2018. jan 13. 0

Szabad vasárnap

Nem is olyan rég volt, mikor a szabad szombat vívmányként jelent meg az emberiség életében. A Kozmosz most egy szabad vasárnapot utalt ki, amikor nem csak álmodozhatunk és sóhajtozva „ej, de jó lenne, ha…”-zhatunk, de konkrétan át is élhetjük a valódi szabadság élményét. A recept az égen rajzolódik ki, az összetevőket a Kozmosz prezentálja: egzakt Nap-Uránusz qaudrat fénylik és ragyog ránk. Központi csillagunk, a Nap még a Bak jelében halad, az Uránusz pedig még jó sokáig, hónapokig a Kos zodiákusában caplat, ám ezen a vasárnapon egy pontos és feszes 90 fokos fényszög-kapcsolat épül ki közöttük, ami – kissé gyengülő trendben ugyan – még hétfőn is szorgoskodik.

A Bak asztrológiai jelében vándorló Napról már beszéltünk a közelmúltban többször, cselekvő énünk égi megjelenítője elég sok figyelmet gyűjt be jogosan az új esztendő kezdetén; számtalan életterületre árasztva a fényt. A csillagképi háttérre pillantva a Sas (Aquila) csillagait látjuk, aki az emelkedést, az égbe ragadást, a szárnyalást szimbolizálja, így saját magunk, lényünk aktív, itt és most, a földi létezésben, ezen a játszótéren tapasztalások által gazdagodó testesülése éli meg a szárnyalást, az emelkedést az előre vivő úton. Egyszerűsítve, ahogyan haladok, úgy emelkedek, úgy bontok szárnyat.

Az Uránusz az év elején fordult hosszas, látszólagos hátrálást követően direktbe és járja útját a Kos zodiákusában. Felszabadulást, megtisztulást hoz; inspirálja a begyepesedett, csökönyösödött és idejét múlt korlátok magunk mögött hagyását, hogy végre megízlelhessük a valódi, végtelen szabadságot. Nem mellesleg a Halak csillagkép visszaúszó halához vezető fonálon baktat, megmutatva, milyen kötöttségektől érdemes szabadságunk érdekében elköszönnünk; mik azok a kötelékek, amiktől nem tudunk mély, igazi teli tüdős levegőt venni amúgy szabad ember módjára. Zárójel: aki nem tud olyan sóhajtásszerű. tüdőt teletöltő levegőt beszippantani, nem is élheti meg teljes valójában a szabadságot; fizikai testben ez az egyik legjobb gyakorlat, amivel letesztelhetjük magunkban a kötetlenség mértékét.

 

A kapcsolódás a Nap és az Uránusz között pedig a megvalósulásra, testesülésre törő quadrat, a létrehozó, alkotó erejű fényszögön keresztül valósul meg. A szabadság ezért eszményből, ideából valósággá tömörödik, hogy ez az erő kézzel foghatóan jelenjen meg életünkben. A kézzel fogható szabadság, bár oximoronnak tűnhet leírva, de valóban erről szól a vasárnap. Nem festmény, nem olvasmány, élmény.

 

kép: www.flickr.com

Szólj hozzá(nk)!