A szerelem két, egymást szerető ember egymás iránt érzett érzelmének megnevezése. Ez a szerelem definíciója. Tévesen. A meghatározást én írtam, de nem rossz szándékból. Egyszerűen csak megpróbáltam felidézni, tízből kilencen mit válaszolnának a szerelem mibenlétét firtató kérdésre. Erre jutottam. Pedig mennyivel több van benne.

A szerelmet csak akkor értheted meg, ha boldog, harmonikus, kiteljesedett párkapcsolatban élsz. Ez a következő tétel. Mivel így írtam le, gondolhatod, mi a véleményem róla. Igen, ez sem így van. Persze ideális, ha egyetértően bólintasz, de az emberiség azon része, aki ebben a pillanatban éppen nem ilyen élethelyzetben tudja magát, szemétre való lenne? Koránt sem. Légy észnél, amikor a szerelemről hallasz, olvasol, mert legalább annyira csúszós talaj, mint a műjégpálya frissen polírozott tükre. Mégpedig a következők miatt:

A társsal való, romantikus lányregényekbe kívánkozó összefonódásnál „gyengébb” minden minőség téves. Csak az az egyetlen, igaz út. Ezt öntik, okádják rád; ha nem fogalmazunk ennyire nyersen, akkor is kapod a sugalmakat. Ezzel ellentétben a szerelem valójában színárnyalat, hangulat, íz. Vagy még ennél is több. Lélekállapot, attitűd. Ott találod meg, amibe beleviszed. Amibe szerelmet áramoltatsz, az szerelmet ad neked.

Nem minden párkapcsolat alapul szerelmen. Talán fura és meghökkentő ezt olvasnod (sokáig gondolkodtam is, hogy egyáltalán le merjem így írni), de igaz. Hihetetlen és megdöbbentő, hogy élnek a Földön (gondolom, annak távoli részein; biztos Ausztráliában, vagy még délebbre, Tasmania, Új-Zéland környékén), akik így kötik össze az életüket. Hogy nincs benne szerelem. Mégis, egy párt alkotnak. De ez csak az érem egyik oldala.

Vannak, akik éppen nem élnek együtt egy másik emberrel, azaz (szigorúan!) nem szinglik, hanem pillanatnyilag egyedülállók. Mégis, napról napra ragyogó, keblet melengető szerelmet élnek meg. És nem, nem az örömlányokra gondoltam, nekik nem munkaköri leírásuk a szerelem megélése, legfeljebb csak az imitációja. Hogyan képzeld el mégis?

Önkiteljesedés abban, amitől repes a szíved. Alkotás. Számodra (!) nemes ügyért való lobogó lelkesedés. Önzetlen, érdek nélküli rajongás. Ragozhatnám még sokáig, azzal többet nem mondanék, legfeljebb a türelmedet nyújtanám. A lényeg itt hever az orrod előtt. Ahhoz, hogy szerelmes légy, nem kell rajtad kívül senki. A szerelem tebenned van. Ízleld, hangolódj rá. Mert az égen erős apropó segít benne.

Vénusz és Neptunusz áll együtt a Halak asztrológiai jelében. És ami azt illeti, a Halak csillagzatában is, mégpedig a visszaúszó uszonyosnál. A következőket jelenti mindez: a szerelem mibenlétének és milyenségének legmélyebb megélése. Attól függetlenül, van-e éppen társad. Az égi energiák nem veszik el tőled a szerelem kegyét, csupán azért, mert a lapjárás szerint e pillanatban egyedül (de nem magányosan) vagy.

A szerelem bolygója. Ezt is szokás a Vénuszra mondani; de számos más kifejezéssel méltatják. Méltán. Harmónia, mindennapi létöröm és igen, az izgalmas, pikáns szerelem-vonulatok is vénuszi minőségek. A vele találkozó Neptunuszt pedig egyenesen a magasabb oktávjaként határozzák meg a csillagirodalomban. A pillanatnyi aktualitás persze kíván egy kis plusz erőt, csak hogy tisztán láthass.

Valentin napja, a szerelmesek ünnepe és a kiskereskedelem fogyasztásorgiája. Ez a – néha bizony émelyítő – pink szirup nehezíti meg a dolgodat, egyben ez is ad többletértéket. A tisztánlátást a mindenhonnan ömlő ölelgék, pusszancsok és öriszerik bonyolítják, de csak úgy, mint bringázást a szembeszél. Nem lehetetlenítik el, de jobban megedzenek. A rózsaszín máz arra hivatott, hogy – ha nem ragadsz bele – csiszolja az érzékeidet. Láss át rajta, tekints túl a trutyin. És máris eléd tárul a lélek csodája.

A lélek valódi területén lelsz a szerelem lényegére. A Halak jelében ölelkező planéták valódi, személyedre szabott szerelem-kalibrálást kínálnak fel. Rá tudsz hangolódni, számodra, teneked mit jelent. Amint ezt teszed a keresődbe, máris magasabb találati aránnyal működsz, aki és ami eléd kerül, magasabb rezgéssel hasonlít a lélekfrekvenciádra.

Visszatérsz ahhoz a szerelem-standardhoz, ami a legeslegbelüli igazságod. A visszaúszó hal csillagképi környezetének halovány, de nem gyenge fényessége világítja meg ezt az üzenetet. Visszatérés, de nem úgy, hogy az exek tolonganak az ajtód előtt. Visszakanyarodás a szerelem arany-érték minőségéhez. Hántolás és csupaszítás, de csak azt, ami rárakódott. Gyönyörű út, ragyogó munka, csodás eredmények.

Végül, mielőtt befejezném a Vénusz-Neptunusz együttállás kifejtését, essen szó a mély rettegésekről; akiket az „ősfélelmek” gyűjtőnévvel szokás illetni. Nem muszáj rommá traumatizálni magad. Ez a bolygókapcsolódás mutatja meg, hogy mosollyal, derűvel, létörömmel és szerelemmel is gyógyíthatod magad. Mint mikor sötét szobába érsz. A téged fogadó sötétséget is hiába ütnéd, kaszabolnád – semmire se mennél. Lámpát gyújtasz, a világosságot hívod segítségül és máris visszahúzódik a semmibe. Így old félelmet a szerelmetesség is.

kép: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Share This