Csak arról formálhatsz valódi véleményt, amit már próbáltál. Ez a kijelentés értelme, amit megfellebbezhetetlen alapigazságként, mint villogó, piros-fehér sávos sorompót akarnak utad elé ereszteni. Ezt kivétel nélkül, minden olyan esetben megteszi a külvilág, amikor próbálkozol. Gyakrabban fogalmaznak azonban tagadó formában; így talán ismerősebb a dogma: amit nem tapasztaltál meg, arról se igazi véleményed, se (érték)ítéleted nem lehet. Mielőtt rábólintasz, gondold végig a következőket:

Amit nem kérdőjelezhetsz meg, az jellemzően nem igaz. Olyasmit véd, ami a dogmapáncél nélkül összeroskadna és saját dugájába dőlve süllyedne el, mint várkastély a mocsárban. Az omlasztáshoz pedig egy aprócska csavar elegendő. Kialakult benned vélemény például az emberölésről, a pedofíliáról, a heroinfogyasztásról? Ugye?

Kell-e a karmádba az a sok-sok teher, amit e három témában szerzett valós, fizikai tapasztalat jelent? Megérné-e, hogy ilyen áron mondhass „belülről jövő” véleményt? Most nyilván csóválod a fejed és talán halk hangon ki is mondod: nem. Én is így gondolom, lépjünk is tovább ezen a mezsgyén.

Egzotikus, karibi szigetek, az Andok gyöngyszemei, norvég fjordok – vágyódj bárhová, el tudod képzelni, milyen érzés ott lenned. Tehát: rendelkezel véleménnyel. Igen, megeshet, hogy odajutva ezt markáns módon átalakítod. Például kicsi gyermekkorod óra vonz Ausztrália. Mikor odaérsz, szembesülsz a koalák agresszivitásával. Azonnal másképp vélekedsz a déli kontinensről. De ez csak egy kiragadott példa, nem pedig a rovarliszt ihlette az írást. Ha azonban szóba hoztam, egy szálat érdemes elvarrni arrafelé is.

Nem kell ahhoz tücsöklisztből sütött kajszilekváros fánkot, lisztkukac-palacsintát, vagy csótánykenyeret ennem ahhoz, hogy ne vágyjak rá. Sőt: a magam világában és valóságában undorodva irtózom tőle. Remélem, még nem ettem bogarat, rovarokat. Tudatosan, éber állapotban még biztosan nem. Ízeltlábút már igen, de a rák más tészta. Könnyű szívvel jelentem ki, hogy ha végül úgy temetnek el, hogy egyetlenegy milligramm rovarliszt nem csúszik le addig a gigámon – hát nem bánom. Legyen. De térjünk vissza a véleményformálásra, megélt tapasztalás nélkül. Mert rejlik benne még egy jelentős infótallér.

Erkölcs és érték. Két gyönyörű szó, ami valós szépségét éppen tőled kapja meg. Attól, mit töltesz bele, milyen erényekkel színezed ki. Ha a visszájában gondolkodunk, akkor persze jobban ki is ürítheted, mint a húsztonnás úthengerrel kinyomott fogkrémes tubust. Az erkölcs és az érték ad támaszt és siet a segítségedre minden esetben, amikor olyasmiről szükséges vélekedned, amit nem tapasztaltál saját bőrödön. Az égi bekötés persze innen sem hiányozhat.

Erkölcs és érték. Ez a két fogalom és a mögöttes aranyfény a Jupiter bolygóhoz kötődik. Itt találunk rá a mágikus kapcsolóra, ami felhatalmaz a szabad állásfoglalásra. Valahol, egészen pontosan az I. és a 12. házad között ott támogat a születési képletedben. Nem, nem kell, hogy lásd, pontosan hová rajzolható be. Sőt, arra sincs szükséged, hogy ismerd a képletedet. Amit viszont feltétlenül tudnod kell: akárhol is és bárhol is, de nem csak az asztroszkópodban – tebenned is van, létezik és működik a jupiteriség. Szép magyartalanul. Miről is szól a meglátásokat illetően?

Bölcsesség, kiterjesztés, látszólag össze nem illő elemek harmonikus egybeillesztése. Amikor szívből jövő vágyad kialakítani személyes szemléletedet egy kérdésben, a hiányzó tapasztalást a jupiteri erőiddel pótolod. Azaz: a belső bölcsességeddel. Ezért szükségtelen finnacél filézőkést nyomnod a szomszéd bordái közé ahhoz, hogy kiforrott véleményed legyen például az emberölésről. Azt is könnyen el tudod képzelni, amikor a te öt számodat húzzák ki szombat este. Még nem nyertél kétmilliárdot, az eufóriát viszont plasztikusan látod magad előtt, sőt: testi-lelki-szellemi szinten át is érzed-éled. A lottóötös megnyerését illetően konkrét nézetet vallasz.

Ezután bárki bármit mond, tudd: igenis lehet véleményed. Ám hintsük meg együtt a torta tetejére fújt vastag, hófehér tejszínhabot egy kis illatos fahéjjal: azt is megteheted, hogy visszautasítod a provokációt. Igen, a jupiteri bölcsességbe belefér, hogy nyíltan, felvállalva mondd ki: nem akarok véleményt nyilvánítani. És ne érdekeljen, erre ki mit mond. Az ugyanis már az ő véleményük.

kép: pixabay.com

– ha tetszett a cikk,

– ha szeretted olvasni,

– ha örömet okozott,

 

megköszönöm, ha támogatod a munkám és a következő írások elkészülését:

https://www.donably.com/ladonyi-janos-asztrozofus

Pin It on Pinterest

Share This