagosan hátrálni kezd. Az oka szeretett, kéklő bolygónk és a vizsgált égitest Nap körüli tempójának eltéréséből adódik. Spirituális értelemben pedig így játszik a kezedre:

Visszatérés. Jelen esetben menj vissza, lépj hátra, fordulj meg és kutass, majd találj rá. De mire is? Arra az értékre, legyen az belső (leginkább), vagy kívülről befogadható, amivel tovább tudsz lépni. Merre is? Az igenlő, jó érzésekkel bélelt, boldog jövőd felé. Magyarul:

Lásd meg, vet-e bármi is árnyékot jövőképedre. Ha igen, úgy hónapokon át eredményesen dolgozhatsz, hogy megváltoztasd a helyzetet. Igen, munka, mégpedig az általad kifejtett erőfeszítés árán. Egy tőegyszerű, analógiás példa:

Szeretnél karcsú, formás alakot. Meg is van, csak éppen itt is, ott is néminemű zsírpárna borítja. A retrográd Szaturnusz energetikájának – hangsúlyozottan!! – alacsony szintjén a következőképpen cselekszel: basszus, elhíztam. Vége a régi szép időknek, hogy rám jött a legjobb ruhám és az utcán még utánam is fordultak. Elérkeztem abba a korba, ahol az ember kezd szélesedni, tegyen bármit is. Most már csak zsákokba öltözhetek és lehúzhatom a rolót a „csinosság” fogalma előtt.

Magas szinten ellenben ez a belső monológod: igen, a mérleg nem hazudik. Ha ráállok, a gravitáció változatlansága miatt helyes a nagyobb szám, ahogyan a derék-körmértem növekedése is. És ez nem jó. Igen, évekkel idősebb vagyok, mint évekkel ezelőtt. Ennél egyszerűbb igazság a világon nincs. Tehát: kevesebbet kell ennem, mert jobban hasznosul. Nem árt megválogatni, miből áll össze az a nem olyan nagy tányér étel. Aztán lehet mozogni is. Ragadós, jó példát lelni – és úgy tenni.

Utóbbi esetben jól látható: nem magától mutatkozik eredmény. Az nem a Szaturnusz lenne. Halkan teszem hozzá: egyik égitest energetikája sem ösztönzi a vakarózva sóhajtozás kizárólagosságát. Tehát igen, tenned kell. Legalábbis érdemes. És most következzen egy bekezdés a szikár, kétségbevonhatatlan tényekkel:

Vasárnap délelőtt, azaz 2024. június 30-án – pár napos látszólagosan álló, úgynevezett „stacioner” állapotot követően – kezd retrográd mozgásba a Szaturnusz. Teszi mindezt a Halak asztrológiai jelének 19 fok 25 perc 40 másodpercénél. Öt és fél hónapig tolat és 2024. november 16-án hajnalhasadás előtt, még bontatlan éjjeli sötétben – szintén némi „egy helyben toporgás” után – a Halak 12 fok 41 perc 33 másodpercétől indul „előrefelé,” azaz direkt irányba. Csillagképi értelemben végig a Vízöntő jövőt tisztító vizében lubickol a tapasztalat bölcsességének égi vándora.

A támaszték megtart, a gát akadályoz.

Amennyiben képes vagy – nem halványuló fénnyel – szem előtt tartani a következő közel fél év szaturnuszi mottóját, szinte nyert ügyed van. Ha oda is teszed magad, akkor nyugodt szívvel húzd át a „szinte” szót.

Törekedj a sallangmentes egyszerűségre! Ha az kell, ha úgy segít, hát újra és újra tedd ki a kérdőjeleket: tényleg úgy kell ennek vagy annak lennie?

Megeshet, ami korábban támasztékod volt, mára akadállyá silányult. A te dolgod nem túl bonyolult: ismerd fel! De – a teremtő jóisten szerelmére!! – ne állj meg itt! Változtass, cselekedj! Saját példát hozok:

Negyed évszázada vettem meg első mobiltelefonomat. Ez egy Alcatel One Touch 302 készülék volt Domino csomagban. Tudott wapozni (ismeri még valaki egyáltalán ezt a kifejezést?), cserélhető előlapja és gumibillentyűzete volt. Az antennáját – ez a zsebben hordás átka – párezer forintért cserélték. Két évvel később egy Nokia 3330-ra upgrade-eltem, na az hipertér-ugrásként éltem meg.

Mindkét készülék mára már megmosolyogtató őskövület. Még klasszikus nagyi-telefonnak is alkalmatlanok apró gombjaik miatt. Gyűjtői értékük a nullához konvergál, mert ki tudja, hány millió hagyta el a gyárakat annak idején. Látod: ami a kétezres évek legelején vagány, modern cucc volt, ma már a vicc-kategóriából is kiavult. Ha bármelyiket is akarnám használni, komoly nehézségekbe ütköznék. Ezért sem lett volna célszerű beléjük kapaszkodva ragaszkodni hozzájuk. Mert egykori értékük rég ki-, meg- és elkopott.

A hátráló Szaturnusz egyik opcionális ajándéka a felismerés. Ráláthatsz, mi változott meg. Ha pedig átkerült a „támaszték” fiókból a gátló akadályok közé, ne késlekedj érdemben tenni.

Általánosságban is, a következő hónapok során azonban fokozottan igaz: töltsön el egyfajta várakozásteljes örömérzet a jövődet illetően. Tudd kategorikusan kijelenteni: „jó érzéssel tekintek előre!” Ha és amennyiben ezt szaturnuszi őszinteséggel nem tudod kimondani, akkor elérkezett a minőségi formáló munka ideje. Ezen pedig semmiképpen ne spórolj, mert hosszú távú boldogulásod múlik rajta. Emlékezz:

A támaszték megtart, a gát akadályoz.

Ebből adódik, hogy a rövid távú lustálkodás, a halogatás langymocsara talán e pillanatban jól esik. Pont úgy fizeted meg az exponenciálisan emelkedő árat, ahogy nem törődsz a fogaid egészségével, vagy hagyod, hogy szép lassan a plusz dekákból tíz kilók vastagodjanak a derekad köré. Minél később lépsz, annál nehezebb. Sose lehetetlen, ám érdemes időben közbelépni.

Erre hívja fel a figyelmedet a retrográd irányba induló Szaturnusz a maga egyszerűségében szép módján. Nem ígér semmit, csupán lehetőségeket mutat, hogy szabadon választhass.

Mert a támaszték megtart, a gát akadályoz.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő írások elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This