A Nyilas bűnlajstroma nem oly’ hosszú és veretes, mint mondjuk a nemrég tárgyalt Skorpióé vagy a Mérlegé, de azért ő is kap a negatív sztereotípiákból. Néhány dolog egyértelmű esetében: öntelt, kioktató – azt hiszi, mindent tud és ő sz@rta találta fel a spanyolviaszt. Beképzelt és könnyen elunja magát, emiatt (is) türelmetlen. Felettébb érdekes, de a kíméletlen őszinteséget és a túlzott magabiztosságot is rossz tulajdonságnak tartják, noha itt a jelzők okozhatnak csupán – alaptalan – riadalmat, vélhetően irigységből fakadóan. A túlzott keménység a fentiekből adódhat, de például a több vas szimultán tűzben tartása sem feltétlenül hátrány, még ha a fejére is olvassák. Ez hát a Nyilas az olcsó hetilapok utolsó oldalán olvasható asztrológiai rovat színvonalán. Az igazság azonban egészen más – most is.

Igazság, mert ez az egyik fő motívuma, mint rövidesen láthatjuk. Ő az utolsó őszi jegy, változó és a tűz eleméhez tartozik. Ura a Jupiter, így a legtömörebb kulcsszavak közé rögtön érdemes felvennünk a Nyilassal kapcsolatosan az igazság, a törvény és a bölcsesség fogalmát. A törvény nála nem csak a jelen társadalmunk Btk., Ptk., és egyéb, tk-ra, vagy bármi másra végződő jogszabályait jelenti: rendkívül fejlett erkölcsi érzéke, egyfajta belső iránytűt és jó érzést birtokol, amivel nem tesz meg olyat, amit a jog betűje szerint megtehetne, ám az ő meggyőződésével nincs összhangban. Tudnunk kell: a Nyilas belső tartása és szilárdsága példás, eredendő; magával hozott késztetés él benne a jellemességre és ezt nem csak önmagával szemben várja el; egyfajta példaképként is segítségére van a környezetében élőknek.

A Nyilas a tudás és a bölcsesség stációja is; az asztrológiai jel szülötte tanító minőségeket úgyszintén működtet. Tanít és nem kioktat, átadja a tudást és a bölcsességet, de nem olyan módon, mint mikor a szőnyegre trágyázó kutyus buksiját saját ürülékébe nyomják. Az uralkodó bolygó, a Jupiter „ragadványneve” a szeretet bölcsességének planétája. Minden tanítói vonulatában ez a fajta szeretettel béleltség érhető tetten, a régi és jól hangzó „szigorú, de igazságtalan” közhelye nála abszolút érvénytelen. „Amúgy” is fontos számára, hogy szerethessen és árassza, áramoltassa ezt a fantasztikus energiát, hiszen az uralkodó princípium a kiáradás, a bőség és a kiterjedés erőit támogatja.

A Nyilas képes változni és változtatni: elfogadja, ha olyan helyzetet hoz elé a Sors, amit a korábbi eszközökkel és úton-módon nem tud megoldani és határozott kézzel nyom az „újratervezés” gombra. Nem mellékesen minden ilyen alkalommal újabb és újabb réteg tudás rakódik rá, egyre bölcsebbé válik. A legszebb, hogy ezt működteti és átadja, a Nyilas nem a magának megtartó guruféle mintázata. Van egy dolog, ami viszont – padlásosan szólva – fényév távolságra leledzik tőle, ez pedig a materializmus. Ha valaki tudja, hogy van Isten, akkor az ő. Nem feltétlenül vallásos, de mélyen, nagyon-nagyon mélyen hisz, az ő hite kikezdhetetlen. Istenképében nem egy szakállas könyvelő látszódik a bárányfelhők szélén ülve: az ő istene odabent van; egylényegű vele. Pont emiatt a Nyilas jegy szülötte rendre megkapja a vezettetés kézzel fogható ajándékait.

A fénynemzés, a Megváltásra, a (belső) Megváltó születésére való készülés energiái munkálkodnak benne. Ez az erő segít változni és változtatni, nem véletlenül tartozik hozzá testi szinten a csípő és a combok. A csípő az irányváltásokhoz nélkülözhetetlen, a (négyfejű) combizom pedig hatalmas tömegével mérhetetlenül gyorsan juttat előre; szimbolikusan a továbblépéshez, a haladáshoz – mégpedig a dinamikus haladáshoz szükséges erőt adja. Jó tudnunk azt is, hogy kitűnő csapatjátékos, könnyen együtt tud működni embertársaival, hiszen nyílt és fogékony rájuk. Kitűnő elegyet képez benne a nyitottság, a figyelmesség és a szeretet, emiatt valahogy jó is a közelében tartózkodni, még ha ezt néha észérvekkel nem is tudjuk megindokolni.

Talán már unalmas, hogy minden egyes alkalommal leírom: a zodiákus jegy és a névadó csillagkép nem azonos, még ha ugyanúgy hívják is őket. A Nyilas csillagképe viszont felettébb érdekes: a Skorpióra céloz, egészen pontosan a nyilának hegye direktben annak szívére, a Tejút- és Világoszlop Antares csillagra mutat. Ez nem azt jelenti – természetesen -, hogy a Nyilas meg akarná ölni erőszakos módon a szeretet esszenciális pontját, sőt: oda céloz, tehát az az elérendő cél. A feltételek nélküli szeretet elérése és áramoltatása a Nyilas csillagképének egyik legfőbb üzenete a magas tudáson és bölcsességen keresztül. Nomen est omen – a név kötelez: ha nem is azonos a kettő, de ez a tartalom ott rezeg minden Nyilasban. Nem rossz, ugye?

 

képek: www.pinterest.com

Pin It on Pinterest

Share This